ravima píše:
Nedávno jsem dělal svou čtvrtou šanku, ale poprvé s epsomskou solí.
Vypil jsem 6 litrů + 1 litr heřmánku, ale nechtělo to nějak všechno projít spodem, později jsem začal zvracet. Taky mě začaly hodně brnět končetiny, bylo mi strašně špatně, čím dál hůř a nakonec jsem chytl křeč do celého těla a od té doby si už nic nepamatuju, probudil jsem se až po dvou dnech v nemocnici na JIPce. Dostal jsem pár infuzí a už jsem celkem v pořádku, ale kdybych byl starší, tak jsem to prý nepřežil, takže to zas tak bezpečné nebude, zvlášť s epsomskou solí. Navíc když já už se čištěním těla zabývám asi tři čtvrtě roku.
Za normálních okolností vše samozřejmě naprosto bezpečné je, ovšem pokud tělo hořčík z nějakého důvodu špatně vylučuje, může dojít k předávkování hořčíkem a to pak je vážný problém. Totéž ovšem může nastat při jakémkoliv jiném použitém minerálu, pokud se ho tělo nedovede zbavit. Vyvolání průjmu je vždy vlastně projev předávkování a z lékařského pohledu tedy slabá otrava. Hlavně u hořčíku je předávkování velice nepravděpodobné a byl celá léta používán jako naprosto neškodné projímadlo ve formě právě uvedené epsomské soli. Tím nechci tvrdit, že ve velice vzácných případech a za výjimečné schody okolností, nemůže dojít k uvedeným problémům, tedy předávkování hořčíkem.
Běžně k předávkování hořčíkem nedochází, výše popsané problémy by nastaly po požití velkého množství hořčíku najednou. Organizmus i tak dokáže vstřebat jen část přijímaného hořčíku (pouze zhruba 25%) a se stoupajícím příjmem hořčíku se jeho vstřebávání v trávicím traktu navíc dále snižuje. Přebytečný hořčík se zpravidla bez užitku vyloučí močí a stolicí, tedy průjmem.
Při opravdu velikém předávkování, ale na to musí v těle něco špatně fungovat, by mohlo dojít k zástavě střevních pohybů, poruchám srdečního rytmu a tento stav by mohl skončit i smrtí. Nadbytek hořčíku snižuje krevní tlak, může být proto i příčinou závratí. Tyto skutečnosti mohou nastat pouze při velkém přísunu hořčíku najednou. Tato situace je však velice nepravděpodobná. Předávkování hořčíkem je velice vzácné, protože ledviny většinou dokáží nadbytečné množství vyloučit.
Projevy předávkování hořčíkem:
• průjmy
• zástava střevních pohybů
• porucha srdečního rytmu až smrt
Pokud tedy po požití hořečnaté soli nedochází k vyprazdňování, což popisujete, nebo se dostaví nějaké další varovné příznaky, je třeba podat antidotum, což je v případě hořčíku vápník. U vážných stavů nejlépe v infuzích, což u vás pravděpodobně proběhlo, nebo když to člověk udělá včas, tak stačí vypít velké množství šumivého kalcia a mělo by to problém vyřešit.