muflon píše:
Ideal by nejspis byl, mit cca polovinu zrn na delani normalniho kefiru, a druhou polovinu zrn si "vyšlechtit" az na slehacku....
Zeptam se jinak, pokud dodam houbicce slehacku s mensi tucnosti(napr.30%), tak vysledny produkt nemuze mit vice jak 30%....to je logicke...
- Nebylo by nejlepsi u mleka primo z kravina(nebo primo od farmare), sbirat smetanku a jakmile se nashromazdi behem par dnu dost smetany tak ji namísto kupování slehacek, pouzit na SP ? - ta slehacka ze sebrane smetany by mela byt tucna daleko vic nez bezne kupovana??(nebo tu tucnost prodavane slehacky necim dohaneji?
Problem je ze vzdy tam urcity podil mleka bude, a zjistit kolik zrovna je tucnost bezne clovek zmerit nemuze....napada Vas nejaka finta jak mit vetsi jistotu ze se clovek dostane na tech 35%tuku nebo výše...?
Pisete:"Někdy se mě sice povede sehnat nepasterizovaný výrobek od domácích výrobců..."-Jak si tedy říci o "poptavku" u dodavatele...reknete proste: "Ja bych rad mel sebranou smetanu v tom a tom mnozstvi(treba 1L), a jsem ochoten si priplatit...?
Stejne nebude mit clovek si overit jakou tucnost dostal, ale nejspis to bude daleko lepsi nez kupovana v obchode...
Ano, tak to sám dělám a také to tak doporučuji. Tučnost houba skutečně zvýšit nedokáže, ale pouze zachová. Na tyto postupy nejsem odborník, ale domnívám se, že šlehačka bude mít maximálně 35%, dále již by se vyrábělo vlastně máslo. Tuk se totiž začne oddělovat a dokonce ani čisté máslo není 100%, jak se lidé domnívají, to je až ghí-přepuštěné máslo, které je teprve čistý tuk. Máte pravdu u domácích producentů nekupujete standardizovaný výrobek, ale jinou kvalitu, což je daleko podstatnější, než pár procent, které dle mého názoru neznamenají zásadní rozdíl.