[quote="krasnagadgetka":1fvvj6li]Dobrý den,
na internetu jsem se dočetla, že ganoderma lucidum roste i v ČR, je to pravda? Dá se přidat například do polévky? Výluh děláte ze sušené nebo čerstvé ganodermy? Jak často a dlouho ho pijete a jak výluh připravujete? Je vhodná pravidelná konzumace?
Moc děkuji.[/quote:1fvvj6li]
se sbiranim nemam zkusenosti ale kupuji u p. Jardy:
http://www.pro-zdravi-az.cz/125-lesklok ... kla-reishia delam tento dvojity vyluh ktery je popsany ruzne na webu. jen s tou upravou ze vyvaruji jen jednou tak aby mi vzniklo cca 3 dcl odvaru. vse se mi pak vejde do 0,7 sroubovaci sklenice a skladuji v lednici. tuhle sklenici spotrebuju radove behem 14 dnu. a pak nalozim dalsi...
„Elixír dlouhého života“ jeho výroba
Víme, že některé léčivé složky z Reishi jsou rozpustné v lihu a ostatní ve vodě, tak je musíme i takto z houby uvolnit. Po uvolnění těchto látek oba získané koncentráty smícháme a tak utvoříme univerzální lék ne dlouhověkost.
První složka: je tvořena látkami, které působí protinádorově, protizánětlivě a antialergicky a dalšími léčebnými látkami, které jsou rozpustné v destilátu. Ideální je 50 % pálenka, pokud ji nemáme, tak postačí 40 % vodka. Do litrové sklenice vložíme Reshi v množství 50 g, kterou nadrtíme (například tříštivý kavomlýnek Bosch) na kousky nebo ji máme nakrájenou na jemné plátky a zalijeme destilátem. Uzavřeme a necháme luhovat při pokojové teplotě, na tmavém místě, po dobu 4 – 6 týdnů. Destilát se zbarví dohněda. Po ukončení této první akce vše přecedíme tak, abychom obdrželi čistý hnědý destilát (platynko nebo velmi husty cednik).
Druhá složka: je tvořena vyluhovanou a vymačkanou houbou vyjmutou z destilátu. Tu vložíme do hrnce a zalijeme 0,5 litrem vody a vaříme 2 hod. tak, aby se nám voda nevyvařila, musíme kontrolovat a případně trochu dolít, aby při ukončení akce bylo v hrnku asi 0,3 l vývaru. Houby scedíme, vývar si dáme stranou a akci znovu opakujeme, to znamená, že houby zalijeme opět 0,5 litrem vody, ale stačí již vařit jenom 1 hodinu. Opět scedíme, vývar uchováme a houby již vyhodíme. Oba vývary smícháme a dále vyvařujeme na prudkém ohni tak dlouho, abychom získaly z obou vývarů asi 0,5 litrů. Necháme vychladnout a potom tento vodný vývar můžeme smíchat s lihovým destilátem. Výsledná tinktura obsahuje ty nejdůležitější léčebné složky z Reshi, které se uvolnily do lihu a vody. Líh provede konzervaci a uchová extrakt po několik let.
Užívání a dávkování.
Při preventivním užívání na povzbuzení imunity a jako protinádorová prevence se doporučuje 2 čajové lžičky extrátu 2 až 3 x denně. Tímto způsobem pokračujeme každý den po dobu, 3 až 9 měsíců, potom uděláme přestávku na 3 měsíce. Je prokázáno, že Reishi je pro dlouhodobé užívání vhodná a nemá žádné vedlejší účinky.
ps: mozna by bylo dobry prehodit to cele jinam - prece jen vysledek neni zeleny napoj..