Otovnik píše:
Dobrý den pane Jardo,
jsem rád, že jsem na toto fórum narazil, již delší dobu mám potíže s játry, v 10 letech jsem zřejmě prodělal mononukleózu či něco podobného, od té doby mám zvýšený bilirubin (standardně ne moc), samozřejmě s přibývajícím věkem se to horší (je mi 35). Přiznávám, jistou část života jsem holdoval pivu. Nyní jsem měl zřejmě právě po večírku děsné problémy se zvracením a bolestmi v oblasti jater. Šel jsem k lékaři a ten mě nasadil Essentiale forte N na podporu činnosti jater, a něco na zklidnění žaludku. Jaterní testy mě vyšli poměrně zlé:
Bilirubin : 38,8 - norma:do 20,5
ALT: 1,12 - norma:do 1,00
GMT: 1,66 - norma:do 0,84
Je mi jasné, že mám, jak se říká odpito.
Mám dodržovat dietu a samozřejmě ani jedno pivo!
Chci se zeptat, jestli v této fázi vzpamatovávání se jater je možné provést Vaši očistu?
Předem děkuji za odpověď, s přáním pěkného dne. O
Závěr jste udělal správný, kotel máte už evidentně přetopený a je třeba přestat ládovat, nebo vám něco rupne. Pití minimalizovat a pokud vůbec pít, tak kvalitní suché červené víno. Rozhodně je nutné vynechat ze stravy pět bílých jedů, hlavně kombinaci tepelně upravená mouka s tukem a cukrem, třeba buchty. Nějakou dobu játrům dávejte ostropestřcovou kašičku, která je zde popsaná a jak se částečně zklidní, tak můžete začít čistit. Játra se velice dobře regenerují, čili nějakých fatálních škod bych se nebál.