Lenka píše:
Tak jsme si dali na vnitřní zápěstí skvrnku jódu. Já mám dle testů 50% nedostatek jódu, 5tiletý je na tom dle skvrny o něco hůře než já, ale 3-letému skvrna zmizela, už po 3 hodinách tam neměl nic. Ani stopy. Jaké mu mám prosím nasadit dávkování Lugolova roztoku? A jaké mně? Jak to mohu odměřit, dokud nemám pipetku? Mohu třeba zatím pomocí slámky podle oka kapičku, nebo stačí někam jód natřít? Mohu mu teď natřít další skrvnku? Aby se nasytil jódu, což možná teď budeme potřebovat díky událostem v Japonsku.
Ještě jsem zapomněla říct, mám 50% nedostatek jódu, ale skrvnu mám z nás tří ještě pořád hodně viditelnou i po 5 hodinách, zatím. 5-tiletý o něco méně jasnou než já, ale 3-letému zmizela dokonale po 3 hodinách. Jak byste nás prosím nasměroval s dávkováním?
Já bych zase panice nepropadal, nedostatek jódu je sice v tomto případě dost podstatný, ovšem nejde ani zdaleka o jedinou nebezpečnou látku, která se může dostat až k nám a právě u jódu je to sice možné, ale málo pravděpodobné. Naopak se sem můžou dostat jiné látky, které mají poločas rozpadu mnohem delší a jejichž nebezpečnost, zvláště při vdechnutí, je mnohem vyšší a tomu se jódem zabránit nedá. Jinak na srovnání deficitu lze zpočátku kapat jód i z lahvičky od nějakých jiných kapek, nebo kapátkem z lékárny, případně i z obyčejného brčka na pití a určitě se najde i mnoho dalších možností. Malým dětem asi roztok moc chutnat nebude, to musíte vyzkoušet, čili tam se dávka natře na pokožku a postupně se vstřebá, což je velice bezpečné a prakticky se tímto postupem není možné předávkovat. Pro dospělé jsem zde dávkování při rovnání deficitu popisoval, čili si to projděte.