Magda píše:
Dobrý den, Jardo,
dělala jsem si včera druhou očistu jater, proběhla bez problémů, jako ta první, jen dnes ze mne nevychází kamínky vůbec (poprvé taky jen pár hrášků). Ze začátku po ráno trochu smetí plavalo na hladině a jeden kamínek, ale pak jen průsvitná zelenožlutá voda. Nevím, zda to znamená, že jsem čistá nebo jsem zvolila špatné období.
Ale chtěla jsem se zeptat na jinou věc. Už i při první očistě mi bylo zle od žaludku, asi hodinu po vypití oleje s grepovou šťávou a vydrží to celou noc a i teď je mi dost těžko. Poprvé jsem to neřešila, říkala jsem si, že to budou nervičky z neznámého, ale nyní konstatuji, že asi není něco v pořádku.
Nedávno jsme v jiném vláknu mluvili o tom, že mi bývá zle ze SP a doporučil jste mi pankreolan, který mi opravdu zabral. Asi opravdu hůř trávím tuky (tedy větší množství najednou, normálně v salátech a jinde s tím nikdy nemám problém). Znamená to, že bych ten pankreolan měla brát i u jaterní očisty? Třeba než to do sebe kopnu?
A ještě jeden postřeh, když jsem ráno před očistou pila jablečnou šťávu a vlastně dělá mi to po všech šťávách, se hrozně nafouknu, vypadám jako v 5. měsíci těhotenství, ale nemám větry a břicho mě nebolí, jen je mi na chvíli těžko a pak to zase zmizí. Normálně mám břicho ploché a pevné. V podstatě mi to dělá i po jídle, hlavně odpoledním (doposud jsem nevypozorovala, zda to způsobuje víc zelenina nebo ovoce nebo ořechy..). Ale u těch šťáv mě to překvapuje a mrzí mě, že se nakonec musím nutit, abych je do sebe dostala. Neříká si tělo, že je nechce? Jak to mám pochopit? Co je asi špatně?
Děkuji moc za vaši péči a rady.
Moc vás zdravím.
Magda
Tak opravdu mohou zabrat nervy a teoreticky může stávkovat i slinivka a velké množství tuku ji nedělá dobře, což bych u té očisty jako problém neviděl a nemělo by vás to v jejich provádění omezovat. Ovšem u toho mastného jídla, bych asi ubral tuky a kouknul bych se po dodávání potravin podporujících vlastní tvorbu kyseliny chlorovodíkové v žaludku, případně vyzkoušejte používat tablety s betainem, nebo před jídlem a po jídle pijte kyselinu chlorovodíkovou v doporučené koncentraci. To slinivce vyloženě pomáhá a také ji hodně pomáhá důkladné a velice pomalé žvýkání jídla, tak 50-70 kousnutí do jednoho sousta a vlastně stravu vypít. U té šťávy může jít jak o problematiku kvasinek, tak o nedostatek HCl, čili to si musíte trochu otestovat o čemž jsem zde již také psal.