Zuzanya píše:
Hlavne ma zaujima to, ze ludia ktori neberu DHA a EPA maju lepsiu konverziu (plati to ozaj v zasadnom rozsahu?),
Vyslo to tak v niektorych studiach o veganoch. Bola tam aj uvaha o tom, ze neberu aj doplnky na bazi rybieho oleja. Zial, bolo by to narocne vsetko prehladavat, bolo to takmer 10 rokov dozadu. Skuste to pohladat, niekedy je dobre vediet aj hypotezu, ako to je ,a podla toho uz hladat ostatne. Ja uz sa tomu nemam cas venovat. Zistil som ako to je a to mi staci. Keby bolo viac casu tak vsetky linky pospisujem, v mnohom by trebalo zorganizovat vlastne studie (to je nerealne strasne drahe). Klame sa tu velmi v tomto odvetvi a aj studiach a tak je velmi tazke dohladat sa k pravde, a hodnovernym zdrojom. Mozte pouzit aj kombinovanu taktiku. Telo bude znizovat konverziu len ked je uz nasytene EPA a DHA, osobne si myslim, takze hrozia Vam maximalne negativne dosledky z predavkovania alebo nadbytocneho odberu. Ovela dolezitejsie je preto ustrazit si pomer, a mnozstvo omega-6. Na toto dajte prioritu, ak Vam mozem poradit. Nieviem preco, vzdy to ludia zvyknu prehliadat a nebrat ako dolezite. Nieje vobec dolezite mnzostvo, ale metabolizmus, efektivita, atd... oni radsej beru vela (vela ALA, vela DHA , vela EPA... a casto nekvalitnej. viac si tym skodia, ako pomozu....a cuduj sa svete, pomer si vobec nestrazia, nepovazuju to za dolezite. Ak Vam mozem poradit, sledujte IBA pomer omega-3 a omega-6, a neberte vela omega-6 (aby to netrebalo dohanat tymi omega-3... omega-3 berte ako sirnu patlaninu (tak aby sa to nezunovalo, ked vam to nechuti, tak 2x do tyzdna).
Viac Vam momentalne neviem poradit, linky nebudu uz aktualne, alebo ani neviem kde ich mam, trvalo by mi to prilis dlho casu prehladavat to. To si chystam, keby som pisal nejaky blog, alebo knihu, ale momentalne maju ine veci ovela vacsiu prioritu, toto som roky dozadu nechal, staci mi cirka to co viem , ostatne veci su v inych veciach, co beru zdravie (energeticke, duchovne, rodinne, emocne, atd... nie strava... strava sa zvykla predcenovat, teda vplyv stravy na zdravie, ovela dolezitejsie su ine veci (uz len ako sa strava rozzuva je dolezitejsie, nez samotne zlozenie stravy, ale zvyklo sa upadavat len na riesenie obsahu stravy, co nieje dobre).
Z casovych dovodov bohuzial nemozem radit hlbsie a dlhsie, tak iba takto, verim ze sa Vam podari vyhladat zaujimave veci, ked mate toto ako voditko, kde asi lezi zlaty stred o celej tej veci. (vychadzam zaroven z mojich celozivotnych skusenosti, ze nemusime konzumovat zvierata, ani ich zabijat, atd... nieje potrebne jest ryby ani rybi tuk, som si isty ale cela ta vec by bola na dlhsie, ale je to tak zariadene, ze nemusime prelievat krv, aby sme prezili a boli zdravi, tym som si isty. Ak ma clovek problemy, ktore sa prejavuju v zdravi , NIKDY to nieje preto, ze nezabija zvierata a nekonzumuje nieco z nich. Vzdy to je ine, alebo sa ten problem da vyriesit bez zabijania zvierat. Ryby niesu vynimkou, nieje to tak zariadene ,aby clovek musel lovit druhe tvory aby prezil (s vynimkou extremnych situacii, ako napriklad mali aj eskimaci, myslim tym, ked je dostatok a hojnost, da sa pestovat, a mierne pasmo kde je hojnost potravy, ktora sa da zabezpecit).
Ak nechcete ist cestou kompletneho vysadenia rybieho oleja, a ryb, na co treba samozrejme guraz postavit sa strachu, ale nechcete ani ostat konzumovat EPA a DHA vo velkom mnozstve, ale nieco si ponechat, pre istotu, pokladam za zlaty stred ostat konzumovat 1 tabletku rybieho oleja tyzdenne, co by malo predstavovat 1 mensiu porciu ryby s obsahom omega-3 tyzdenne, toto mnozstvo podla mna nebude zasadnym sposobom ovplyvnovat konverziu a znizovat ju a pritom ponecha pre istotu aj DHA a EPA v potrave, aby to bolo poistene, ze nieje uplne nulovy vyskyt v strave, z coho ma clovek strach, keby mu nefungovala kvoli niecomu konverzia... toto mnozstvo je stale dostatocne, (ale nesmiete konzumoavt omega-6 m.k. inak si zhorsite pomer), aby ste sa vyhli nejakym najhorsim dosledkom z nedostatku EPA a DHA. (rozhodne je to vsak poddimenzovana davka oproti tomu co sa odporuca, sluziaca len ako "zaloha", minimalna davka (nieco ako u vitaminu C, aby nedoslo ku skorbutu).
Ja to robim zatial presne takto, lebo nemam cas sa tomu uz viac venovat. Ako vravim, su dolezitejsie veci, navyse, potreboval by som vlastne studie, co je nerealne zorganizovat momentalne, tak ma to deprimuje a nevenujem sa tomu uz hlbsie, lebo bez vlastnych studii, kde by mi do toho nemohli kafrat, a robit typicke chyby , logicke analyticke, ktore pokazia celu studiu a neda sa jej doverovat, to nema zmysel. Vela stastia v dalsom patrani.