Registrován: úte dub 26, 2011 8:57 pm Příspěvky: 560
|
zaujimave delenie potravin, takuto tabulku som nenasla na ziadnom webe, zaoberajucom sa delenou stravou, myslim, ze sa to do tejto temy hodi, su tam veci, o ktorych som sa dopocula 1.x (zdroj: http://www.oslikuv.net/skola/cl059.htm ) Potravu zhlediska trávení dělíme na bílkoviny, škroby a cukry
Mezi bílkoviny řadíme: ořechy a semínka, suché luštěniny, dužninu kokosu, maso, vejce, mléčné výrobky.
Mezi škroby řadíme : banány, arašídy, dýně(kulatá), zimní dýně, dužnina kokosu, kukuřice, čerstvý hrách, artyčoky, brambory, všechny obilniny a luštěniny, mrkev, tuřín, červená řepa, rutabaga.
Mezi neškroby řadíme : ovoce, alfa alfa klíčky, chřest, bambusové výhonky, nať červené řepy, brokolice, zelí, nať celeru, růžičková kapusta, pažitka, pampeliškové listí, čekanka, česnek, zelené fazolky, kapusta, pórek, salát, nať hořčice, okra, cibule, petržel, ředkvičky, rebarbora, špenát, šalotka, fazolové lusky, tuřín, řeřicha, nať tuřínu, petržel a jiné listové a naťové zeleniny
Mezi tuky řadíme : avokádo, olivy, durian, kokosový ořech a oleje.
Mezi sladké ovoce řadíme : datle, sladké víno, sladké hrušky, sušené ovoce.
Mezi polosladké ovoce řadíme : meruňky, brusinky, borůvky, jahody, nektarinky, maliny, ostružiny, sladký angrešt, mango, bezinka, oliva, čerstvý fík, sladké jablko, třešně sladké, sladké broskve, sladké ryngle, tomelo.
Mezi kyselé ovoce řadíme : pomeranče, ananas, kyselé jablka, kyselé ryngle a švestky, citróny, grepy, kyselé broskve, limetky, kyselé víno, rajčata, višně, kyselý angrešt, kyselé hrušky.
Hlavní pravidla :
1) Všechno co obsahuje v dužnině semena jsou plody. Mezi plody řadíme proto i rajčata, okurky a dýně a proto by se neměly konzumovat nikdy se zeleninou. Maximálně se zeleninou chudou na bílkoviny a škroby.
2) Ovoce jíst jen jako samotné... a když kombinovat tak jen kyselé s kyselým či polosladkým nebo sladké se sladkým či polosladkým, ale nikdy né kyselé se sladkým... Avokádo je bohaté na tuky a nejlépe je ho kombinovat s neškrobouvou zeleninou, s kyselým ovocem ale nikdy ne se sladkým ovocem.
3) Jez bílkoviny se zeleninou neobsahující škrob. Zelenina chudá na škrob se hodí k zelenině, která je zároveň i ovocem jako rajčata (ne sladká a kyselinu obsahující plodová zelenina).
4) Cukr, sirupy a sladidla včetně medu by se neměly nikdy užívat k dochucování žádné potravy.
5) Když už tuky (oleje apod), tak pouze se zeleninou neobsahující škrob nebo na škrob velmi chudou.
6) Sladké ovoce jez jen s dalším sladkým nebo polosladkým ovocem. Kyselina z kyselého ovoce by zpomalila trávení cukernatých látek, což by vedlo ke kvasu.
7) Polosladké ovoce jez jen buď s kyselým nebo jen ze sladkým nebo zase s polosladkým, ale nikdy ne ze sladkým a kyselým současně.
8 ) Melouny pouze samostatně. Jsou nejrychleji stravitelné a skombinované s čímkoliv vyvolají okamžitě kvas.
9) Zeleninu neobsahující škrob můžeš kombinovat mezi sebou, nebo s proteiny a nebo se škrobem ale nikdy ne s proteiny a škrobem současně.
10) Kyselé by se nikdy nemělo konzumovat se škroby. Kyselina totiž okamžitě přeruší trávení škrobu. Zničí ptyalin ze slin který je ke trávení škrobu nezbytně nutný. Takže kdo si nakypřuje obilné kaše jablky, tomu to leží pak v žaludku jako olovo a ačkoliv si libuje jak je syt... napáchá na sobě mnohem více škody než kdyby si dal maso... a nehledě na to kdyby k tomu ještě přidal med nebo hrozinku. Ale obchod s mysli jenom kvete.
Hlavní zásady kombinování potravy
Kyselé ovoce :
- a bílkoviny: Špatná kombinace. Citrusové ovoce, rajčata, ananas, jahody a další kyselé plody by se neměly kombinovat se sýry, vejci, ořechy. Jestliže jste nemocní, vyhněte se kyselému ovoci obzvlášť, kromě citrónů a limetek pro jejich schopnosti detoxikační.
- a škroby: Špatná kombinace. Kyselina okamžitě neutralizuje trávící enzymy a následkem je, že potrava v žaludku zahnívá.
Sladké ovoce :
a bílkoviny & a škroby & a kyselé ovoce : Špatná kombinace. Cukru obsaženému ve sladkém ovoci by nemělo nic bránit průchodem žaludkem do dvaceti minut. Okamžitě vzniká kvas jestliže dojde narušení jeho trávení jinými potravinami. Cukr a škrob je navíc kombinace ještě dalších potíží. Cukr v ústech na sebe váže sliny, a tím vysává ptyalin tolik nutný ke strávení škrobu. Jestliže je škrob ochuzen o ptyalin cukrem, medem, melasou nebo sladkým a sušeným ovocem... výsledkem je lihový kvas. Kvas je nevyhnutelný jestliže se cukry zdrží v žaludku vlivem škrobu, bílkovin a nebo kyselého ovoce. Cukr navíc ještě snižuje schopnost vylučování žaludečních šťáv.
Bílkoviny :
a škrob: Špatná kombinace. Bílkoviny potřebují kyselé šťávy a škroby zásadité... výsledkem je hniloba bílkovin a kvas škrobů.
a tuky: Špatná kombinace. Jestliže potravina obsahuje bílkovinu obsahuje zároveň už i tuk vhodného složení. Naše tělo si vystačí s minimem tuků. Tuk zpomaluje vyměšování trávících šťáv, snižuje účinnost pepsinu a kyseliny chlorovodíkové nezbytné pro trávení bílkovin. I sebemenší množství tuku je schopno snížit trávící schopnost organismu až o 50%. Uživejte tedy tuky s opatrností a nepoužívejte jiné tuky než tuky Avokáda a ořechů.
a jiné bílkoviny: Špatná kombinace. A je jedno jestli se blíkoviny liší původem složením nebo koncentrací. Kyselost žaludečních šťáv pro jednotlivé druhy bílkovin není stejná vzniká tak těžce stravitelná hmota která zahnívá.
Škrob :
a tuky: Špatná kombinace. Tuk brzdí odchod stráveného škrobu do střeva a to vede ke kvasu. Jestliže jíte tuky s listovou zeleninou a natěmi, pak je jejich brzdná schopnost pozastavena.
a jiné škroby: Špatná kombinace. Následky jsou ještě horší než u jiných kombinací. Zeleninu s mírným obsahem škrobu lze kombinovat se zeleninou s větším obsahem škrobu např. mrkev a brambory, ale nikoliv s obilninami a luštěninami.
Avokádo :
Ačkoliv neobsahuje mnoho bílkovin ve srovnání s ořechy, přesto jich obsahuje víc než mléko a navíc bílkoviny avokáda jsou vysoké biologické hodnoty. Nejlépe je jíst s listovou zeleninou a natěmi, protože to ještě zlepší jejich vstřebávání. Dále pak lze avokádo kombinovat s nakyslým nebo kyselým ovocem. To je dokonce lepší kombinace než když se kombinuje listová zelenina s ovocem. Protože avokádo obsahuje málo bílkovin, lze jej zkombinovat i s brambory nebo jinými škrobovitými jídly za předpokladu, že součástí této kombinace je i listová zelenina. Avokádo by se nemělo nikdy kombinovat s ořechy a semeny.
Kyselé ovoce se může kombinovat s nakyslým ovocem. Tato kombinace je nejlepší když je většina ovoce kyselá. Nikdy nekombibujte kyselé ovoce se sladkým. Rajčata nekombinujte s žádným ovocem, ale maximálně je lze kombinovat s listovou zeleninou bez obsahu škrobu.
Nakyslé ovoce lze kombinovat se sladkým ovocem... zejména když chceme dosladit pro lepší chuť. Pro lidi s oslabeným trávením jsou banány však nejlepší jako samostatné jídlo. Ostatní je mohou zkombinovat s datlemi nebo rozinkami, sladkým hroznovým vínem a jiným sladkým ovocem a listovou a naťovou zeleninou. Sladké a sušené ovoce by se mělo používat zřídka, protože cukr je vněm koncentrovanější a snadno může dojít ke kvasu když se neodhadne kyselost ostatních plodů v kombinaci. Proto je vhodnější toto ovoce vždy kombinovat jen s listovou a naťovou zeleninou.
Kombinovat ovoce jen s čerstvou listovou a naťovou zeleninou. Tyto kombinace ještě dokonce zlepší trávení ovoce.
Listová zelenina se velmi dobře hodí ke všem jídlům a měla by tvořit většinu vašeho jídelníčku. Během týdne jezte rozmanité druhy zeleniny jak je to jen možné. Zelenina především bez obsahu škrobu zanechá žaludek beze změny, pokud ovšem nepoužijete nějakou olejnatou zálivku která celé trávení zkomplikuje.
Melouny nekombinujte s ničím. Mnoho lidí se o této kombinaci a sakutními přiznaky přesvědčilo na vlastní kůži. Meloun je tak ssnadno a rychle stravitelný, že cokoliv se sním zkombinuje znamená zahájení kvasu.
Obiloviny a luštěniny je nejlépe jíst naklíčené. Klíčením přejdou do stavu živé zeleniny a jsou obohaceny kyslíkem. Staly se tedy potravou předtrávenou. Jiné semena lze klíčit také.
Vodu by jste měli pít zásaditou po celý den. Žádné bublinky. Nedovolte aby vznikla žízeň... nepřehánějte to abyste se neodvodnili. Nepijte velké množství najednou. Lepší je mít neustálý příjem vody což zlepšuje detoxikaci. Nepijte však během jídla ani po jídle (v závislosti na složitosti kombinace) abyste neředily trávící enzymy. Voda je potrava v nejlepší jakosti jaká může být.
|
|