shine píše:
Dobrý den, já jsem také žlučníkář, už bez žlučníku, ale problémy mám stále - 2 roky stenoza (zúžení, zánět) hlavního žlučovodu (cholangoitida). Pro mě je tvaroh s olejem také rána, takže jsem to vyřešila kompromisem: dávám si polosirnou p. cca 3 měsíce a jsem naprosto bez obtíží, dokonce jsem již přitvrdila a to tak, že každý den k obědu (už 3,5 měsíce) si dám půl vaničky polotučného tvarohu (18%) a půl tučného (40%), celkem tedy 250 g. Do toho si dávám 2,5 pol. lžíce namletého semínka, rozinky, hr. víno, banán, vlašské ořechy 3 a zasypu skořicí. A to jsem ze začátku nemohla jíst ani ten polotučný tvaroh, sotva pár lžiček. Také mi pomohlo dělat si čerstvou polopatlanici, tedy neuskladňovanou, nerozleželou. Omega 3 se z toho nějak dostane i tak, i když v tom oleji je zřejmě koncentrovanější, ale nespěchám. Ještě to není dokonalé, ale myslím, že se mi zdravotní stav stabilizoval a zvolna se zlepšuje. Já osobně po tom nepřibírám, i když bych 5-6 kilo do normálu snesla. Možná byste mohl zkusit tenhle postup, aby vám útroby přivykly - i když v našem případě je to tak trochu běh na delší trať. Tak se držte!
Tak u takovéto varianty nedovedu odhadnout, kolik vlastně je tam procentuálně zastoupeno jednotlivých variant omega kyselin a zda tedy zase nepřevažuje ta omega 6 mastná kyselina, což by bylo špatně. Dle mého názoru by tam alespoň trochu toho lněného oleje být mělo.