Pavluša píše:
Dobrý den,potřebovala bych poradit. Snažila jsem se ve Vašich diskuzích najít odpověď, nicméně výsledek stále zmatený, tak se raději zeptám konkrétně. V předešlém těhotenství jsem měla problémy s tvrdnutím břicha, které se připisuje nedostatku hořčíku. I přesto, že jsem jej pravidelně brala, se stav nijak neměnil, nyni jsem znovu těhotná (20. týden) a zmíněné problémy se opět objevují. Z toho, co jsem vyčetla, bych měla přijmout cca 300 mg hořčíku denně. Momentálně užívám těhu vitamíny, kde je 100 mg a hoříkové tablety 3x denně 1 tb. (1tb. obsahuje 51 mg ionizovatelného hořčíku),tedy celkem253 mg, hořčík beru teprve týden, tvrdnutí břicha se nijak nelepší. Mohl byste prosím poradit, jak nejlépe dodat tělu hořčík a zmíněným problémům zabránit? V minulém těhu to bylo s rostoucím břichem poměrně nepříjemné. A dále je prý vhodné spolu s hořčíkem dodat vápník, od doktora mám doporučeno brát 2xtýdně 1 tb., která obsahuje 260 mg, přijde mi to dost málo, kdybych se o tom nezmínila, vůbec by mi vápník nenapsal, tak nevím. Co byste doporučil Vy, jaký nejlépe preparát, jak a s čím kombinovat, kdy nejlépe užívat? Snažím se stravovat zdravě, hodně ovoce a zeleniny, ale nemám vůbec představu, kolik hořčíku, tak můžu přijmout.
Nechápu, co je na tom nejasné, když hořčík tady rozebírám zevrubně skoro rok, ze všech stran. Pokud ho evidentně máte málo, tak se musíte postupným přidáváním dostat na tak velkou dávku, která vyvolá průjem, poté uberete na dávku, kdy průjem nevzniká a ta se bere do srovnání deficitu. Doporučená množství jsou naprosto nesmyslná, možná tak pro naprosto zdravé jedince, ale pro ostatní platí toto, co píšu. Srovnat se to dá tak za 2-4 měsíce, rychleji bohužel ne. Jinak dodávat součastně vápník je logicky hovadina vzhledem k tomu, že se jedná o párový minerál a na 1 hořčík párujete 2 vápníky. Vápníku máte tedy patrně velký nadbytek a vy musíte srovnat bilanci, což se součastným dodáváním prostě nedá. K udržení hořčíku a vápníku v krvi, kde ho potřebujete pro práci buněk, je ovšem ještě nutné dodat další látky jako vitamín D3 a B6, čili si to důkladně nastudujte.