Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je stř čer 26, 2024 4:53 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 54  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř kvě 14, 2014 11:21 am 
Offline

Registrován: ned pro 15, 2013 10:19 pm
Příspěvky: 10
pv33 píše:
Psal jsi o Markusovi Rothkranzovi, pouzil jsem jen krestni jmeno, myslel jsem, ze to staci. U tech zkopirovanych kombinaci stav z knihy Markuse Rothkranze jsem uvedl jmeno cele. Zkus si svuj prispevek jeste jednou precist.

Sry, moja chyba. Len som tu cast kopiroval.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř kvě 14, 2014 3:44 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Alopat píše:
Tomu nerozumím, vždyť sklenice pomerančové šťávy by měla mít glykemickou nálož 9, a to je považováno za nízkou hodnotu. http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1971/2 Pro diabetika to bude stejná zátěž jako 1 houskový knedlík. Asi bude hodně záležet na citlivosti daného jedince na jednoduchý cukr a jeho promořenosti candidou, škrkavkou a helicobacterem pylori (kancerogeny 1. třídy), zda-li se po vypití šťávy cítí fit nebo unaven. Doporučená bezpečná denní dávka fruktózy z ovoce je 15g, což odpovídá 236 ml sklenici jablečného džusu, dále se tím tedy zabývat nemusíme. Trochu bych to parafrázoval, pokud dovolíte, o zatížení slinivky jde až v první řadě u všech, zejména v případě jednostranné stravy.

Sklenice pom. džusu je úplně jinde než rohlík nebo knedlík.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned kvě 25, 2014 10:36 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Jitule_2008 píše:
Dobrý den pane Zajíčku,mám dotaz.Výživová poradkyně/magistra v lékarně jinak/mi tvrdí,že mám vypít maximálně 2 skleničky ovocné vylisované šťávy.Důvodem je zatížení slinivky-jednoduché cukry.A grapefruity mi zakázala úplně-kvůli užívání léků.Beru Eutythyrox a Neurontin/na neuralgii/.Já vypiju klidně 6 dcl z pomerančů nebo grepů.Mrkev se špenátem dělám také,ale ovoce je pro mě daleko chutnější.Jsem po operaci Ca rekta.Co si myslíte o špatném vlivu na slinivku?Děkuji za odpověď Jitka

No, zatížení tam sice je, ale je to malinko jinak. Jde o velký nárazový přísun cukrů, tím vystoupá krevní cukr nad vhodnou hranici, vyplaví se inzulín a cukr pak spadne pod normální hladinu. Dobré je na odstranění tohoto efektu dávat současně se šťávou vitamín B1, tím se krevní cukr dostane do buněk i bez inzulinu a zatížení je pak mnohem menší, nebo žádné. Grapefruity obsahují velkém množství kyseliny salicylové, což je skoro totéž jako když by jste brala acylpyrin a navíc může docházet při velké konzumaci k uvolňování vápníku z kostí a zubů. Obecně se dá tvrdit, že pro pacienty s rakovinou je velký přísun sacharidů docela nevhodný, hlavně ty nárazové dávky mohou stav zhoršovat. Je lepší jíst varianty sacharidů a pomalým uvolňováním, což pak cukr v krvi nezvedá.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned kvě 25, 2014 10:42 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
[quote="Alopat":1abb4696]Ona je hlavně otázka jací parazité slinivku a člověka zatěžují a jak se jich zbavit (antihelmintika, přírodní trojčátko nebo plasmový generátor).

Budwigové dieta zmiňuje před snídaní šťávu z kysaného zelí, která je nesmírně důležitá pro správnou střevní mikroflóru (likvidace kvasinky a plísně). Obdobně, ale proti virům, bude působit kokosový tuk a Aloe Vera (v našich končinách nejlépe lyofilizovaný prášek, pokud nebudete řezat čerstvou). Okamžitě nasadit pankreatické enzymy (vyjma sarkomů), ale protože v tabletách patrně nedáte více než zmiňované množství 3 tablet po 325mg 4 krát denně, tak přidat trypsin a chymotrypsin dle Mudr. Jurkoviče a jeho blokády metabolismu nádoru, abyste nemusela brát megadávky těch tablet.

Gersonova terapie povoluje pouze 1 sklenici pomerančového džusu, tahle vysokosacharidová dieta je založena především na pití mrkvové šťávy a úzkostlivému vyhýbání se bílkovin (vč. rostlinných např. v lněném semínku) jakožto základního stavebního kamene pro růst. Je povolen pouze lněný olej. Dalo by se říci, že jediné povolené sacharidy (palivo vyživující nádor) jsou z mrkve, které tam zároveň perou protirakovinný falcarinol a β-karoteny http://svetvedy.cz/mrkev-se-postavila-rakovine/. Zeleninové šťávy by se daly nahradit zde na fóru popisovaným zeleným nápojem pro zdraví (svízel, trávy pšenice, vojtěšky, ječmene, s určitou opatrností kvůli vysokému obsahu bílkovin). Tady ten bývalý farmář se vyléčil z rakoviny žaludku pouze pitím šťávy z pšeničné trávy. Začínal na 1 panáku (29,5 ml) a vypracoval se až na pití 7 panáků, tedy 2 dcl denně. http://wausaunews.wordpress.com/2013/11 ... -mcdonald/. Ale jsou publikovány i jiné případy http://www.naturalmedicine.net.nz/reade ... e-therapy/. V této roční době by přicházela v úvahu i "essiac tea" čerstvá šťáva z kořene lopuchu (příbuzný ostropestřce mariánského známého ostropestřcovou kašičkou a silymarinem zkoumaným českými vědci jako nadějný lék proti rakovině http://www.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-st ... ovine.html), šťovíku celé rostliny s kořenem a kořene rebarbory. Hovoří se také o prospěšnosti šťávy z pampelišky. Co a jak dělat:

Naposledy upravil Anonymous dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 1
gA==


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned kvě 25, 2014 10:50 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
yveta01 píše:
Dobrý den,
pane Zajíčku chtěla bych se zeptat na grapefruitovou šťávu. Mám problémy s kloubama, hlavně kolena a loketní klouby (jsem ročník 1962). Když ráno nebo i po delším sezení vstávám mám klouby ztuhlé, než se rozhýbou bolí, prsty u rukou mám mírně nateklé, nedovřu pěst. Četla jsem, že právě grapefruitová šťáva je na tyto problémy výborná. Zajímalo by mě jak dlouho a v jakém množství ji mám pít. Děkuji

To nemusí být jenom prospěšné, grapefruity rozpouští vápenné úsady, ale totéž dělá třeba hořčík a další látky. Vhodnější postup je opravdu vědět co je tam za problém, na což vám odpoví laboratorní vyšetření, nebo vlasová analýza. Každopádně bych nasadil kolagen, MSM, vitamín C a kyselinu hyaluronovou, tím asi nic nepokazíte a uvidíte. Rozumnou konzumaci grapefruitů nevidím jako problém, ale velké dávky vás mohou i připravit o zuby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: ned kvě 25, 2014 10:54 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
julo píše:
Ahoj ahoj,

na tejto stranke [ http://www.jajsem.com/shrnuti-zive-stra ... didu-apod/]

je napisana informacia:
"Někteří jste psali, že mrkev je jediná zelenina, která se dá kombinovat s ovocem.

Jenomže mrkev patří mezi “škrobovitou zeleninu” a jak je známé, škroby s ovocem kvasí. Dlouhodobí konzumenti a odborníci na živou stravu jako je David Wolfe a Markus Rothkranz mrkev ani další kořenovou zeleninu vůbec nedoporučují vůbec zařazovat do jídelníčku. Věřím, že doporučení pochází z určité zkušenosti."

Co si o tom myslite? Knizka od Normana Walkera tuto kombinaciu nevylucuje a naopak mrkvu doporucuje k jablkam atd.

Dik za odpovede

Zde asi vzniká trochu chaos, protože co odborník, to názor a kupodivu i protichůdný. Za mě, mrkev problémy nedělá a dokonce existují diety, kde jsou mrkvové saláty jedním z mála povolených jídel i když bez odzkoušení na vlastním těle se asi pravdu nedozvíte.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Bolest žaludku
PříspěvekNapsal: pon kvě 26, 2014 8:05 pm 
Offline

Registrován: sob pro 14, 2013 11:25 am
Příspěvky: 5
Když sním na lačný žaludek cca čtvrt melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech kde je žaludek. Banánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všiml když jsem začal šťavit, dělalo mi to hlavně po jablku. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, pouze na semínkách a zelenině a neměl jsem žádný problém. Teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Bolest žaludku
PříspěvekNapsal: ned čer 08, 2014 9:03 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Veet píše:
Když sním na lačný žaludek cca čtvrt melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech kde je žaludek. Banánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všiml když jsem začal šťavit, dělalo mi to hlavně po jablku. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, pouze na semínkách a zelenině a neměl jsem žádný problém. Teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být?

Toto je důvodem proč se běžně doporučuje začínat s malým množstvím šťávy, nebo je podávat ředěné. Je třeba si uvědomit, že se tak přijímá obrovské množství organických kyselin a ty mohou vyprovokovat uvedený stav. Tělo si po čase zvykne a problém zmizí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: stř zář 17, 2014 1:35 pm 
Offline

Registrován: stř zář 17, 2014 1:29 pm
Příspěvky: 1
Dobrý den, chtěla jsem zkusit pít zelnou šťávu.

mohu koupit buď pasterovanou bio zelnou štávu (to mi přijde pro začátek nejjednodušší než se naučím dělat čerstvou) bez přidané soli nebo kysané zelí - šťávu a nebo rozmixovah hlávku zelí... zatím jsem se ještě nerozhodla.

chci si pročistit střeva, a celkově mám pocit, že moje častá plynatost, opakující se kvasinky a častá nachlazení, by mohla tato šťáva potlačit tím, že si vyčistím břicho - centrum zdraví.

Někdo ale tvrdí, že zelí, aby bylo účinné, musí být kysané! Že ani předci jej nejedli syrové, ale nechali kysat. Jinde zase čtu, že musí být čerstvé. Jsem z toho jelen.

vím, že musí být čerstvá a bez soli. Ale jaký je rozdíl mezi šťávou z kysaného a z čerstvého zelí? Která je prospěšnější?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: čtv zář 18, 2014 6:58 pm 
Offline

Registrován: pon čer 10, 2013 2:26 pm
Příspěvky: 964
Naši předkové mnohé věci dělali nikoliv proto, že by byli tak moudří, alébrž proto, že neměli takové možnosti uchování potravin. zelí se ovšem skladuje docela snadno ve všech podobách, tedy zkvašování zelí, okurek, zeleniny vůbec, vzniklo jednoznačně proto, že to je prostě velmi, velmi chutné. Šťáva z kysaného zelí je dar z nebes po všech stránkách, kysat zelí si můžete průběžně celý rok. Ovšem prostřídati to syrovou klidně můžete, bývá ovšem často velmi ostrá a pro někoho i dráždivá.
Kupovaná pasterovaná šťáva je samozřejmě nesmysl, proč nepít čerstvou s syrovou?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: sob říj 04, 2014 11:53 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28312
Bydliště: Poděbrady
Eda píše:
Dobrý den, chtěla jsem zkusit pít zelnou šťávu.

mohu koupit buď pasterovanou bio zelnou štávu (to mi přijde pro začátek nejjednodušší než se naučím dělat čerstvou) bez přidané soli nebo kysané zelí - šťávu a nebo rozmixovah hlávku zelí... zatím jsem se ještě nerozhodla.

chci si pročistit střeva, a celkově mám pocit, že moje častá plynatost, opakující se kvasinky a častá nachlazení, by mohla tato šťáva potlačit tím, že si vyčistím břicho - centrum zdraví.

Někdo ale tvrdí, že zelí, aby bylo účinné, musí být kysané! Že ani předci jej nejedli syrové, ale nechali kysat. Jinde zase čtu, že musí být čerstvé. Jsem z toho jelen.

vím, že musí být čerstvá a bez soli. Ale jaký je rozdíl mezi šťávou z kysaného a z čerstvého zelí? Která je prospěšnější?

Dobře vám odpovídá člen martina72, ale je třeba upozornit i na zápornou stránku zelí a to je fakt, že jde o silný strumigen, který může velice silně snižovat činnost štítné žlázy. Jinak na funkci střeva je to pochopitelně výborný produkt, ale je třeba si občas zkontrolovat co na to říká štítná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Odstavovanie korenovej zeleniny
PříspěvekNapsal: pát lis 07, 2014 1:16 pm 
Offline

Registrován: pát kvě 25, 2012 8:10 am
Příspěvky: 25
Uz treti rok odstavujem roznu zeleninu. Pred odstavenim zeleninu riadne osupem.
Teraz som vsak cital Makrobioticku cestu od Michio Kushi, kde doporucuje:
Citace:
Zeleninu vydrhnete ve studene vode, ale dbejte na to, abyste neodstranili i slupku, nejvyzivnejsi cast cele potraviny, zejmena u korenove zeleniny
Pri vyhladavani na internete vsak citam, ze zeleninu treba riadne okruzlat. Ide mi hlavne o cervenu repu, ktoru kupujem od sukromnika a ten garantuje Bio kvalitu bez chemickeho osetrenia.
Takze, len umyt, alebo aj supat?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odstavovanie korenovej zeleniny
PříspěvekNapsal: pát lis 07, 2014 2:12 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
miroj píše:
Uz treti rok odstavujem roznu zeleninu. Pred odstavenim zeleninu riadne osupem.
Teraz som vsak cital Makrobioticku cestu od Michio Kushi, kde doporucuje:
Citace:
Zeleninu vydrhnete ve studene vode, ale dbejte na to, abyste neodstranili i slupku, nejvyzivnejsi cast cele potraviny, zejmena u korenove zeleniny
Pri vyhladavani na internete vsak citam, ze zeleninu treba riadne okruzlat. Ide mi hlavne o cervenu repu, ktoru kupujem od sukromnika a ten garantuje Bio kvalitu bez chemickeho osetrenia.
Takze, len umyt, alebo aj supat?

Na tohle se asi budou nazory ruznit. Ja kupuju repu v Kauflandu a jen ji umeju. A kdyz mam neco fakt bio, treba ptacinec, rostouci mimo nejvic znecistene oblasti, tak ho ani nemeju a davam ho do mixeru i s korinky na kterych byva trochu zeme. Pry jsou tam nejake zdrave bakterie \":D\" . Trochu to odpovida mym pravidlum, treba kdyz nevim co vybrat tak beru to levnejsi a min pracne \":)\" . Ale to ber jen jako priklad, ne jako doporuceni.

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Odstavovanie korenovej zeleniny
PříspěvekNapsal: sob lis 08, 2014 11:55 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Cviklu, keď ju odšťavňujem aj keď ju varím nelúpem. Ani väčšinu ovocia či zeleniny iba ich poriadne umyjem. Šúpem kaleráb lebo ten má na môj vkus priveľmi hrubú šupku. V jednom majú vedeckí murlanti pravdu, že najviac výživných látok sa nacháza práve pod šupkou.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Šťávy ovocné a zeleninové
PříspěvekNapsal: úte lis 25, 2014 5:36 pm 
Offline

Registrován: ned zář 08, 2013 8:27 pm
Příspěvky: 16
Mám dotaz k šťavám, ktoré je treba piť čo najskôr, pre znehodnotenie oxydáciou.
Páter Ferda a Breus. dieta ale doporučujú šťávy popíjať dúškami a v intervaloch...
nie je mi jasné,či šťavu robia priebežne stále,/ to asi nie,lebo dávka je tam určená z takmer
1/2 g zeleniny/ alebo tak, ako som to rozumela ,že sa v popíja dopoludnia urobená šťava ,
bez ohľadu na oxydáciu?

Ď.M.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 810 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47 ... 54  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz