Don Alejo píše:
Moje zkušenosti s jablečným octem:
Jablečný ocet považuji za jednu z nejlepších věcí, kterou jsem objevil při mém pátraní po zlepšení zdraví a zdravé životosprávě.
Užívám/užíval jsem: 1polévkovou lžíci (cca 5ml) 1x denně až 2PL (cca10ml) 3x denně. Dávám si to do 2 deci vlažné až teplé vody. (Používám ten ocet z DM. Do jídla to nedávám, ta chuť není dobrá, do jídla třeba dávat normální přírodní vínný ocet.)
- Při první kúře jsem si všiml, že jsem ztratil pocit hladu a jím v určenou dobu spíš ze zvyku než z hladu. Tedy rozpustná vláknina - pektin zafungovala a navodila mi pocity sytosti. (O tento efekt jsem ale vůbec neusiloval). Je ale potřebná vyšší dávka, ne jenom 1-2 kávové lžička 1x denně (jak se doporučuje na všelijakých módních webech) - to sotva bude fungovat.
- Přestali mně pobolívat zuby - toto byl nejvýraznější efekt octa.
- Cítím se subjektivně trochu svěžeji, více fit (nebo spíš míň špatně?) Necítím tolik pobolívání v krku a nosních dutinách.
- Mám pocit že to zmírnilo projevy pylové alergie a náznaků astmatu a vůbec příznivě to působí na dýchací soustavu (k tomu mi taky ale dopomohlo vyndání streptokokových krčních mandlí).
- Odkyselení těla - byť nemám moc vhodnou stravu ale mám zásaditý moč (podle barvy papírku tak kolem pH7), taky to téměř "na počkání" zlepšuje kvalitu a chuť moči pro jeho použití na urinoterapii.
Dále mám důvěru v účinky jako čišténí krve a cév, zlepšování dechu (odstraňuje zápach z úst), detoxikaci, optimalizaci mikroflóry trávicího traktu, ničení některých parazitů a patogenů například kvasinek, zlepšení pleti a lupů (to se mi nesplnilo - problém mé pleti je asi hlubší), obsah vitaminů a minerálů....atd.
Domnívám se že je to dobrý prostředek a prevence proti kardiovaskulárním problémům (včetně mrtvic a infarktů) proti příliš husté a nečisté krvi, snad i vysokému tlaku (?)
Jenom se trochu obávám aby to nemělo negativní vliv na mou chronicky podrážděnou slinivku. Mám pocit že nemá ale občas mě přepadnou určité pochybnosti.
Veškeré zmíněné výhody jablečného octa opravdu fungují a o slinivku bych se sice staral, ale zase tak moc nebál, ta vyloženě visí na funkci jater a každé podráždění jater znamená omezení činnosti sleziny a slinivky. Játra přímo milují jemné přírodní kyselé chutě a potřebují tedy kyselé a hořké, čili jablečný ocet plně vyhovuje.