Pavel Veselý píše:
Zdravim!
Byl jsem nedávno na návštěvě u tchýně které jsem dal asi před dvěma měsíci kefírové houbičky protože si stěžovala na zácpu,tlak, strach z cukrovky a podobné věci které mají s tchánem v rodině.
Náhodou přišla řeč na to jak kefír účinkuje a oba jsou spokojení že vše funguje jak má a že mají lepší náladu.Druhý den ráno jsem při snídani pozoroval tchýni jak vyrábí kefír a zjistil jsem že používá obyčejné polotučné mléko.Ptal jsem se ji proč nepoužívá tučné selské mléko jak jsem jí vysvětloval a řekla mi že nemají čas jezdit pořád do města a že v sámošce mají jen toto a to selské tam nalije zhruba 2x za měsíc když jedou na větší nákup.Ochutnal jsem její kefír a byl uplně stejný jako ten můj,jen nebyl tak sytý.
Chci se zeptat na funkčnost takového kefíru když to na nich "funguje" a jestli se tím polotukem nemůže houbička nějak poškodit.
Musím se přiznat že jsem nad tím že udělám polotučný kefír také uvažoval hlavně kvůli přítelkyni která se bojí že po tučném přibere ale měl jsem o houbičku strach.
Pokud se týká bakterií tak určitě funguje, čili na střevní bakteriokultury působí stejně. Jiná věc je to u sirné patlanice, tam už je problém, protože nedostatek tuku rozhazuje poměr mastných kyselin. Houbě to je celkem jedno, akorát ji musíte nechávat v mléce méně, protože jinak by hladověla a to není dobré.