Teologik píše:
Ja na predestináciu neverím. Ide o to, že na prvý pohľad sa môže zdať, že osud človeka je už dopredu určený, ale to zdanie pramení z toho, že my žijeme v čase. Boh - Stvoriteľ Neba a Zeme ale stojí mimo čas, vie, čo bolo, čo je a čo bude, vie, ako to všetko dopadne.
Z toho čo si napísal mi vychádza toto....
Stvoriteľ musí existovať mimo čas a priestor, pretože len takým spôsobom je možné, aby komunikoval s človekom jednotlivo, a v jeho jazyku. Ja sám neviem o tom, že by som so Stvoriteľom komunikoval, ale pravda je aj taká, že neviem čo všetko sa dá považovať za komunikáciu so Stvoriteľom.
Osud človeka nemôže byť dopredu určený, pretože už len niekoľkosekundový čin ohromnej sily (biela mágia slov, biela mágia činov, čierna mágia slov, čierna mágia činov) dokáže úplne zmeniť život človeka, a k odhodlaniu sa ten čin vykonať ho môže doviesť nepatrný detail, silné uvedomenie, ale aj úplné zanevretie na život.
Keby osud človeka bol dopredu určený, tak by dopredu musel byť určený aj jeho vzťah k strachu, jeho NEMENNOSŤ v priebehu života toho človeka. A to nedáva žiadny zmysel.
Totižto inteligentné ignorovanie strachu (ktoré nevedie k úmrtiu na následky ignorovania strachu) RADIKÁLNE zmení živo človeka. A myslieť si, že to, že človek začne v určitom období života inteligentným spôsobom ignorovať strach je dané "osudom", je veľký omyl.
Človek môže mať nap*ču život, pretože žije v zajatí strachov (stačia bežné strachy, aké má 99% ľudí). Keď sa im rázne postaví (LEN Z DôVODU, ŽE PRESTANE POČUVAŤ STRACH), jeho život sa zmení možno aj o 180 stupňov. K lepšiemu.
Inak, ja si nemyslím, že stvoriteľ vie čo sa stane, aj keď žije mimo čas. Ale môžem sa mýliť, pretože si ako človek nedokážem predstaviť, ako sa "operuje" z miesta mimo čas a mimo priestor, a už vôbec si neviem predstaviť to, ako svet vníma Stvoriteľ, aké zmysly používa, at´d.