Riso píše:
Túto stránku sledujem už takmer rok, nachádzam tu veľmi veľa užitočných informácií, ktoré mne samotnému mnohé osvetlili a v mnohom mi pomohli. Pán Jarda robí užasnú prácu, neviem o nikom podobnom v našich krajinách, kto by bol podobný znalosťami ako on.
Všímam si však jednu dôležitú vec, o ktorej som tu nikde nenašiel nič napísané (možno som len na to nenarazil) a to sú niektorí diskutujúci. Presnejšie ich "psychologické profily". To čo tu totiž Jarda všetko ponúka je úplne skvelé, ale keďže sú rady na diaľku, tak sa dá ťažko odhadnúť, ako dokážu ľudia jeho rady spracovať. Práve psychicky labilnejší ľudia totiž dokážu ľahko skĺznuť do hrozného extrému, kedy im snaha zmeniť jedálniček a snaha o zdravé potraviny dokáže v konečnom dôsledku pri labilnejšej psychike urobiť pravý opak! Vtedy akékoľvek dopĺňanie na týchto stránkach spomínaných látok začína strácať zmysel a človek sa stáva otrokom, ktorého ničí vlastná psychika nabúraná bytostným strachom o to čo zje.
Nehovorím len tak do vetra lebo som niekde niečo čítal, ale hovorím tak po skúsenosti s blízkym človekom, ktorý na týchto stránkach našiel mnoho pozitívneho a mnohých vecí sa snaží držať, ale pri jeho slabšej psychike začína upadať. A nie je to len môj dojem, ten človek mi to sám potvrdil a okrem zdravotných problémov, ktoré sa opakujú a pridávajú, je na tom psychicky dosť mimo.
Opakujem, že nemám vôbec nič proti metódam, presnejšie radám pána Jardu, ktorého si nesmierne vážim, ale problémom internetu je, že ťažko môžeme na diaľku niekoho presne odhadnúť, teda predovšetkým čo sa psychiky týka. Sám Jarda o tom píše, ale myslím, že mnohí tento fakt podceňujú a púšťajú sa doslova do nebezpečných metód, na ktoré nemajú vyriešený svoj vnútorný stav. Vidím to napríklad na tom, ako niektorým ľuďom dokážu Jardove rady pomôcť veľmi rýchlo a na tých druhých, povedal by som notoricky známych jedincoch, ktorým tie isté metódy nepomáhajú a podľa ich príspevkov by mali dať dohromady predovšetkým svoju psychiku. Na upravenie psychiky však v ich prípade jednoznačne nestačia ani rady Jardu o dodávkach potrebných chýbajúcich látok, lebo korene ich stavu sú oveľa hlbšie. O tom zasa môžem hovoriť z vlastnej skúsenosti. Keď som sa dnes dočítal o Ortorexii, tak sa mi v mnohom doslova rozsvietilo a s mojím známym človekom, ktorého som pred chvíľou spomenul, sme sa zhodli, že práve to by mohla byť príčina jeho stavov, kedy sa rady z tejto stránky stávajú namiesto užitočnými, kontraproduktívnymi.
Myslím si preto, že by na týchto stránkach malo byť možno dosť výrazné varovanie práve pre na toto náchylných ľudí, aby časom neskĺzli do podobných problémov.
Snáď som sa vyjadril zrozumiteľne. Ďakujem Jardovi za mnohé skutočnosti, ktoré som vďaka nemu mohol pochopiť a držím palce!
Ona je otázka, zda z těchto stránek vane nějaký fanatizmus pro zaujetí zdravou stravou. To se nedomnívám, nebo alespoň já se stále snažím spíše vysvětlovat, než přesvědčovat, nicméně je holým faktem, že u některých jedinců nefunguje prakticky nic a nepomůže jim vlastně nikdo. Selhává jak konvenční, tak alternativní medicína a člověk si moc nevybere, protože vlastně oni mnohdy ani své tělo a duši uzdravit nechtějí, ten stav ve kterém jsou jim podvědomě vyhovuje a vlastně k tomu patří i taková sebelítost a přehazování viny na druhé. Vždy si každý musí za sebe nést plnou odpovědnost a ne očekávat, že ji ponese někdo jiný, jak nás stále oficiální kruhy nutí problém vidět. Varování je nesmysl, to by jste musel jak v Americe napsat na nůž, že se nemá jezdit prstem po té ostré straně, protože se může dotyčný říznout, což je samozřejmé, ale někdo to stejně vyzkouší a řízne se. To ale není chyba ani nože, ani výrobce, nebo prodejce, tam je prostě problém v mezikusu a s tím se holt neudělá nikdy nic.