Zdraví-AZ https://forum.zdravi-az.com:443/ |
|
Jak na očistu šťávami? https://forum.zdravi-az.com:443/viewtopic.php?f=9&t=4114 |
Stránka 1 z 3 |
Autor: | Petr22 [ čtv bře 13, 2014 11:34 am ] |
Předmět příspěvku: | Jak na očistu šťávami? |
Krásné jarní dny přeji , rád bych se zeptal pana Jardy, případně jiných zkušených borců zde na fóru, jak nejlíp na očistu šťávami. Mám v plánu od příštího pondělí do další neděle, tedy 7 dní (za ubývajícího měsíce) udělat jarní čištění a to tím, že budu pít pouze šťávy. Počítám, že si ráno odšťavním 1,5 litru ovocné šťávy, kterou dám 1/2 v 8 ráno a 2/2 ve 12 hod, odpoledne si pak odšťavním 1,5 litru zeleninové šťávy, kterou dám 1/2 v 16 hod a 2/2 ve 20 hod. Takto týden. Dotaz zní, jaké ovoce a zeleninu používat, resp. jak je mixovat? Napadají mě 3 různé varianty, ke které se přikláníte? 1/ zvolit pouze jeden (maximálně 2) druhy ovoce, resp. zeleniny a celý týden jet "mono"šťavní očistu 2/ nakoupit všechno možný a v každé šťávě to mixovat (samozřejmě ovoce a zeleninu zvlášť), ale mít prostě v každé šťávě třeba 3 - 7 druhů ovoce či zeleniny 3/ viz 2/, tj. nakoupit všechno možné, ale rozfázovat to podle dní. Tedy první den třeba ráno jablko, odpoledne zelí, druhý den ráno pomeranče, odpoledne mrkev, třetí den ráno hrušky, odpoledne červená řepa, atd... Co vy na to? Děkuji a buďte zdrávi! Petr |
Autor: | Petr22 [ čtv bře 13, 2014 11:38 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Moc se omlouvám, nechtěl jsem zakládat nové téma, chtěl jsem tento dotaz dát to existujícího tématu "šťávy ovocné a zeleninové", ale uklikl jsem se. Prosím pana Jardu, aby dotaz přesunul. Děkuji! |
Autor: | Petr22 [ pon bře 17, 2014 10:14 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
To se nenajde nikdo, kdo by podobnou otázku řešil a mohl poradit? |
Autor: | pv33 [ pon bře 17, 2014 11:36 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Petr22 píše: Krásné jarní dny přeji , rád bych se zeptal pana Jardy, případně jiných zkušených borců zde na fóru, jak nejlíp na očistu šťávami. Mám v plánu od příštího pondělí do další neděle, tedy 7 dní (za ubývajícího měsíce) udělat jarní čištění a to tím, že budu pít pouze šťávy. Počítám, že si ráno odšťavním 1,5 litru ovocné šťávy, kterou dám 1/2 v 8 ráno a 2/2 ve 12 hod, odpoledne si pak odšťavním 1,5 litru zeleninové šťávy, kterou dám 1/2 v 16 hod a 2/2 ve 20 hod. Takto týden. Dotaz zní, jaké ovoce a zeleninu používat, resp. jak je mixovat? Napadají mě 3 různé varianty, ke které se přikláníte? 1/ zvolit pouze jeden (maximálně 2) druhy ovoce, resp. zeleniny a celý týden jet "mono"šťavní očistu 2/ nakoupit všechno možný a v každé šťávě to mixovat (samozřejmě ovoce a zeleninu zvlášť), ale mít prostě v každé šťávě třeba 3 - 7 druhů ovoce či zeleniny 3/ viz 2/, tj. nakoupit všechno možné, ale rozfázovat to podle dní. Tedy první den třeba ráno jablko, odpoledne zelí, druhý den ráno pomeranče, odpoledne mrkev, třetí den ráno hrušky, odpoledne červená řepa, atd... Co vy na to? Děkuji a buďte zdrávi! Petr Osobne, kdybych delal ja ocistu stavama, tak bych pouzil predevsim velke davky mrkve a cervene repy. Pripadne kompletni stavy podle Breussovy diety, tam je cervena repa, mrkev, myslim, ze nejaka redkev, a brambor. Rada lidi si vylecila ruzne druhy rakoviny i dalsi nemoci pitim samotne mrkvove stavy, nekam jsem sem myslim daval odkazy. Nebo Breussovou dietou, kde jsou stavy a caje. Ale na rozdil od Breusse bych dal te stavy aspon litr a pul denne nebo vic. Jinak mrkvovou stavu taky velice propagoval dr. Walker, ktery se dozil 118 let. Zkus si precist jeho knihu http://www.zdravinadlani.cz/data/book/w ... -stavy.pdf. PS: takze z tvych variant bych si vybral cislo 1, zvolit pouze jeden nebo dva druhy. A u mne by to byla samotna mrkev nebo mrkev s cervenou repou. Ale at vyberes jakekoliv stavy, urcite to bude uzitecne. |
Autor: | Petr22 [ pon bře 17, 2014 3:14 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
To pv33: Díky moc za názor i za odkaz na knihu, mrkev a řepu počítám jako základ, pak jsem nakoupil nějaký zelí, petržel, celer, okurky. Jako ovoce jablka a pomeranče. Tak uvidíme, už si pochutnávám. |
Autor: | Madla [ ned bře 23, 2014 3:27 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Petr22 píše: Krásné jarní dny přeji , rád bych se zeptal pana Jardy, případně jiných zkušených borců zde na fóru, jak nejlíp na očistu šťávami. Mám v plánu od příštího pondělí do další neděle, tedy 7 dní (za ubývajícího měsíce) udělat jarní čištění a to tím, že budu pít pouze šťávy. Počítám, že si ráno odšťavním 1,5 litru ovocné šťávy, kterou dám 1/2 v 8 ráno a 2/2 ve 12 hod, odpoledne si pak odšťavním 1,5 litru zeleninové šťávy, kterou dám 1/2 v 16 hod a 2/2 ve 20 hod. Takto týden. Dotaz zní, jaké ovoce a zeleninu používat, resp. jak je mixovat? Napadají mě 3 různé varianty, ke které se přikláníte? 1/ zvolit pouze jeden (maximálně 2) druhy ovoce, resp. zeleniny a celý týden jet "mono"šťavní očistu 2/ nakoupit všechno možný a v každé šťávě to mixovat (samozřejmě ovoce a zeleninu zvlášť), ale mít prostě v každé šťávě třeba 3 - 7 druhů ovoce či zeleniny 3/ viz 2/, tj. nakoupit všechno možné, ale rozfázovat to podle dní. Tedy první den třeba ráno jablko, odpoledne zelí, druhý den ráno pomeranče, odpoledne mrkev, třetí den ráno hrušky, odpoledne červená řepa, atd... Co vy na to? Děkuji a buďte zdrávi! Petr Doporučovala bych zvolit variantu č. 1. Sama mám výbornou zkušenost s očistou zeleninovými šťávami, a to střídání kombinací mrkev-petržel-celer-špenát a mrkev-červená řepa-okurka. Občas jsem přidala stroužek česneku nebo chilli papričku. Účinky: • 2. den jsem omezila kávu a přestala mít chuť na sladké • 4. den jsem začala cítit teplo v konečcích prstů (do té doby jsem měla dlouhodobé problémy s chladnýma rukama a nohama) • 5. den jsem zaznamenala zmenšení červených otoků na kloubech obou rukou • 6. den výrazné zlepšení dýchání • po cca 14 dnech natrvalo zmizely bolesti páteře (předtím jsem měla dlouhodobé problémy především s bederní a krční páteří). |
Autor: | janka33 [ pát dub 11, 2014 12:03 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Pani Madla aké množstvo ste tých štiav denne vypili? |
Autor: | pv33 [ pát dub 11, 2014 8:18 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Madla píše: Doporučovala bych zvolit variantu č. 1. Sama mám výbornou zkušenost s očistou zeleninovými šťávami, a to střídání kombinací mrkev-petržel-celer-špenát a mrkev-červená řepa-okurka. Občas jsem přidala stroužek česneku nebo chilli papričku. Účinky: • 2. den jsem omezila kávu a přestala mít chuť na sladké • 4. den jsem začala cítit teplo v konečcích prstů (do té doby jsem měla dlouhodobé problémy s chladnýma rukama a nohama) • 5. den jsem zaznamenala zmenšení červených otoků na kloubech obou rukou • 6. den výrazné zlepšení dýchání • po cca 14 dnech natrvalo zmizely bolesti páteře (předtím jsem měla dlouhodobé problémy především s bederní a krční páteří). Madlo, dik za super prispevek. Tady casto pisi lidi sve uvahy nebo co se dovedeli od doktoru o problemech, ktere doktori stejne neumeji vylecit, coz je vetsinou silne na nic. Aspon mne nejvic zajimaji prakticke zkusenosti a to je to, co jsi sem napsala ty. |
Autor: | Jarda [ pon dub 14, 2014 11:29 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Petr22 píše: Krásné jarní dny přeji , rád bych se zeptal pana Jardy, případně jiných zkušených borců zde na fóru, jak nejlíp na očistu šťávami. Mám v plánu od příštího pondělí do další neděle, tedy 7 dní (za ubývajícího měsíce) udělat jarní čištění a to tím, že budu pít pouze šťávy. Počítám, že si ráno odšťavním 1,5 litru ovocné šťávy, kterou dám 1/2 v 8 ráno a 2/2 ve 12 hod, odpoledne si pak odšťavním 1,5 litru zeleninové šťávy, kterou dám 1/2 v 16 hod a 2/2 ve 20 hod. Takto týden. Dotaz zní, jaké ovoce a zeleninu používat, resp. jak je mixovat? Napadají mě 3 různé varianty, ke které se přikláníte? 1/ zvolit pouze jeden (maximálně 2) druhy ovoce, resp. zeleniny a celý týden jet "mono"šťavní očistu 2/ nakoupit všechno možný a v každé šťávě to mixovat (samozřejmě ovoce a zeleninu zvlášť), ale mít prostě v každé šťávě třeba 3 - 7 druhů ovoce či zeleniny 3/ viz 2/, tj. nakoupit všechno možné, ale rozfázovat to podle dní. Tedy první den třeba ráno jablko, odpoledne zelí, druhý den ráno pomeranče, odpoledne mrkev, třetí den ráno hrušky, odpoledne červená řepa, atd... Co vy na to? Děkuji a buďte zdrávi! Petr Správně vám odpovídá člen pv33 a určitě bych volil jednoduchost, tedy jeden dva druhy. |
Autor: | Madla [ ned dub 20, 2014 3:00 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
janka33 píše: Pani Madla aké množstvo ste tých štiav denne vypili? Šťávy jsem vyráběla 3 – 4x denně, vždy po cca 0,5 l. Co se týká poměrů zeleniny, vycházela jsem z tabulek, které jsou uvedeny v knize Dr. N.W.Walkera: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy (str. 47-51). Knihu jsem stáhla zde: http://www.zdravinadlani.cz/knihy-ke-stazeni. Množství uváděných gramů jsem nebrala jako dogma, za podstatnější považuji zhruba dodržet poměr jednotlivých druhů zeleniny. Stejně jsem přistoupila i k množství vyráběné šťávy. Nemusí to být právě 0,5 l, ale tolik, aby mně dostatečně zasytila. Jinou stravu jsem nepotřebovala. Protože v té době byly mým hlavním problémem plísně, po pár týdnech očisty zeleninovými šťávami jsem přešla na protiplísňovou dietu. Zeleninové šťávy jsem ráno i večer vyráběla i nadále, ale v průběhu dne jsem přidávala i jiné potraviny. Současně jsem si vytvářela nový jídelníček, protože jsem s jistotou věděla, že se už nikdy nechci vrátit k běžnému jídelníčku většinové populace. |
Autor: | Petr22 [ stř dub 23, 2014 12:30 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Madla píše: Šťávy jsem vyráběla 3 – 4x denně, vždy po cca 0,5 l. Co se týká poměrů zeleniny, vycházela jsem z tabulek, které jsou uvedeny v knize Dr. N.W.Walkera: Čerstvé ovocné a zeleninové šťávy (str. 47-51). Knihu jsem stáhla zde: http://www.zdravinadlani.cz/knihy-ke-stazeni. Množství uváděných gramů jsem nebrala jako dogma, za podstatnější považuji zhruba dodržet poměr jednotlivých druhů zeleniny. Stejně jsem přistoupila i k množství vyráběné šťávy. Nemusí to být právě 0,5 l, ale tolik, aby mně dostatečně zasytila. Jinou stravu jsem nepotřebovala. Protože v té době byly mým hlavním problémem plísně, po pár týdnech očisty zeleninovými šťávami jsem přešla na protiplísňovou dietu. Zeleninové šťávy jsem ráno i večer vyráběla i nadále, ale v průběhu dne jsem přidávala i jiné potraviny. Současně jsem si vytvářela nový jídelníček, protože jsem s jistotou věděla, že se už nikdy nechci vrátit k běžnému jídelníčku většinové populace. Ahoj Madlo, můžu se prosím zeptat? "Po pár týdnech očisty šťávami", rozumím tomu správně, že jsi několik týdnů byla jen na šťávách a nic jiného jsi nejedla? Byla jsi jen na zeleninových, žádné ovocné? Píšeš o problémech s plísněmi, podařilo se Ti je porazit? Jakou protiplísňovou dietu jsi nasadila, můžeš poslat nějaký odkaz? Díky moc, Petr. |
Autor: | Madla [ pon kvě 05, 2014 4:16 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Petr22 píše: Ahoj Madlo, můžu se prosím zeptat? "Po pár týdnech očisty šťávami", rozumím tomu správně, že jsi několik týdnů byla jen na šťávách a nic jiného jsi nejedla? Byla jsi jen na zeleninových, žádné ovocné? Píšeš o problémech s plísněmi, podařilo se Ti je porazit? Jakou protiplísňovou dietu jsi nasadila, můžeš poslat nějaký odkaz? Díky moc, Petr. Opravdu jsem byla cca 5-6 týdnů jen na šťávách. V drtivé většině převažovaly zeleninové, většinou mrkev-petržel-celer, mrkev-okurka-červená řepa. Vyzkoušela jsem samozřejmě i jinou zeleninu – špenát, ředkvička, ředkev, brokolice, zelí, brambory atd. Ovocné šťávy jsem pila jen doplňkově, protože zeleninové šťávy mi chutnaly více. V té době (počátkem roku 2011) jsem řešila alergii na léky a problém s imunitou. Zeleninové šťávy jsem vyzkoušela zcela intuitivně. Jak jsem se průběžně zbavovala projevů alergie, zaznamenávala další významná zdravotní zlepšení a cítila se skvěle, neměla jsem potřebu jiné stravy, vystačila jsem si pouze se šťávami. Současně jsem začínala studovat další informace, které se týkaly imunity. Samozřejmě, došla jsem k tomu, že základem je očista střev. Na šanku jsem si tehdy netroufala, tak jsem se objednala na hydrocolon. Ještě předtím jsem absolvovala DFM vyšetření. Až tam jsem zjistila, že mým hlavním problémem jsou plísně. Z internetu jsem si ze dvou zdrojů stáhla dvě protiplísňové diety. Protože linky uloženy nemám, tak přikládám text obou diet. Dietu jsem držela přes 6 měsíců (většinu nedoporučených potravin jsem bez jakýchkoliv problémů vyloučila již natrvalo a nijak mi nechybí). Po roce jsem pak absolvovala kontrolní DFM vyšetření – plísně už nebyly mým problémem… Pro člověka, který se stravuje běžným způsobem, vypadá tato dieta na první pohled dost striktně – vyloučení cukru, všech výrobků z bílé mouky, uzenin, konzerv atd. Pokud ho zdravotní problémy přece jen donutí protiplísňovou dietu vyzkoušet, ve výsledku zjistí, že i po skončení diety je dobré většinu těch nedoporučených potravin vyloučit ze svého jídelníčku natrvalo. Když některé z nich pak po čase ze zvědavosti vyzkouší a zjistí, že je mu z nich těžko, jen se utvrdí v tom, že se bez nich obejde… Protiplísňová dieta I: CO MŮŽETE JÍST: • Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky. • Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice. • Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně. • Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější! • Dále můžete ryby, sýry, vejce. • Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené. • Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta. • Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky). • Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná. • Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí. • K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. • Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete. • Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový. • Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen. ČEMU SE VYHÝBAT: • Vyhýbejte se vepřovému masu. • Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor. • Vynechejte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechejte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku. • Dále vynechejte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky. • Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou). • Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné. • Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců. • Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získali jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné. • Vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům. Protiplísňová dieta II: Zakázané a povolené potraviny Mléčné výrobky : NE - mléko (kravské a kozí) a mléčné výrobky, smetana, kysaná smetana, sušené mléko, ovocné jogurty se sladidly, kondenzované mléko, salko, sýry, hermelín, plesnivé sýry, zrající sýry nebo sojové mléko slazené ANO - (jen v malých dávkách) – bílé jogurty s živými kulturami, tvaroh (nízkotučný nebo bez tuku), máslo, kefír, podmáslí, sýr Mozzarella, sýr Ricotta nebo sojové mléko neslazené Zelenina : NE - nakládaná a konzervovaná zelenina, nakládaná zelenina (pickles), okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu, rajský protlak, fazole a hrášek se sladidlem nebo tomatovou omáčkou, cukrová řepa, hotové výrobky z brambor (z prášku), cibule s plesnivými slupkami, slupky z brambor, slupky z okurek, kukuřice, konzervované nakládané kyselé zelí (kupované) ANO - (čerstvá a šetrně podušená) – artyčoky, bambusové výhonky, bílé kysané zelí (domácí), brambory (pouze v omezené míře), brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, dýně, fenykl, chilli papriky, chřest, kapie, kapusta kadeřavá, kapusta růžičková, karotka, kedlubna, křen, květák, lilek, listová kapusta, listový salát, mangold, mrkev, salátové okurky (oloupané), olivy, papriky, petržel, polníček, pórek, rajčata (oloupaná), ředkev, ředkvičky, šalotka, špenát, topinambury, zelené fazolové lusky Ovoce : NE - banány, melouny, hrušky sladké, hroznové víno, mandarinky sladké, broskve, sladká jablka, bobulovité ovoce (maliny, jahody, borůvky, třešně, rybíz,…- déle skladované), další sladké ovoce, sušené a kandované ovoce, konzervované ovoce, ovocné křížaly ANO - (jen v malých dávkách a čerstvé!!!) - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i protlak), jahody, karambola, kiwi, limetka, mandarinky, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně Luštěniny : NE - miso (sojová pasta), fermentované sojové produkty, tofu, tempeh (fermentované tofu) ANO - čočka, fazole, hrách, hrášek zelený, sojové boby, cizrna (římský hrách) Obilí : NE - naklíčené obilí, obilné klíčky, semolina (krupice z tvrdé pšenice) ANO - oves, pohanka, proso, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice (méně), pšenice špalda Obilné výrobky : NE - bílé pečivo, veka, chléb pita, tortily z bílé mouky, croissant, pizza, müsli, preclíky, obyčejný chléb, pečivo z pekařských kvasnic a kvásku, upravované kukuřičné a obilné vločky (slazené) ANO - celozrnné výrobky, tortily z celozrnné mouky, burizóny, neslazené suchary, vločky (ovesné, sojové, špaldové, žitné, jáhlové, špaldové, pšeničné,..), kukuřičné lupínky bez cukru, pečivo celozrnné bez kvásku a kvasnic, sekaná pšenice (bulgur) Mouka : NE - bílá mouka, kukuřičná mouka ANO - mouka celozrnná pšeničná, grahamová, špaldová pšeničná, ovesná, prosná, sojová, teffová, žitná, pohanková Rýže : NE - bílá loupaná rýže ANO - celozrnná dlouhozrnná Natural, divoká rýže, rýže Basmati, rýže Sishi, rýže Texmati, rýže Wehani, červená Těstoviny : NE - těstoviny z bílé mouky, těstoviny z fariny (jemné mouky), těstoviny ze semoliny (tvrdé pšenice), bifun (japonské nudle z bílé mouky) ANO - celozrnné těstoviny, saifun (japonské nudle), udon (japonské nudle z celozrnné mouky) Rostlinné oleje a tuky : NE - ztužené rafinované oleje a tuky, margaríny, olej z podzemnice olejné ANO - olej lněný, olivový (za studena lisovaný), sezamový, slunečnicový, sojový, z dýňových semen, nerafinované čisté margaríny Ocet : NE - všechny octy (mimo jablečného) ANO - jablečný Koření : NE - sušená cibule, sušený česnek, sušené koření, houby, glutamát sodný, ostrá jídla, hodně soli, koření obsahující cukr, vanilín, kandovaná ovocná kůra ANO - pepř, mořská sůl (malé množství), hořčice (pouze velmi ostrá), skořice, vanilka (sušený lusk), zázvor čerstvý, mořské řasy (Wakane, Kombucha,..) Dochucovadla : NE - sojová omáčka, maggi, Worchestrová omáčka, majonézy, tatarská omáčka, kečup, salátové dresinky, zálivky s cukrem ANO - bylinky čerstvé - bazalka, kopr, libeček, majoránka, máta, meduňka, oregáno, pažitka, petrželka, řeřicha, saturejka, tymián, provensálské koření Sladké : NE - zmrzlina, marcipán, želé (ovocné), arašídová a čokoládová pomazánka, pudink, bonbóny, karob, cukrová poleva, perník, sladkosti, čokoláda, žvýkačky, jídla obsahující cukr, instantní kakao, sušenky, marmelády a džemy, ovocné kompoty, výrobky z instantního kakaa, sirupy, cukrovinky, koláče, buchty, sladké deserty Sladidla : NE - cukr (bílý, hnědý, práškový, krystalový), med, třtinový cukr nebo sirup, melasa, kandys (řepný cukr), ječný slad, umělá sladidla (sorbit a xylit), dextróza - hroznový cukr, fruktóza - ovocný cukr, glukóza, javorový sirup, rýžový sirup, sacharóza ANO - (jen výjimečně příležitostně) - javorový a rýžový sirup, ječný slad, melasa, mléčný cukr Maso : NE - salám, šunky, slanina, párky, uzenky, klobásy, uzená masa, paštiky, zpracované a balené maso, hovězí v konzervě, hamburgery, Hot dog, sušené maso, hovězí maso, vepřové maso ANO - telecí, hovězí (malé množství), jehněčí, skopové, husí, krůtí, kuřecí (i vývary), králičí, krocaní, kachní Játra : NE - vepřová, hovězí ANO - kuřecí, telecí Ryby a mořské plody : NE - ryby v tomatě, slanečky, ryby sušené a nasolené ANO - halibut, jeseter, kapr, losos, makrela, platýs, pstruh, sardinky, sleď, sumec, štika, treska, tuňák, úhoř, ryby v oleji, žralok, humr, krab, krevety, mušle, rak, ústřice Vejce : ANO - slepičí, kachní, husí Ořechy : NE - vlašské ořechy, buráky, pistácie, kešu oříšky, kokos sušený, ale také rozinky, datle, fíky ANO - lískové oříšky, mandle, kokos čerstvý, para ořechy, piniové ořechy Semena : ANO - dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka, mák Pití : NE - nápoje slazené cukrem, nealkoholické nápoje slazené, limonády, dietní ovocné šťávy, sladké limonády, instantní slazené čaje, černý čaj, ovocný čaj, bylinkové čaje, koncentrované šťávy (z jablek, hrušek), ovocné džusy kupované, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva, řepná šťáva, broskvová šťáva, hroznová šťáva, hrušková šťáva, jablečný džus, jablečný mošt, pomerančová šťáva, slazené mléčné nápoje, čokoládové a kakaové nápoje, káva obyčejná, káva bez kofeinu, jiné kávové náhražky, alkoholické nápoje, šampaňské, pivo, sladká vína ANO - minerální vody neperlivé, bylinkové čaje (specielní - Maté, La Pacho), zelený čaj, mugicha (pražená náhražka kávy z celozrnného ječmene, bez sladu), voda s citrónem, sojové mléko neslazené (v malé míře) Ostatní : NE - vše co obsahuje kvasnice a kvásek; sušené, kvašené a uzené potraviny, zavařovaná jídla a omáčky, marinované pokrmy, pokrmy obsahující konzervační látky, přípravky na zahuštění omáček, konzervy všeho druhu, hotové polévky v sáčcích, bramborové lupínky a chipsy, hranolky ANO - kypřící prášek do pečiva |
Autor: | Alopat [ pon kvě 05, 2014 1:44 pm ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Po prvních zkušenostech s odšťavenou mrkví a neředěným jablečným moštem váhám, jestli toto bude cesta pro mě, neboť po vypití mám ještě větší hlad. |
Autor: | Jarda [ ned kvě 25, 2014 9:43 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Madla píše: Opravdu jsem byla cca 5-6 týdnů jen na šťávách. V drtivé většině převažovaly zeleninové, většinou mrkev-petržel-celer, mrkev-okurka-červená řepa. Vyzkoušela jsem samozřejmě i jinou zeleninu – špenát, ředkvička, ředkev, brokolice, zelí, brambory atd. Ovocné šťávy jsem pila jen doplňkově, protože zeleninové šťávy mi chutnaly více. V té době (počátkem roku 2011) jsem řešila alergii na léky a problém s imunitou. Zeleninové šťávy jsem vyzkoušela zcela intuitivně. Jak jsem se průběžně zbavovala projevů alergie, zaznamenávala další významná zdravotní zlepšení a cítila se skvěle, neměla jsem potřebu jiné stravy, vystačila jsem si pouze se šťávami. Současně jsem začínala studovat další informace, které se týkaly imunity. Samozřejmě, došla jsem k tomu, že základem je očista střev. Na šanku jsem si tehdy netroufala, tak jsem se objednala na hydrocolon. Ještě předtím jsem absolvovala DFM vyšetření. Až tam jsem zjistila, že mým hlavním problémem jsou plísně. Z internetu jsem si ze dvou zdrojů stáhla dvě protiplísňové diety. Protože linky uloženy nemám, tak přikládám text obou diet. Dietu jsem držela přes 6 měsíců (většinu nedoporučených potravin jsem bez jakýchkoliv problémů vyloučila již natrvalo a nijak mi nechybí). Po roce jsem pak absolvovala kontrolní DFM vyšetření – plísně už nebyly mým problémem… Pro člověka, který se stravuje běžným způsobem, vypadá tato dieta na první pohled dost striktně – vyloučení cukru, všech výrobků z bílé mouky, uzenin, konzerv atd. Pokud ho zdravotní problémy přece jen donutí protiplísňovou dietu vyzkoušet, ve výsledku zjistí, že i po skončení diety je dobré většinu těch nedoporučených potravin vyloučit ze svého jídelníčku natrvalo. Když některé z nich pak po čase ze zvědavosti vyzkouší a zjistí, že je mu z nich těžko, jen se utvrdí v tom, že se bez nich obejde… Protiplísňová dieta I: CO MŮŽETE JÍST: • Na prvním místě se ve vašem jídelníčku musí nacházet zelenina a saláty - čerstvé nebo šetrně podušené, podle sezónní nabídky. • Další povolené potraviny jsou - brambory, špenát, sója, čínské zelí, fazole, křen, cibule, pórek, ředkvičky, česnek, ale i ostrá hořčice. • Ovoce jen v malých dávkách a pouze čerstvé - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i jablečný protlak), jahody, kiwi, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně. • Místo kávy zkuste pít čekankovou, špaldovou či žitnou kávu - je mnohem zdravější! • Dále můžete ryby, sýry, vejce. • Jezte čerstvé kysané zelí ze sudu - "zeláku" (ne však konzervované ve skle), buď syrové jako salát nebo krátce podušené. • Z mléčných výrobků jsou povoleny podmáslí a přírodní jogurt - to jsou vyhlášení "nepřátelé" kvasinek. Takže je zařaďte do jídelníčku alespoň jednou denně. Dále pak zařaďte do svého jídelníčku máslo, kefír, sýr Mozzarella nebo sýr Ricotta. • Pečivo můžete jíst pouze celozrnné, špaldové, grahamové, také kukuřičné, rýžové (křupavé chlebíčky). • Rýže se doporučuje celozrnná dlouhozrnná - neloupaná. • Zeleninu a saláty čistěte důkladně, abyste zabránili nové infekci. Zeleninu připravujte šetrným způsobem, aby se zachovaly vitaminy, minerály a jiné zdravé látky, které obsahuje. Příliš dlouhé vaření je ničí. • K úpravě vašich pokrmů používejte dušení, vaření v páře, ohřívání ve varných sáčcích nebo v keramickém nádobí. • Jako koření používejte čerstvé bylinky, solí šetřete. • Pijte v dostatečném množství minerální vodu, čerstvě připravené zeleninové šťávy, bylinkové čaje, čaj lapacho a čaj mátový. • Abyste příliš nehubli, můžete si dát denně několik lžiček panenského olivového oleje nebo hrst slunečnicových či dýňových semen. ČEMU SE VYHÝBAT: • Vyhýbejte se vepřovému masu. • Vyhněte se konzervám všeho druhu, stejně tak nakládané zelenině jako jsou okurky, řepa, fazole, hrášek nebo hotové výrobky z brambor. • Vynechejte koláče, med, fruktózu-ovocný cukr, pudinky z prášku, sirupy, sušené ovoce, sušenky, třtinový cukr, umělá sladidla, alkoholické a sladké nápoje, sladké čaje, limonády, dále vynechejte výrobky z instatního kakaa a také velmi sladké ovoce jako jsou banány, hrozno, mandarinky, broskve, kompoty, koncentrované šťávy, konzervované ovoce, džemy, kečupy a přislazenou sojovou omáčku. • Dále vynechejte živočišné marinované pokrmy, ovocné jogurty a vůbec pokrmy obsahující cukr, mouku a konzervační látky, hotové omáčky, bílou mouku, loupanou rýži, obilné klíčky a přípravky na zahušťování omáček i těstoviny z bílé mouky. • Zřekněte se cukru ve všech podobách a všech jídel, ve kterých je obsažen, bílé rýže a všech výrobků z bílé mouky (nahraďte ji celozrnnou pšeničnou, grahamovou nebo špaldovou). • Pijte co nejméně kávu a černý čaj, neboť oba nápoje jsou silně kyselinotvorné. • Léčebná kúra většinou trvá od 3 do 6 měsíců. • Po skončení kúry se stravujte i nadále zdravě, získali jste nové návyky, tak proč je měnit, když jsou vašemu zdraví prospěšné. • Vyhýbejte se konzervantům, barvivům a dochucovadlům. Protiplísňová dieta II: Zakázané a povolené potraviny Mléčné výrobky : NE - mléko (kravské a kozí) a mléčné výrobky, smetana, kysaná smetana, sušené mléko, ovocné jogurty se sladidly, kondenzované mléko, salko, sýry, hermelín, plesnivé sýry, zrající sýry nebo sojové mléko slazené ANO - (jen v malých dávkách) – bílé jogurty s živými kulturami, tvaroh (nízkotučný nebo bez tuku), máslo, kefír, podmáslí, sýr Mozzarella, sýr Ricotta nebo sojové mléko neslazené Zelenina : NE - nakládaná a konzervovaná zelenina, nakládaná zelenina (pickles), okurky nakládané ve sladkokyselém nálevu, rajský protlak, fazole a hrášek se sladidlem nebo tomatovou omáčkou, cukrová řepa, hotové výrobky z brambor (z prášku), cibule s plesnivými slupkami, slupky z brambor, slupky z okurek, kukuřice, konzervované nakládané kyselé zelí (kupované) ANO - (čerstvá a šetrně podušená) – artyčoky, bambusové výhonky, bílé kysané zelí (domácí), brambory (pouze v omezené míře), brokolice, celer, cibule, cuketa, čekankové puky, černý kořen, červená řepa, česnek, čínské zelí, dýně, fenykl, chilli papriky, chřest, kapie, kapusta kadeřavá, kapusta růžičková, karotka, kedlubna, křen, květák, lilek, listová kapusta, listový salát, mangold, mrkev, salátové okurky (oloupané), olivy, papriky, petržel, polníček, pórek, rajčata (oloupaná), ředkev, ředkvičky, šalotka, špenát, topinambury, zelené fazolové lusky Ovoce : NE - banány, melouny, hrušky sladké, hroznové víno, mandarinky sladké, broskve, sladká jablka, bobulovité ovoce (maliny, jahody, borůvky, třešně, rybíz,…- déle skladované), další sladké ovoce, sušené a kandované ovoce, konzervované ovoce, ovocné křížaly ANO - (jen v malých dávkách a čerstvé!!!) - ananas, angrešt, borůvky, brusinky, citróny, grapefruit, hrušky kyselé, jablka kyselá ( i protlak), jahody, karambola, kiwi, limetka, mandarinky, meruňky, nektarinky, ostružiny, pomeranče, rybíz, švestky, višně Luštěniny : NE - miso (sojová pasta), fermentované sojové produkty, tofu, tempeh (fermentované tofu) ANO - čočka, fazole, hrách, hrášek zelený, sojové boby, cizrna (římský hrách) Obilí : NE - naklíčené obilí, obilné klíčky, semolina (krupice z tvrdé pšenice) ANO - oves, pohanka, proso, jáhly, kuskus celozrnný, žito, pšenice (méně), pšenice špalda Obilné výrobky : NE - bílé pečivo, veka, chléb pita, tortily z bílé mouky, croissant, pizza, müsli, preclíky, obyčejný chléb, pečivo z pekařských kvasnic a kvásku, upravované kukuřičné a obilné vločky (slazené) ANO - celozrnné výrobky, tortily z celozrnné mouky, burizóny, neslazené suchary, vločky (ovesné, sojové, špaldové, žitné, jáhlové, špaldové, pšeničné,..), kukuřičné lupínky bez cukru, pečivo celozrnné bez kvásku a kvasnic, sekaná pšenice (bulgur) Mouka : NE - bílá mouka, kukuřičná mouka ANO - mouka celozrnná pšeničná, grahamová, špaldová pšeničná, ovesná, prosná, sojová, teffová, žitná, pohanková Rýže : NE - bílá loupaná rýže ANO - celozrnná dlouhozrnná Natural, divoká rýže, rýže Basmati, rýže Sishi, rýže Texmati, rýže Wehani, červená Těstoviny : NE - těstoviny z bílé mouky, těstoviny z fariny (jemné mouky), těstoviny ze semoliny (tvrdé pšenice), bifun (japonské nudle z bílé mouky) ANO - celozrnné těstoviny, saifun (japonské nudle), udon (japonské nudle z celozrnné mouky) Rostlinné oleje a tuky : NE - ztužené rafinované oleje a tuky, margaríny, olej z podzemnice olejné ANO - olej lněný, olivový (za studena lisovaný), sezamový, slunečnicový, sojový, z dýňových semen, nerafinované čisté margaríny Ocet : NE - všechny octy (mimo jablečného) ANO - jablečný Koření : NE - sušená cibule, sušený česnek, sušené koření, houby, glutamát sodný, ostrá jídla, hodně soli, koření obsahující cukr, vanilín, kandovaná ovocná kůra ANO - pepř, mořská sůl (malé množství), hořčice (pouze velmi ostrá), skořice, vanilka (sušený lusk), zázvor čerstvý, mořské řasy (Wakane, Kombucha,..) Dochucovadla : NE - sojová omáčka, maggi, Worchestrová omáčka, majonézy, tatarská omáčka, kečup, salátové dresinky, zálivky s cukrem ANO - bylinky čerstvé - bazalka, kopr, libeček, majoránka, máta, meduňka, oregáno, pažitka, petrželka, řeřicha, saturejka, tymián, provensálské koření Sladké : NE - zmrzlina, marcipán, želé (ovocné), arašídová a čokoládová pomazánka, pudink, bonbóny, karob, cukrová poleva, perník, sladkosti, čokoláda, žvýkačky, jídla obsahující cukr, instantní kakao, sušenky, marmelády a džemy, ovocné kompoty, výrobky z instantního kakaa, sirupy, cukrovinky, koláče, buchty, sladké deserty Sladidla : NE - cukr (bílý, hnědý, práškový, krystalový), med, třtinový cukr nebo sirup, melasa, kandys (řepný cukr), ječný slad, umělá sladidla (sorbit a xylit), dextróza - hroznový cukr, fruktóza - ovocný cukr, glukóza, javorový sirup, rýžový sirup, sacharóza ANO - (jen výjimečně příležitostně) - javorový a rýžový sirup, ječný slad, melasa, mléčný cukr Maso : NE - salám, šunky, slanina, párky, uzenky, klobásy, uzená masa, paštiky, zpracované a balené maso, hovězí v konzervě, hamburgery, Hot dog, sušené maso, hovězí maso, vepřové maso ANO - telecí, hovězí (malé množství), jehněčí, skopové, husí, krůtí, kuřecí (i vývary), králičí, krocaní, kachní Játra : NE - vepřová, hovězí ANO - kuřecí, telecí Ryby a mořské plody : NE - ryby v tomatě, slanečky, ryby sušené a nasolené ANO - halibut, jeseter, kapr, losos, makrela, platýs, pstruh, sardinky, sleď, sumec, štika, treska, tuňák, úhoř, ryby v oleji, žralok, humr, krab, krevety, mušle, rak, ústřice Vejce : ANO - slepičí, kachní, husí Ořechy : NE - vlašské ořechy, buráky, pistácie, kešu oříšky, kokos sušený, ale také rozinky, datle, fíky ANO - lískové oříšky, mandle, kokos čerstvý, para ořechy, piniové ořechy Semena : ANO - dýňová semínka, sezamová semínka, slunečnicová semínka, lněná semínka, mák Pití : NE - nápoje slazené cukrem, nealkoholické nápoje slazené, limonády, dietní ovocné šťávy, sladké limonády, instantní slazené čaje, černý čaj, ovocný čaj, bylinkové čaje, koncentrované šťávy (z jablek, hrušek), ovocné džusy kupované, mrkvová šťáva, rajčatová šťáva, řepná šťáva, broskvová šťáva, hroznová šťáva, hrušková šťáva, jablečný džus, jablečný mošt, pomerančová šťáva, slazené mléčné nápoje, čokoládové a kakaové nápoje, káva obyčejná, káva bez kofeinu, jiné kávové náhražky, alkoholické nápoje, šampaňské, pivo, sladká vína ANO - minerální vody neperlivé, bylinkové čaje (specielní - Maté, La Pacho), zelený čaj, mugicha (pražená náhražka kávy z celozrnného ječmene, bez sladu), voda s citrónem, sojové mléko neslazené (v malé míře) Ostatní : NE - vše co obsahuje kvasnice a kvásek; sušené, kvašené a uzené potraviny, zavařovaná jídla a omáčky, marinované pokrmy, pokrmy obsahující konzervační látky, přípravky na zahuštění omáček, konzervy všeho druhu, hotové polévky v sáčcích, bramborové lupínky a chipsy, hranolky ANO - kypřící prášek do pečiva Inspirativní výsledek snažení, ze kterého jenom plyne, že správná strava a klid ovlivní v těle člověka prakticky veškeré zdravotní potíže. |
Autor: | Jarda [ ned kvě 25, 2014 9:47 am ] |
Předmět příspěvku: | Re: Jak na očistu šťávami? |
Alopat píše: Po prvních zkušenostech s odšťavenou mrkví a neředěným jablečným moštem váhám, jestli toto bude cesta pro mě, neboť po vypití mám ještě větší hlad. Jde o velký nárazový přísun cukrů, tím vystoupá krevní cukr vyplaví se inzulín a cukr pak spadne pod normální hladinu, což se projeví hladem. Dobré je na odstranění tohoto efektu dávat současně se šťávou vitamín B1, tím se krevní cukr dostane do buněk i bez inzulinu a propad pak je mnohem menší, nebo žádný. |
Stránka 1 z 3 | Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ] |
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group https://www.phpbb.com/ |