Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon zář 23, 2024 8:21 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 122  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte čer 29, 2010 8:55 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
muflon píše:
cituji nazor J.W.:
"...Tvaroh obsahující málo tuku lze "nastavit" kvalitním máslem nebo smetanou...Ohledně kefírového tvarohu - naprosto netuším, co s živočišným tukem udělá kefírová houbička, takže tady by mohl být kámen úrazu.
Lněný olej jen panenský (lisovaný za studena) a zaručeně čerstvý, jinak je to jako byste do sebe ládovali fermež! Uchovávat v chladničce a po otevření co nejrychleji spotřebovat. Dodavatelů u nás není mnoho a vybrat si správně se určitě vyplatí.
Nejčerstvější, a také a nejlacinější, lněné semínko mají paradoxně ve Zverimexu, kde je na ně největší obrat. Kvalitu lze posoudit čichem - jakmile ucítíte něco, co připomíná žluklý olej, jděte od toho."
\":wink:\"
PS: Dotaz muflon- My jsme koupili na SP lneny olej z Agro-El, prechovavame v lednici a cast jsme zamrazili(neuskodi mraznicka oleji?).
Zajimalo by mne jake jsou zkusenosti- az jak dlouho muze lneny olej v chladnicce pri 4stupnich vydrzet?? (tj.nezmrazeny).

Náš názor je prakticky stejný a celý problém se týká opravdu hlavně vyvážení těch mastných kyselin. Ostatní složky se dle mého názoru trochu lišit mohou a co se týká přímého názoru autorky, ta dokonce doporučuje směs „MAYO“, která je z jogurtu a předpokládám, že u jogurtu vyráběného původní technologií, jsou sirné proteiny také zpracované bakteriemi. Nicméně doba je opravdu jiná a nynější běžně prodávaný jogurt a tvaroh bych já osobně raději nepoužíval, proto jsem zvolil tu variantu s tučným kefírem, která se mi zdá nejblíže původním postupům. Jinak zmrazený olej vydrží podle mých zkušeností i rok a v lednici tak dva, maximálně tři týdny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát črc 02, 2010 4:03 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Prosím vás, nemůžu to tu najít, co si mám pořídit na drcení lněného semínka - mlýnek na mák ? (zároveň by mi to mlelo mák, což super). Nebo kafemlýnek? Nebo existuje ještě něco jiného? V mixéru mi to prostě nejde a nejde - na to musí být asi jen nějaký malinký mixérek ne? Jen mi vrtá hlavou, jestli ten materiál, ze kterého se mlýnky na maso a na mák vyrábějí, chemicky něco nepodělá u toho semínka nebo máku. Děkuji za radu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát črc 02, 2010 7:11 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
Lenka píše:
Prosím vás, nemůžu to tu najít, co si mám pořídit na drcení lněného semínka - mlýnek na mák ? (zároveň by mi to mlelo mák, což super). Nebo kafemlýnek? Nebo existuje ještě něco jiného? V mixéru mi to prostě nejde a nejde - na to musí být asi jen nějaký malinký mixérek ne? Jen mi vrtá hlavou, jestli ten materiál, ze kterého se mlýnky na maso a na mák vyrábějí, chemicky něco nepodělá u toho semínka nebo máku. Děkuji za radu.

Nejvhodnější je opravdu mixér, nebo tříštivý kávomlýnek, běžný mlýnek na mák zase tak vhodný není, protože lněné semínko se maže a lepí, čili se dost špatně mele. Nicméně existuje takové množství různých druhů mlýnků, že bych viděl rozumné si jich pár prohlédnout a možná najdete i něco, na čem půjde zpracovat len i mák.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát črc 02, 2010 10:07 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Tak mají nárazový mlýnek, mlýnek s nerezovým nožem, s tříštivým nožem, s nožem dvoukřídlým/dvoučepelovým, dále s mlecími kameny... Jaké jsou v tom rozdíly? Nejlepší je tedy tříštivý nůž? Co to vlastně znamená? Co takhle ty kameny, vzhledem k chemickým reakcím mezi potravinou a mlecím zařízením?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát črc 02, 2010 10:32 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Lenka píše:
Tak mají nárazový mlýnek, mlýnek s nerezovým nožem, s tříštivým nožem, s nožem dvoukřídlým/dvoučepelovým, dále s mlecími kameny... Jaké jsou v tom rozdíly? Nejlepší je tedy tříštivý nůž? Co to vlastně znamená? Co takhle ty kameny, vzhledem k chemickým reakcím mezi potravinou a mlecím zařízením?

Ja už roky miesto kávy, meliem s úspechom semienka, vrátane ľanového a orechy v tomto:
http://www.obchodny-dom.sk/bosch-mlynce ... ny/z25647/
Zomelie úplne na jemno. Sú asi aj lepšie, ale ja som spokojná.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: sob črc 03, 2010 7:45 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
Lenka píše:
Tak mají nárazový mlýnek, mlýnek s nerezovým nožem, s tříštivým nožem, s nožem dvoukřídlým/dvoučepelovým, dále s mlecími kameny... Jaké jsou v tom rozdíly? Nejlepší je tedy tříštivý nůž? Co to vlastně znamená? Co takhle ty kameny, vzhledem k chemickým reakcím mezi potravinou a mlecím zařízením?

To mě přeceňujete, já nejsem znalec mlýnků na cokoliv a sám melu většinu věcí v mixéru, což mi z hlediska práce při čištění strojku připadá nejpohodlnější. Na větší množství používám kuchyňský robot, ale ani jedno pro vás nebude. Osobně s tím zkušenost sice nemám, ale domnívám se, že ten přístroj, co používá Sybilla, je pro běžné použití bohatě vyhovující a není problém se ji zeptat na detaily. Jeho výhoda spočívá právě ve schopnosti rozemlít malé množství a snadném čištění.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: úte črc 06, 2010 4:36 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Dobrý den. Moc se ve šlehačkách nevyznám. Uvažuji o kozím mléku smíchaném se šlehačkou a z toho udělat kefír na patlanici. Obsahují všechny šlehačky stabilizátor? Třeba ta od Kunína 31% má karagenan, což je prý z mořských řas, je to UHT atd. Tak já se snažím kozím mlékem o co nejčistší surovinu a pak to pokazím UHT šlehačkou se stabilizátory? Jak to prosím vidíte? Asi tak, že výsledný produkt - tato patlanina - je pořád lepší než žádná patlanina \":D\", mám pravdu?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: úte črc 06, 2010 7:24 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
Lenka píše:
Dobrý den. Moc se ve šlehačkách nevyznám. Uvažuji o kozím mléku smíchaném se šlehačkou a z toho udělat kefír na patlanici. Obsahují všechny šlehačky stabilizátor? Třeba ta od Kunína 31% má karagenan, což je prý z mořských řas, je to UHT atd. Tak já se snažím kozím mlékem o co nejčistší surovinu a pak to pokazím UHT šlehačkou se stabilizátory? Jak to prosím vidíte? Asi tak, že výsledný produkt - tato patlanina - je pořád lepší než žádná patlanina \":D\", mám pravdu?

Šlehačka bez stabilizátorů se normálně prodává, čili trochu prozkoumejte možnosti trhu. Jinak samozřejmě platí, že je pořád lepší než žádná patlanina, ona totiž kefírová houba umí vyrobit jedlý produkt skoro ze všeho.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv črc 08, 2010 7:40 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
Chtěla bych se pozeptat, jaký kdo používá mixér/robot na patlaninu. Předpokládám, že nějaký velký, jinak to vytéká ven všema stranama. S nožem nebo s metličkama. Uzavíratelná nádoba... A podle toho se také odvíjí délka mixování...? Právě jsem učinila první pokus v malinkém mixérku - všude katastrofa \":lol:\" , je to velmi řídké a je toho bohužel víc po lince než zůstalo v mixérku. Nemá to být náhodou husté? Dělala jsem to z kozího jogurtu.
Taky nevím, jak poznám, že to je dobře chemicky zreagované - prstence nevím, co mají být. Že to zůstane mastné? Takže když nebude břichabolení nebo průjem, znamená to, že bylo dobře rozmixované...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv črc 08, 2010 7:53 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
Lenka píše:
Chtěla bych se pozeptat, jaký kdo používá mixér/robot na patlaninu. Předpokládám, že nějaký velký, jinak to vytéká ven všema stranama. S nožem nebo s metličkama. Uzavíratelná nádoba... A podle toho se také odvíjí délka mixování...? Právě jsem učinila první pokus v malinkém mixérku - všude katastrofa \":lol:\" , je to velmi řídké a je toho bohužel víc po lince než zůstalo v mixérku. Nemá to být náhodou husté? Dělala jsem to z kozího jogurtu.
Taky nevím, jak poznám, že to je dobře chemicky zreagované - prstence nevím, co mají být. Že to zůstane mastné? Takže když nebude břichabolení nebo průjem, znamená to, že bylo dobře rozmixované...

Ideální je naprosto normální mixér a mixáž musí být zhruba jako pudink a také postupně zhoustne, jako pudink. Mastná sice je, ale nesmí být vidět oddělující se olej.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv črc 08, 2010 9:07 pm 
Offline

Registrován: stř dub 21, 2010 2:24 pm
Příspěvky: 160
My právěže máme jen jakéhosi robota s metličkama, a ta miska se otáčí, je to na řidší těsta, na šlehačku, na sníh a tak. Může toto stačit? A nádoba nejde něčím zakrýt při míchání, tak mám obavy, že řídký jogurt s olejem jen budou cákat všude okolo, a že to nemísí tak důkladně. Tedy je tam potřeba i delší doba míchání, předpokládám.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: čtv črc 08, 2010 9:59 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28370
Bydliště: Poděbrady
Lenka píše:
My právěže máme jen jakéhosi robota s metličkama, a ta miska se otáčí, je to na řidší těsta, na šlehačku, na sníh a tak. Může toto stačit? A nádoba nejde něčím zakrýt při míchání, tak mám obavy, že řídký jogurt s olejem jen budou cákat všude okolo, a že to nemísí tak důkladně. Tedy je tam potřeba i delší doba míchání, předpokládám.

Asi ano, to neposoudím, ale důležité je, aby se vzniklý produkt neodděloval na tvaroh a olej. Pokud směs drží pohromadě, je to správně a není se čeho obávat.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: pát črc 09, 2010 9:43 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: ned dub 26, 2009 7:59 pm
Příspěvky: 535
Lenka píše:
Chtěla bych se pozeptat, jaký kdo používá mixér/robot na patlaninu.
Taky nevím, jak poznám, že to je dobře chemicky zreagované - prstence nevím, co mají být. Že to zůstane mastné?

Lenka píše:
My právěže máme jen jakéhosi robota s metličkama, a ta miska se otáčí, je to na řidší těsta, na šlehačku, na sníh a tak. .

V tom šľahači, čo spomínaš, to budeš robiť donekonečna. Ak robíš z jogurtu, stačí ti úplne ponorný tyčový mixér a máš to za chvíľku. Ja robím tento puding s tyčovým a z 250 g tvarohu, a tvaroh je oveľa hustejší ako jogurt a utiahne to. Neviem či si niekedy robila doma majonézu, ale postup je úplne rovnaký, tak ako sa musí v majonéze spojiť olej s vajcom na hladkú hmotu kde nepoznáš čo je vajíčko a čo ollej, tak isto sa musí spojiť tvaroh s olejom na úplne homogénnu hmotu pudingovej konzistecie (nie riedky puding, ale poriadne hustý) pri tejto patlanici. Keď dobre pozrieš zblízka nesmieš vidieť ani maličké olejové bodky v rozmixovanej zmesi ani nesmie byť okolo misy v ktorej to robíš olejový kruh.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned črc 11, 2010 11:45 am 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Jarda píše:
Nikdy jsem mrazení nezkoušel, ale asi to půjde, je velice tučná a patrně ani celkově nezmrzne, asi pouze ztvrdne jako máslo.

Tak to mě potom napadá, že by určitě šlo vyzkoušet sirnou patlanici mazat na chleba. Budu teď řešit cukrovku a jiné potíže se svou babičkou a jednak chci najet postupně na změnu jídelníčku a taky je otázkou času, který mi ukáže nakolik je se změnou jídelníčku u starého člověka možné hnout. Ale vzhledem k účinkům a vzhledem k tuhosti, popřípadě tuhosti ve zmrazené podobě, zdá se mi to jako zajímavá myšlenka.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Sirna patlanina
PříspěvekNapsal: ned črc 11, 2010 11:49 am 
Offline

Registrován: pát říj 30, 2009 11:21 pm
Příspěvky: 326
Jarda píše:
Určitě je to zajímavé, ale asi i dost drahé, čili já bych u socialistického produktu zatím vydržel. Dokud slouží není dle mého názoru důvod nic měnit, na mixéru se asi zase tolik nevyzkoumá.

Rozhodně jsou tyto výrobky abnormálně kvalitní v porovnání s dnešními mixery a to i s těmi dražšími. Případné náhradní díly seženete na http://www.elektrahk.cz a rozhodně doporučuju vydržet u tohoto ještě velmi kvalitně vyrobnené mixeru. To samé platí třeba o 0022 a jiných starších výrobcích. Dnes musí být dost drahý, aby byl kvalitní a zpravidla i tak se nedá srovnávat s kvalitou dřívějších výrobků.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 1817 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32 ... 122  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 7 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz