Zdraví-AZ
https://forum.zdravi-az.com:443/

Kotvičník zemní
https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=9&t=1765
Stránka 16

Autor:  Pavel Slabý [ úte říj 18, 2011 10:06 am ]
Předmět příspěvku:  Kotvičník zemní

Toto téma jsem založil, protože si myslím, že o kotvničníku tu mnoho řečeno nebylo. Je to bylina velmi zajímavá, tak bych Vás poprosil jestli byste sem mohli vkládat své zkušenosti, názory ale také například nějaká osvědčená doporučení, kde ho koupit.
Někde se prodává za 200 Kč/ 100g a někde například za 600 Kč/ 100g. Víte o něčem dobrém?:)

Autor:  kos [ úte říj 18, 2011 12:42 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Koupila jsem na http://www.prodejbylin.cz/kotvicnik_nat/index.html a je tam také obsáhle popsána zajímavá zkušenost.

Autor:  Pavel Slabý [ úte říj 18, 2011 12:54 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Prave jsem koukal dneska, ze od DR. Popov byl za 79 Kč/100g, to je ale i ta drevina v tom, ne cista nat. Co si myslite p. Jardo, bude v tom veliky rozdil? Ma cenu kupovat za 400/ 100g?

Autor:  Jarda [ stř říj 19, 2011 7:47 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Pavel Slabý píše:
Prave jsem koukal dneska, ze od DR. Popov byl za 79 Kč/100g, to je ale i ta drevina v tom, ne cista nat. Co si myslite p. Jardo, bude v tom veliky rozdil? Ma cenu kupovat za 400/ 100g?

Kvalita se dost různí, to si budete muset vyzkoušet, já to nijak zmapované nemám co kdo dodává, sám to beru od solidního dodavatele a i tak se tam občas něco objeví, je třeba si uvědomit jak ta rostlina vypadá a třeba při sklizni po dešti tam může být i hlína.

Autor:  Mikard [ stř říj 19, 2011 9:29 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Dobrý den,

Taky me zajímala kvalita kotvicniku a chápu, že je to individualni a nemusi to vždy souviset s cenou. Co me ale vice zajimá je to jak se připravuje takovy kotvičník ke konzumaci. Zdroje na internetu od pěstitelů se vcelku shodují v tom, že se má: cituji "Při přípravě odvaru ze sušené natě doporučujeme bylinu vařit cca 30 minut v 0,5 litru vody pro lepší vylouhování obsahových látek. Konzumuje se ve dvou až třech dávkách během dne, při nedostatku času není chybou, vypije-li se odvar najednou.
Další možností přípravy je udělat výluh. Stanovená dávka kotvičníku se zalije vroucí vodou, nechá se přiklopená 4-6 hodin vylouhovat a poté se konzumuje jako čaj. Nejlépe během dne před jídlem."

Vy například doporučujete vzít na lžičku a zapít vodou což mi vyhovuje ale mám trochu pochybnosti jestli se ty látky do těla dostanou bez výluhu a povaření....
Jinak kupuji baleni za 85 kč 100 g a podle času buď podle návodu udělám čaj (na produktu píšou stací 10 min louhovat) nebo podle Vás to zapiji vodou když nestíhám.

Autor:  Jarda [ stř říj 19, 2011 9:38 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Mikard píše:
Dobrý den,

Taky me zajímala kvalita kotvicniku a chápu, že je to individualni a nemusi to vždy souviset s cenou. Co me ale vice zajimá je to jak se připravuje takovy kotvičník ke konzumaci. Zdroje na internetu od pěstitelů se vcelku shodují v tom, že se má: cituji "Při přípravě odvaru ze sušené natě doporučujeme bylinu vařit cca 30 minut v 0,5 litru vody pro lepší vylouhování obsahových látek. Konzumuje se ve dvou až třech dávkách během dne, při nedostatku času není chybou, vypije-li se odvar najednou.
Další možností přípravy je udělat výluh. Stanovená dávka kotvičníku se zalije vroucí vodou, nechá se přiklopená 4-6 hodin vylouhovat a poté se konzumuje jako čaj. Nejlépe během dne před jídlem."

Vy například doporučujete vzít na lžičku a zapít vodou což mi vyhovuje ale mám trochu pochybnosti jestli se ty látky do těla dostanou bez výluhu a povaření....
Jinak kupuji baleni za 85 kč 100 g a podle času buď podle návodu udělám čaj (na produktu píšou stací 10 min louhovat) nebo podle Vás to zapiji vodou když nestíhám.

Tak vyvaření má jistě svoje výhody, ovšem také i nevýhody, čili já se domnívám, že z dlouhodobého hlediska to bude cca stejné. Pokud je nať opravdu kvalitně rozmixovaná, nebo namletá, tak si myslím, že je její využitelnost při průchodu celou trávicí trubicí je dost slušná a srovnatelná s tím výluhem. Také úspora času, jak správně píšete, je značná a rozdíl využitelnosti patrně malý.

Autor:  esie [ stř říj 19, 2011 10:26 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Dobrý den pane Jardo,

minulý týden jsem se dočetla, že kotvičník zemní se nemá užívat při chudokrevnosti - tou trpí moje 73 letá maminka.
Čaj z kotvičníku začala užívat minulý týden a zatím nemá problém - myslíte, že může pokračovat?
Děkuji předem za Váš názor a přeji hezký den \":D\"

Autor:  Jarda [ stř říj 19, 2011 8:57 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

esie píše:
Dobrý den pane Jardo,

minulý týden jsem se dočetla, že kotvičník zemní se nemá užívat při chudokrevnosti - tou trpí moje 73 letá maminka.
Čaj z kotvičníku začala užívat minulý týden a zatím nemá problém - myslíte, že může pokračovat?
Děkuji předem za Váš názor a přeji hezký den \":D\"

Osobně se nedomnívám, že by v jeho užívání měl být nějaký zásadní problém v tomto smyslu. Dnes je chudokrevný díky překyselení kde kdo a pokud berou kotvičník, tak jim prakticky vždy naopak pomáhá.

Autor:  Pavelka. [ pát led 06, 2012 6:50 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Fungoval by sušený kotvičník na sucho? Pomlít na jemno, do pusy a zapít? Mohly by tak fungovat jiné byliny např Ginko? Odpadla by tak příprava a pítí převařené vody...

Autor:  ovekyska [ pát led 06, 2012 7:21 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Pavelka. píše:
Fungoval by sušený kotvičník na sucho? Pomlít na jemno, do pusy a zapít? Mohly by tak fungovat jiné byliny např Ginko? Odpadla by tak příprava a pítí převařené vody...

ja ho takto užívam a funguje.

Autor:  Jarda [ sob led 07, 2012 8:53 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Pavelka. píše:
Fungoval by sušený kotvičník na sucho? Pomlít na jemno, do pusy a zapít? Mohly by tak fungovat jiné byliny např Ginko? Odpadla by tak příprava a pítí převařené vody...

Určitě ano, dokonce mají některé takto aplikované byliny i lepší účinky.

Autor:  Dagmara [ pon led 16, 2012 12:22 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Jarda píše:
Pavelka. píše:
Fungoval by sušený kotvičník na sucho? Pomlít na jemno, do pusy a zapít? Mohly by tak fungovat jiné byliny např Ginko? Odpadla by tak příprava a pítí převařené vody...
Určitě ano, dokonce mají některé takto aplikované byliny i lepší účinky.

Chtěla bych se zeptat pane Zajíčku jaké množství lze takto užívat.Pokud možno na lžičky neboť nemám váhu která váží na gramy.Děkuji

Autor:  jani [ pon led 16, 2012 4:15 pm ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Co mám informace z Karlovy univerzity, tak kotvicnik se ma uzivat dle prof. Valicka z UK odvar z jedne rovne pol.lzice drogy se zalije sklenici varici vody a nasledne vari 30 minut ve vodni lazni. Zatepla se precedi a pije se tato davka rozdelena na 3-4 dily za den. Druha varianta je, ze se jedna rovna pol.lzice zalije sklenici horké vody a necha se luhovat 4-6 hodin pije se stejne jako predesly zpusob.
NIkde jsem se nedočetla ani nedověděla, že by se kotvičník jen tak polykal a měl za takovéhoto užití nějaké účinky. Ráda se v případě opaku poučím, to vaření je " náročné " \":-)\"

Autor:  fox [ úte led 17, 2012 7:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Dobrý den,
na způsob extrakce účinných látek z bylin je spousta návodů a každý z nic má své výhody a nevýhody. Často se setkávám s doporučením na vývary ale také na výluhy buď v tucích/olejích (horkých) nebo v alkoholu. Abych měl klidné spaní tak osobně tyto varianty kombinuji - střídám a mám tak dobrý pocit, že jdu střední cestou ... od THC přes jinan až třeba ke kotvičníku.

Autor:  Jarda [ úte led 17, 2012 9:48 am ]
Předmět příspěvku:  Re: Kotvičník zemní

Dagmara píše:
Chtěla bych se zeptat pane Zajíčku jaké množství lze takto užívat.Pokud možno na lžičky neboť nemám váhu která váží na gramy.Děkuji

Na lžičky to neovládám, tu má každý jinou, čili 1-2 gramy, případně zpočátku i dvojnásobek.

Stránka 16 Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/