Ahojte. ODŠŤAVŇUJE TU NIEKTO KVASENÚ/FERMENTOVANÚ ZELENINU ? Dnes som si odšťavnil okolo 3kg vykvasenej kapusty (zelí), šťavy z toho som dostal skoro 2,5 litra, takže SUPER... Mám dva malé japonské kvašáky, dobré je dať kvasiť zeleninu naraz do dvoch (hoci aj napr. kapustu do jedného, a napr. cviklu do druhého), aby sa potom pri odšťavňovaní vykvasenej zeleniny (pickles) mohol využiť odšťavňovač na dva krát za sebou, takže ho stačí umyť raz. No ale k veci......... Kvasená zelenina, či pickles, proste...mliečne kvasenie slúži na to, aby sa zlepšilo využitie a stráviteľnosť surovej zeleniny (v tomto prípade). V podstate možno všetky živiny nachádzajúce sa v danej zelenine (okrem vlákniny, hoci aj tej trošku v šťave ostane) sú obsiahnuté v šťave danej zeleniny. Alebo sa mýlim (ak áno, opravte ma) ? ... Vychádzajme teda z toho, že všetko je obsiahnuté v šťave... Mliečne kvasenie znásobí určité vitamíny, enzýmy, možno aj minerály, dodá kyselinu mliečnu ktorá je tak prospešná pre zdravie... Takže nám vznikne mliečne kvasená zelenina, ktorú môžeme zjesť v takom stave v akom sme ju vykvasili, ALEBO JU MôŽEME EŠTE ODŠŤAVNIŤ (ideálne nízkootáčkovým odšťavovačom - šnekovým).... Mliečne kvasenie totiž spôsobí, že sa narušia väzby vlákniny, takže nie len že sa mliečne kvasená zelenina lepšie konzumuje v jej "základnej podobe", ale sa aj lepšie ODŠTAVŇUJE... Ak to nebola zelenina v bio či eko kvalite, tak bude mať vo vláknine prítomných viac pesticídov, než keby bola v bio/eko kvalite. Nerobme si ilúzie, bio a eko zelenina mimo nejakých malých záhradkárov rastie väčšinou aj tak na prečerpanej pôde, ktorá x rokov dozadu bola hnojená pesticídmi, takže aj bio/eko zelenina môže mať rovnaké hodnoty vitamínov a minerálov, ako zelenina bežnej produkcie napr. z Poľska k nám dovážaná, alebo naša slovenská, česká. .......... Mliečne kvasenie v podstate vytiahne určité množstvo šťavy z nakrájanej zeleniny, ale nie úplne, lebo z mliečne kvasenej zeleniny sa toho ešte dá dosť odšťaviť, no to určite viete logicky aj sami, že nie je suchá......... Ale - pri odsťavovaní klasickej zeleniny by mala väčšina (alebo takmer všetky) pesticídov ostať v drti, ak sa tá teória zakladá na pravde, a do šťavy by sa malo dostať len úplné minimum pesticídov. Ak to tak je, nevidím dôvod, žeby tie pesticídy (pokiaľ ich mliečne kvasenie nezničí, čo si osobne nemyslím...) nemohli ostať v drti aj po odšťavnení kvasenej zeleniny...... ... Či sa mýlim ? ... Ak sa nemýlim, potom, ak už máme v strave nejakú vlákninu, napr. z klíčkov, atď a ďalšiu už nechceme (alebo vlákninu všeobecne skrátka nechceme z nejakého dôvodu, nech je to dôvod akýkoľvek), tak môžeme miesto chrúmania alebo mixovania kvasenej zeleniny rovno využívať len JEJ ŠŤAVU, ako tú vylúčenú pri kvasení, tak ešte dodatočne odšťavnenú z pevných častí vykvasenej zeleniny...... Je praktickejšie mať v chladničke nejaké litrové sklenené fľaše (tie úzke na mlieko) naplnené kvasenou šťavou z akejkoľvek zeleniny, než si to naberať z nejakej širšej fľaše či niečoho podobného, chrúmať to, atď, hlavne, keď na to napr. nie je čas, a chceme to do seba len "šupnúť", nejakých napr. 100ml takej šťavy 2x denne, hoci zriedené s vodou 1:1... Navyše - nezabúdajme na to, ako tu odporúčame odšťavovač z dôvodu, že napr. surová zelenina typu kapusta, mrkva, cvikla, kaleráb... sa trávi oveľa ťažšie, než odšťavnená šťava z nej. Áno, pri mliečnom kvasení prejde zelenina procesom že sa bude aj jej vláknina/celulóza tráviť podstatne lepšie ako bez mliečneho kvasenia, ale keby sme tú mliečne vykvasenú zeleninu ešte odšťavnili, bude sa tráviť EŠTE ĽAHŠIE, a môžeme si ju napr. zobrať do práce v malej fľaštičke, a vypiť ju pred jedlom alebo po jedle. Jedna vec je z vykvasenej zeleniny odliať a využiť šťavu, a potom a "čiastočne vysaté" narezané časti tej vykvasenej zeleniny vyhodiť, a druhá vec je odliať šťavu, vykvasenú pevnú zeleninu odšťavniť, a mať tak ešte viac šťavy - čo je ekonomickejšie, humánnejšie, rozumnejšie, než tú pevnú časť neodšťavniť a rovno vyhodiť... Taká mliečne kvasená šťava bude v chladničke pekne "dozrievať", asi tak, ako keď sa robí napríklad cíder zo surovej jablčnej šťavy, a tá šťava nepotrebuje žiadnu "drť" na to, aby pekne "dozrievala" mliečnym kvasením....... Rovnako je to aj u mliečne kvasenej kapustovej šťavy, a každej inej (ovocnej, zeleninovej) mliečne kvasenej šťavy. To bez pochýb. Vaše názory na to ? Ak ste to ešte neskúsili, skúsite ? .......
_________________ Mnohých poteším, pár jednotlivcov nie. Opúšťam toto fórum, teraz ale už navždy, a nebudem ani čítať príspevky. Držte sa. Majte sa čo najlepšie, pán Jarda
|