Pane Jardo, chtěl bych vás i ostatní zkušené, poprosit o další radu, tentokrát ohledně RO.
Absolvoval jsem 7-denní půst, dnes první den návratu jsem z destilky přešel opět na naši kohoutkovou vodu a zjemněnými smysly jsem ucítil odpornou kovovou pachuť z této naší vody.Taťka tvrdil, že se to takhle objevuje hlavně v létě, tudíž je předpoklad, že asi je to spíše z potrubí, než - li z studny.Ale k věci.
Měl jsem 50ti minutový rozhovor s chlápkem z
http://www.filtryh2o.cz (nabízejí i instalaci za příplatek), po kterém mi na konci tvrdil, že to byl rozhodně vyčerpávající rozhovor a že doufá, že z toho nakonec něco bude
.Ale je pravda,že mi řekl spoustu věcí ohledně vody i instalace a funkce RO, je v oboru už prý 15 let a sám RO používá.
Snad se mi z hlavy teď podaří vytáhnout vše důležité , co mi utkvělo a v čem bych chtěl ještě objasnění, než přistoupím k této případné větší investici.Říkal, že v případě studniční vody to chce kvalitní membránu a jednotku a že i s cestou a instalací to vyjde tak do 10tisíc.Ono by mi ani nevadilo za to dát ty peníze, kdyby byl výsledkem skutečně uspokojivý produkt.Řekl jsem mu, že mineralizaci ani stříbro ani UV lampu nechci.Jen mechanický filtr, filtr s aktivním uhlím a membránu.Možná něco navíc na oplach(buď počítačově řízený anebo ručně).Také čerpadlo, protože studna není nad naším domem tak vysoko, aby gravitační spád vytvořil potřebný tlak pro provoz RO.
S nutností čerpadla mi ten člověk tvrdil, že přichází i nutnost plastového zásobníku, ve kterém se po projítí vody membránou, dočasně uskladňuje.Ujišťoval mě, že je vyroben z druhu plastu, z kterého by voda neměla do sebe nic odštěpovat.Trošku z toho mám obavy.
Ještě je tam možnost přidat nějaký filtr, co následně zvyšuje PH vody, myslím, že bez toho se také obejdu.
Ptal jsem se ho i na to, co si myslí o zmražení a odmražení takové vody pro její zkvalitnění k pití.Potvrdil, že na tom něco může být, ale fyzikální vysvětlení nebyl schopný podat.Nějaká krystalická mřížka(což je podle mě blbost, tu má voda jen ve stavu ledu), nukleonová struktura(tady mé fyzikální znalosti jsou totálně v koncích) atd. mi dosud není uspokojivě jasná...
Jinak, co se týká té následné zpětné mineralizace anebo demineralizace těla pitím takové vody, to už tu nechci rozvádět, v tomto mám myslím jasno.Budu se stravovat bohatě na živiny a převážně vodu míchat se zeleninovými šťávami.
Stručné shrnutí pro mě podstatných dotazů...
1) Myslíte, že tak kvalitní a drahá jednotka na studniční vodu je potřeba?Tady máte dvě varianty, které mi byly doporučeny - 1)
http://www.filtryh2o.cz/RO-7P-Nano-silver-d234.htm , 2)
http://www.filtryh2o.cz/RO-7P-Nano-Red-d370.htm , ale v podstatě se jedná o mechanický filtr, filtr s aktivním uhlím, membránu , čerpadlo, kohoutek, možná něco na oplach, zásobník, cestu, instalaci... to je asi to hlavní... Je tam podle vás, každá z těchto položek bezpodmínečně nutná? Ten chlap tvrdil, že druhá možnost by byla, udělat rozbor studniční vody a podle toho zkusit pak určit minimální potřebnou kvalitu jednotky RO.Že rozbory i dělají, ale že jen kvůli nim jezdit nebude.A že tahle bude jistě víc než dostačující.Ani by mi tolik nevadilo, kdyby mě trochu natáhl, pokud by z toho byla skvělá voda...
2)Nutnost zásobníku(kvůli nutnosti čerpadla)...Ten člověk tvrdil, že s čerpadlem bez zásobníku může dojít s větší pravděpodobností k poškození... Trochu mě odrazuje, že budu mít tak údajně kvalitní jednotku, kvalitní vodu a pak se do ní odštěpí nějaké kousky plastu... Co si myslíte o zásobníku z plastu, který má být údajně vůči tomuto odolný?
3)Struktura RO vody... Jak teda? Ten člověk tvrdil, že i bez zmražení si určitě budu RO oproti klasické studniční vodě o 90% víc pochvalovat a že podle něj to není nutné, ale že když to udělám, tak docílím třeba 99% spokojenosti... Platí, že voda bez té struktury bude hladovější a bude více demineralizovat?Třeba pokud si ji zamíchám se zeleninovou šťávou, nemělo by to vadit že?Jen přemýšlím ,že ve chvílích, kdy ji budu chtít pít čistou , jestli bych ji neměl přemrazit, ale na druhou stranu zas vzniká problém s volbou vhodné nádoby, z které by voda nic neodštěpila a ve které by se při mražení nerozbila...
4)Rozbor vody... Asi si rovnou i zažádám o rozbor vody předtím a potom, abych měl v rukou nějaké objektivní fyzikální výsledky... Nebo s tak kvalitní jednotkou bych měl prostě věřit?
5)Někde jsem četl, že je možné , že se do jednotky dostanou i řasy, a tím se snižuje její životnost... Nějakou izolací od světla tomu lze předejít?Nebo prostě nechat tak a 1 za rok zaplatit 900,- a membránu vyměnit..
6)Potřeba oplachu... Vyplatí se investovat do nějakého přídavku k jednotce ve formě možnosti oplachu?Jak často denně je vhodné oplach jednotky provádět?Je ruční ovládání oplachu náročné?Je lepší investovat do počítačem, řízeného oplachu?Nehrozí tam zase kontakt vody s nějakým tím mikroprocesorem?...
7)Pane Zajíček, co si myslíte o možnosti, že RO voda v tom speciálním plastovém zásobníků do sebe může nějaké jeho kousky naštěpovat?Vy máte RO bez zásobníku?Máte studnu dostatečně vysoko nad barákem?Myslíte si, že to stříbro na ještě větší odstranění virů a bakterií je už přehnané?Pijete vodu asi i nezmraženou že?Mícháte ji hlavně se šťávama, nebo sázíte na to, že máte dostatečný přísun živin ze stravy a zvládnete litr, dva RO nepřemražené vody denně k tomu?
Budu moc rád za jakékoliv odpovědi k mým dotazům i za užitečné postřehy navíc nad rámec toho, co si zatím jako zelenáč v tomhle ani nedokážu dát do potřebných souvislostí... Moc vám předem děkuji...