lukman píše:
Zdravím,
na straně 11 v tomto tématu jsem četl příspěvěk od Petry. Tento problém trápí i mě a proto jsem se na vás obrátil a sepsal několik dotazů.
Hlavní problém, který řeším je moje zapomětlivost a neschopnost soustředit se. Jako malý jsem byl hyperaktivní a vrtět a neustále se nějak hýbat jsem musel prakticky pořád. Kvůli tomu byly problémy ve škole. A taky proto, že jsem odjakživa strašně nesoustředěný.
Moje BMI je 19,1 (výška 186, váha 66). Do nedávna jsem jedl klasickou českou stravu. Takže hodně pečivo, máslo, mléko a výrobky zněj a sladké. Dále závodní jídelna. Do nedávna jsem se strašně přejídal, protože jsem pracoval v kuchyních, ale nyní už tam nepracuju a ani nebudu. Ovoce jsem jedl docela rád syrové. Ke chlebu jsem si dával i zeleninu. Miluju ve vodě nabobtnané vločky s ořechy, rozinkama, banánem, medem a skořicí. Toto jím už delší dobu.
Já dosud nemám žádné zdravotní problémy. Nejsem ani nemocný. Dříve jsem býval často ale to náhle zmizelo.
Co jsem zjistil, tak jsou pro mě klíčové Omega 3 mastné kyseliny. Také Omega 6.
Na wikipedii mluví o rybím oleji, ale zde na foru o tom nepadla ani hláška. Také píšou jíst potraviny jako losos, makrela, sleď, pstruh (omega 3). Dále Omega 6 jako slunečnicová semena, pšeničné klíčky, sezam, vl. ořechy, soja, kukuřice..
Mám odstud nastudované, že tvaroh mám smíchat s lněným olejem, lněnými symínky, přidat např. datle nebo jablka, česnek a nerafinovaný přírodní med. Přitom si dávat pozor na ředění krve a kontrolovat si tlak.
Zaměřit se na ovoce, zinek v chelátové vazbě ráno a večer zcela na lačno, dýňový olej taky.
dotazy: 1)
Zajímalo by mě, proč přejít na řepkový olej, když omega 3, které já potřebuju, je ve větším nožstvím v lněném oleji?
2)
Chtěl bych se vyhnout tabletám (doplněk stravy omega-3), ale jaký názor na to máte vy?
Příklad jídelníčku:
Zatím nemám odšťavňovač, takže by to bylo beze šťáv.
ráno: ovoce + rozinky + mák nebo sezam + kokos + nějaké ořechy + olivový olej a skořice
odpoledne: zelenina (i porkovitá)+ česnek + olivový olej a jablečný ocet + brambor + lněné semínka + kokos a naklíčené luštěniny
večer: tvaroh s lněným olejem + další věci do toho
+ nějakou tu doporučovanou rybu
vprůběhu pít vodu s citrónem (3 litry)
- hodně obměňovat suroviny, jíst hodně toho, co jsem psal výše.
- strava by mi neměla dělat potíže v žaludku.
Dělám Džala néti se slanou vodou jednou denně. A začnu i s ostatnímy očisty. Zkusím i jednodenní pust, ale to maximalně jednou. Více ne, protože jsem docela dost hubený.
Nesportuju ale hodně chodím a jezdím na kole.
Je toho hodně a já na něco určitě zapoměl. Byl bych ale rád, když byste mi poskytl doplňující informace anebo vyvrátil, co jsem výše napsal. Tímto bych se pak následně řídil.
Posléze, když by se mi ustálil jídelníček a věděl bych přesně, co delší dobu jím, tak bych dal znovu vědět (třeba i včetně gramáží atd. Nyní to ale nejsem schopný napsat).
Děkuji moc za případnou odpověď.
Nevím kde jste sebral tu informaci o řepkovém oleji, ale ode mě asi ne, je navíc ve větším množství likvidační pro štítnou žlázu a tu budete určitě ještě potřebovat. Také u toho lněného oleje je to diskutabilní, protože to dost záleží na odrůdě ze které je vyrobený.
Co se týká tablet, tak u něčeho to prakticky nejde, ale zde je možné jít přes tu sirnou patlanici.
Jinak to ostatní máte správně a půstů se bát nemusíte, ono se po nich mnohdy přibírá až zbytečně.