Jarda píše:
Neprůchodnost je celkem normální jev, zvláště pokud nejíte hypotonickou stravu a stolice je tím pádem pastovitá a lepivá. Celkem se opakuji, ale stále dokola zde doporučuji, minimálně jeden den před provedením šankaprakšalány, přijímat hypotonickou stravu, podle tématu v (Příkladu denního jídelníčku), uvedeného pod tlačítkem (Potraviny jako jedy i léky). Tato strava již sama o sobě zajišťuje velice dobrou defekaci a tak se provedení stane mnohem snazší záležitostí. Není mi jasné, proč jste nepokračoval v pití slané vody, když Vám nebylo špatně od žaludku, po nějaké době by ta voda určitě prošla a pak se vstřebávání soli do těla nekoná, naopak se obrátí osmóza střeva a odchází velké množství škodlivin z těla, současně se stolicí a slanou vodou. Nervozita na celý proces může mít, dle mého názoru, spíše urychlující vliv. Já sám vypiji dvě várky, cca 3 litry slané vody v podstatě na ex, protože mi rozhodně nechutná a téměř ihned běžím na záchod. Poté vypiji ještě 2x 1,5 litru slané vody a nakonec 1,5 litru heřmánkového čaje, toto celé za cca 20 min. Pokud slaná voda projde, tak se do tkání nevstřebává a ten tlak, co uvádíte, také není tak dramatický, měl jsem pacienta s tlakem 170/130 a i v takovémto případě, to šlo i když je třeba zvýšená opatrnost. Změkčení, proč ne, ale půst rozhodně ne, dejte si tu hypotonickou stravu a uvidíte, že to půjde. Menší množství soli je nesmysl, to se budete trápit a voda se spíše vstřebá, naopak větší množství soli může osmózu otočit rychleji. Hydrocolon sice vyčistí pouze tlusté střevo, ale zase celkem důkladně a na škodu určitě není. Doporučuji provést šankaprakšalánu nejlépe v sobotu, pak další sobotu a poté již opakovat nejčastěji po 14 dnech, nebo s jiným vyhovujícím delším intervalem. Mikroflóru je vhodné, hlavně těsně po provedení průplachu, obnovit pomocí dodaných lactobacilů, což i v návodu důrazně doporučuji, ale pokud to někdo přesto neudělá, tak se srovná sama, akorát to trvá déle a nemusí mít ideální skladbu, tak proč se trápit. Tak po dvou dnech od provedení, je možné jíst i mléčně zakvašené potraviny pikles a ty dobře udržují zdravou skladbu bakterií v trávicím traktu.
Zdravím, co je podle vašeho názoru "hypotonická" strava? Myslíte stravu, která po trávení v žaludku vytvoří ve střevech hypotonické prostředí? Čili prostředí, kde je méně rozpuštěných látek než ve střevní stěně a celém organismu a tudíž nejčastěji by organismus měl přijímat vodu ZE střeva. Jak se pozná "hypotonická" strava? Záleží také na režimu pití nebo ne? Nerozumím principu pití slané vody (tedy hypertonické), kdy se voda naopak dostřeva dostává z organismu, nicméně pouze voda, protože jinak nelze, osmóza funguje. Jak se dostanou z těla škodliviny, když organismus uvolňuje vodu, aby se osmotický tlak vyrovnal? Dle mého názoru jsou obrázky zanesených střev poněkud vyjímečné, většina lidí i v Evropě nemá takto zanesená střeva neb by nejrůznější problémy ač např. u českých mužů časté byly řádově častější.