Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Šťávy ovocné a zeleninové
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=9&t=56
Stránka 4454

Autor:  julo [ stř kvě 14, 2014 11:21 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

pv33 píše:
Psal jsi o Markusovi Rothkranzovi, pouzil jsem jen krestni jmeno, myslel jsem, ze to staci. U tech zkopirovanych kombinaci stav z knihy Markuse Rothkranze jsem uvedl jmeno cele. Zkus si svuj prispevek jeste jednou precist.

Sry, moja chyba. Len som tu cast kopiroval.

Autor:  martina72 [ stř kvě 14, 2014 3:44 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Alopat píše:
Tomu nerozumím, vždyť sklenice pomerančové šťávy by měla mít glykemickou nálož 9, a to je považováno za nízkou hodnotu. http://nutritiondata.self.com/facts/fru ... ces/1971/2 Pro diabetika to bude stejná zátěž jako 1 houskový knedlík. Asi bude hodně záležet na citlivosti daného jedince na jednoduchý cukr a jeho promořenosti candidou, škrkavkou a helicobacterem pylori (kancerogeny 1. třídy), zda-li se po vypití šťávy cítí fit nebo unaven. Doporučená bezpečná denní dávka fruktózy z ovoce je 15g, což odpovídá 236 ml sklenici jablečného džusu, dále se tím tedy zabývat nemusíme. Trochu bych to parafrázoval, pokud dovolíte, o zatížení slinivky jde až v první řadě u všech, zejména v případě jednostranné stravy.

Sklenice pom. džusu je úplně jinde než rohlík nebo knedlík.

Autor:  Jarda [ ned kvě 25, 2014 10:36 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Jitule_2008 píše:
Dobrý den pane Zajíčku,mám dotaz.Výživová poradkyně/magistra v lékarně jinak/mi tvrdí,že mám vypít maximálně 2 skleničky ovocné vylisované šťávy.Důvodem je zatížení slinivky-jednoduché cukry.A grapefruity mi zakázala úplně-kvůli užívání léků.Beru Eutythyrox a Neurontin/na neuralgii/.Já vypiju klidně 6 dcl z pomerančů nebo grepů.Mrkev se špenátem dělám také,ale ovoce je pro mě daleko chutnější.Jsem po operaci Ca rekta.Co si myslíte o špatném vlivu na slinivku?Děkuji za odpověď Jitka

No, zatížení tam sice je, ale je to malinko jinak. Jde o velký nárazový přísun cukrů, tím vystoupá krevní cukr nad vhodnou hranici, vyplaví se inzulín a cukr pak spadne pod normální hladinu. Dobré je na odstranění tohoto efektu dávat současně se šťávou vitamín B1, tím se krevní cukr dostane do buněk i bez inzulinu a zatížení je pak mnohem menší, nebo žádné. Grapefruity obsahují velkém množství kyseliny salicylové, což je skoro totéž jako když by jste brala acylpyrin a navíc může docházet při velké konzumaci k uvolňování vápníku z kostí a zubů. Obecně se dá tvrdit, že pro pacienty s rakovinou je velký přísun sacharidů docela nevhodný, hlavně ty nárazové dávky mohou stav zhoršovat. Je lepší jíst varianty sacharidů a pomalým uvolňováním, což pak cukr v krvi nezvedá.

Autor:  Jarda [ ned kvě 25, 2014 10:42 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

[quote="Alopat":1abb4696]Ona je hlavně otázka jací parazité slinivku a člověka zatěžují a jak se jich zbavit (antihelmintika, přírodní trojčátko nebo plasmový generátor).

Budwigové dieta zmiňuje před snídaní šťávu z kysaného zelí, která je nesmírně důležitá pro správnou střevní mikroflóru (likvidace kvasinky a plísně). Obdobně, ale proti virům, bude působit kokosový tuk a Aloe Vera (v našich končinách nejlépe lyofilizovaný prášek, pokud nebudete řezat čerstvou). Okamžitě nasadit pankreatické enzymy (vyjma sarkomů), ale protože v tabletách patrně nedáte více než zmiňované množství 3 tablet po 325mg 4 krát denně, tak přidat trypsin a chymotrypsin dle Mudr. Jurkoviče a jeho blokády metabolismu nádoru, abyste nemusela brát megadávky těch tablet.

Gersonova terapie povoluje pouze 1 sklenici pomerančového džusu, tahle vysokosacharidová dieta je založena především na pití mrkvové šťávy a úzkostlivému vyhýbání se bílkovin (vč. rostlinných např. v lněném semínku) jakožto základního stavebního kamene pro růst. Je povolen pouze lněný olej. Dalo by se říci, že jediné povolené sacharidy (palivo vyživující nádor) jsou z mrkve, které tam zároveň perou protirakovinný falcarinol a β-karoteny http://svetvedy.cz/mrkev-se-postavila-rakovine/. Zeleninové šťávy by se daly nahradit zde na fóru popisovaným zeleným nápojem pro zdraví (svízel, trávy pšenice, vojtěšky, ječmene, s určitou opatrností kvůli vysokému obsahu bílkovin). Tady ten bývalý farmář se vyléčil z rakoviny žaludku pouze pitím šťávy z pšeničné trávy. Začínal na 1 panáku (29,5 ml) a vypracoval se až na pití 7 panáků, tedy 2 dcl denně. http://wausaunews.wordpress.com/2013/11 ... -mcdonald/. Ale jsou publikovány i jiné případy http://www.naturalmedicine.net.nz/reade ... e-therapy/. V této roční době by přicházela v úvahu i "essiac tea" čerstvá šťáva z kořene lopuchu (příbuzný ostropestřce mariánského známého ostropestřcovou kašičkou a silymarinem zkoumaným českými vědci jako nadějný lék proti rakovině http://www.avcr.cz/sd/novinky/hlavni-st ... ovine.html), šťovíku celé rostliny s kořenem a kořene rebarbory. Hovoří se také o prospěšnosti šťávy z pampelišky. Co a jak dělat:

Autor:  Jarda [ ned kvě 25, 2014 10:50 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

yveta01 píše:
Dobrý den,
pane Zajíčku chtěla bych se zeptat na grapefruitovou šťávu. Mám problémy s kloubama, hlavně kolena a loketní klouby (jsem ročník 1962). Když ráno nebo i po delším sezení vstávám mám klouby ztuhlé, než se rozhýbou bolí, prsty u rukou mám mírně nateklé, nedovřu pěst. Četla jsem, že právě grapefruitová šťáva je na tyto problémy výborná. Zajímalo by mě jak dlouho a v jakém množství ji mám pít. Děkuji

To nemusí být jenom prospěšné, grapefruity rozpouští vápenné úsady, ale totéž dělá třeba hořčík a další látky. Vhodnější postup je opravdu vědět co je tam za problém, na což vám odpoví laboratorní vyšetření, nebo vlasová analýza. Každopádně bych nasadil kolagen, MSM, vitamín C a kyselinu hyaluronovou, tím asi nic nepokazíte a uvidíte. Rozumnou konzumaci grapefruitů nevidím jako problém, ale velké dávky vás mohou i připravit o zuby.

Autor:  Jarda [ ned kvě 25, 2014 10:54 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

julo píše:
Ahoj ahoj,

na tejto stranke [ http://www.jajsem.com/shrnuti-zive-stra ... didu-apod/]

je napisana informacia:
"Někteří jste psali, že mrkev je jediná zelenina, která se dá kombinovat s ovocem.

Jenomže mrkev patří mezi “škrobovitou zeleninu” a jak je známé, škroby s ovocem kvasí. Dlouhodobí konzumenti a odborníci na živou stravu jako je David Wolfe a Markus Rothkranz mrkev ani další kořenovou zeleninu vůbec nedoporučují vůbec zařazovat do jídelníčku. Věřím, že doporučení pochází z určité zkušenosti."

Co si o tom myslite? Knizka od Normana Walkera tuto kombinaciu nevylucuje a naopak mrkvu doporucuje k jablkam atd.

Dik za odpovede

Zde asi vzniká trochu chaos, protože co odborník, to názor a kupodivu i protichůdný. Za mě, mrkev problémy nedělá a dokonce existují diety, kde jsou mrkvové saláty jedním z mála povolených jídel i když bez odzkoušení na vlastním těle se asi pravdu nedozvíte.

Autor:  Veet [ pon kvě 26, 2014 8:05 pm ]
Předmět příspěvku:  Bolest žaludku

Když sním na lačný žaludek cca čtvrt melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech kde je žaludek. Banánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všiml když jsem začal šťavit, dělalo mi to hlavně po jablku. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, pouze na semínkách a zelenině a neměl jsem žádný problém. Teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být?

Autor:  Jarda [ ned čer 08, 2014 9:03 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Bolest žaludku

Veet píše:
Když sním na lačný žaludek cca čtvrt melounu, nebo více jablek, dostavý se mi bolest do hrudníku. Řekl bych že v místech kde je žaludek. Banánů k snídani můžu sníst klidně 10 a nic se nekoná. Poprvé jsem si toho všiml když jsem začal šťavit, dělalo mi to hlavně po jablku. Je to vždy tak tří minutový záchvat a pak to najednou přestane. Nedávno jsem měl období bez ovoce, pouze na semínkách a zelenině a neměl jsem žádný problém. Teď jsem se k ovoci vrátil a je to tu zase. Netušíte co by to mohlo být?

Toto je důvodem proč se běžně doporučuje začínat s malým množstvím šťávy, nebo je podávat ředěné. Je třeba si uvědomit, že se tak přijímá obrovské množství organických kyselin a ty mohou vyprovokovat uvedený stav. Tělo si po čase zvykne a problém zmizí.

Autor:  Eda [ stř zář 17, 2014 1:35 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Dobrý den, chtěla jsem zkusit pít zelnou šťávu.

mohu koupit buď pasterovanou bio zelnou štávu (to mi přijde pro začátek nejjednodušší než se naučím dělat čerstvou) bez přidané soli nebo kysané zelí - šťávu a nebo rozmixovah hlávku zelí... zatím jsem se ještě nerozhodla.

chci si pročistit střeva, a celkově mám pocit, že moje častá plynatost, opakující se kvasinky a častá nachlazení, by mohla tato šťáva potlačit tím, že si vyčistím břicho - centrum zdraví.

Někdo ale tvrdí, že zelí, aby bylo účinné, musí být kysané! Že ani předci jej nejedli syrové, ale nechali kysat. Jinde zase čtu, že musí být čerstvé. Jsem z toho jelen.

vím, že musí být čerstvá a bez soli. Ale jaký je rozdíl mezi šťávou z kysaného a z čerstvého zelí? Která je prospěšnější?

Autor:  martina72 [ čtv zář 18, 2014 6:58 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Naši předkové mnohé věci dělali nikoliv proto, že by byli tak moudří, alébrž proto, že neměli takové možnosti uchování potravin. zelí se ovšem skladuje docela snadno ve všech podobách, tedy zkvašování zelí, okurek, zeleniny vůbec, vzniklo jednoznačně proto, že to je prostě velmi, velmi chutné. Šťáva z kysaného zelí je dar z nebes po všech stránkách, kysat zelí si můžete průběžně celý rok. Ovšem prostřídati to syrovou klidně můžete, bývá ovšem často velmi ostrá a pro někoho i dráždivá.
Kupovaná pasterovaná šťáva je samozřejmě nesmysl, proč nepít čerstvou s syrovou?

Autor:  Jarda [ sob říj 04, 2014 11:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Eda píše:
Dobrý den, chtěla jsem zkusit pít zelnou šťávu.

mohu koupit buď pasterovanou bio zelnou štávu (to mi přijde pro začátek nejjednodušší než se naučím dělat čerstvou) bez přidané soli nebo kysané zelí - šťávu a nebo rozmixovah hlávku zelí... zatím jsem se ještě nerozhodla.

chci si pročistit střeva, a celkově mám pocit, že moje častá plynatost, opakující se kvasinky a častá nachlazení, by mohla tato šťáva potlačit tím, že si vyčistím břicho - centrum zdraví.

Někdo ale tvrdí, že zelí, aby bylo účinné, musí být kysané! Že ani předci jej nejedli syrové, ale nechali kysat. Jinde zase čtu, že musí být čerstvé. Jsem z toho jelen.

vím, že musí být čerstvá a bez soli. Ale jaký je rozdíl mezi šťávou z kysaného a z čerstvého zelí? Která je prospěšnější?

Dobře vám odpovídá člen martina72, ale je třeba upozornit i na zápornou stránku zelí a to je fakt, že jde o silný strumigen, který může velice silně snižovat činnost štítné žlázy. Jinak na funkci střeva je to pochopitelně výborný produkt, ale je třeba si občas zkontrolovat co na to říká štítná.

Autor:  miroj [ pát lis 07, 2014 1:16 pm ]
Předmět příspěvku:  Odstavovanie korenovej zeleniny

Uz treti rok odstavujem roznu zeleninu. Pred odstavenim zeleninu riadne osupem.
Teraz som vsak cital Makrobioticku cestu od Michio Kushi, kde doporucuje:
Citace:
Zeleninu vydrhnete ve studene vode, ale dbejte na to, abyste neodstranili i slupku, nejvyzivnejsi cast cele potraviny, zejmena u korenove zeleniny
Pri vyhladavani na internete vsak citam, ze zeleninu treba riadne okruzlat. Ide mi hlavne o cervenu repu, ktoru kupujem od sukromnika a ten garantuje Bio kvalitu bez chemickeho osetrenia.
Takze, len umyt, alebo aj supat?

Autor:  pv33 [ pát lis 07, 2014 2:12 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Odstavovanie korenovej zeleniny

miroj píše:
Uz treti rok odstavujem roznu zeleninu. Pred odstavenim zeleninu riadne osupem.
Teraz som vsak cital Makrobioticku cestu od Michio Kushi, kde doporucuje:
Citace:
Zeleninu vydrhnete ve studene vode, ale dbejte na to, abyste neodstranili i slupku, nejvyzivnejsi cast cele potraviny, zejmena u korenove zeleniny
Pri vyhladavani na internete vsak citam, ze zeleninu treba riadne okruzlat. Ide mi hlavne o cervenu repu, ktoru kupujem od sukromnika a ten garantuje Bio kvalitu bez chemickeho osetrenia.
Takze, len umyt, alebo aj supat?

Na tohle se asi budou nazory ruznit. Ja kupuju repu v Kauflandu a jen ji umeju. A kdyz mam neco fakt bio, treba ptacinec, rostouci mimo nejvic znecistene oblasti, tak ho ani nemeju a davam ho do mixeru i s korinky na kterych byva trochu zeme. Pry jsou tam nejake zdrave bakterie \":D\" . Trochu to odpovida mym pravidlum, treba kdyz nevim co vybrat tak beru to levnejsi a min pracne \":)\" . Ale to ber jen jako priklad, ne jako doporuceni.

Autor:  Sybilla [ sob lis 08, 2014 11:55 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Odstavovanie korenovej zeleniny

Cviklu, keď ju odšťavňujem aj keď ju varím nelúpem. Ani väčšinu ovocia či zeleniny iba ich poriadne umyjem. Šúpem kaleráb lebo ten má na môj vkus priveľmi hrubú šupku. V jednom majú vedeckí murlanti pravdu, že najviac výživných látok sa nacháza práve pod šupkou.

Autor:  Macko [ úte lis 25, 2014 5:36 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Šťávy ovocné a zeleninové

Mám dotaz k šťavám, ktoré je treba piť čo najskôr, pre znehodnotenie oxydáciou.
Páter Ferda a Breus. dieta ale doporučujú šťávy popíjať dúškami a v intervaloch...
nie je mi jasné,či šťavu robia priebežne stále,/ to asi nie,lebo dávka je tam určená z takmer
1/2 g zeleniny/ alebo tak, ako som to rozumela ,že sa v popíja dopoludnia urobená šťava ,
bez ohľadu na oxydáciu?

Ď.M.

Stránka 4454 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/