Igi píše:
Zdravím, osmózu mám již necelé 4 roky, zatím pořád původní membránu, průtok mi přijde zhruba pořád stejný, možná o něco málo menší, ale vodivost již stoupla, tak asi už bych měl koupit novou? Záleží na značce nové membrány? Mám v plánu koupit od výrobce Supreme model ULP100, máte někdo zkušenosti s touto značkou? A ještě jsem se chtěl zeptat, celou tu dobu mám zapojenou v paneláku jednoduše tak, že mám jen jeden kohout na vstupu celého zařízení (tj. ještě před předfiltry) a jinak nikde jinde již žádný kohout není. Tudíž po vypnutí tohoto kohoutu nejspíše z prostoru membrány postupně vyteče všechna voda (nebo se tam udrží nějaké množství?), tj. nemůže to membráně nějak škodit? Zapínám osmózu většinou jednou denně, někdy ale i pár dní neběží vůbec a při dovolené třeba neběží celý týden. Děkuji.
Delší odstávky mohou umožnit namnožení některých bakterií na membráně tedy při každém spuštění vidím jako vhodné odtočit nějaký objem vody do odpadu aby se membrána opláchla. Kvalitu různých membrán nedovedu moc posoudit, ale předpokládal bych že se moc lišit nebudou. Voda vám z prostoru membrány asi nevyteče pokud máte celé zařízení umístěné níže než výpustní kohoutek pak tam voda prostě ztratí tlak a stojí. Jiná věc by byla pokud by vám po vypnutí tlaku voda stále delší dobu vykapávala tedy přístroj by visel výše než výpustní kohoutek, pak by skutečně vykapat voda z membrány mohla, ale i tak patrně za velice dlouhou dobu.