|
Jarda píše: Atman píše: Zaujímavý experiment: Pre matku som chystal 3,5% HCl a pri tom som na skúšku zarobil aj "pitnú" koncentráciu 0.0035% a to tak že som dal 0,5ml do 500ml vody. Keď som to zarobil s destilkou, malo to jemne nakyslastú chuť, tak som zmeral pH a bol 2,9. Potom som to rovnako zarobil s obyčajnou vodou a prekvapenie: chuť bola prakticky normálna (bez chuti) a pH bolo 6,8! Je to samozrejme spôsobené tým, že vo vode sa nachádzajú uhličitany predovšetkým vápnika a horčíka a iné soli, ktoré HCl zneutralizuje a sama sa tým "minie" a vzniknú chloridy. Takže ak sa používa HCl s kohútikovou vodou, je to celé otázne, v tom prípade by bolo zrejme vhodnejšie kvapkať postupne do vody 3,5% HCl a merať pH, kým nedosiahne 2,9 a potom je vo vode dostatok voľnej HCl v rovnakom množstve ako v destilke. Docela by ma zaujímalo, akú pH má váš pitný roztok zarobený do normálnej, nie destilovanej vody.
Druhá zásadná otázka ktorej nerozumiem, je nasledovná: koncentrácia žalúdočnej kyseliny je vraj okolo 3promile, čo znamená 0,3% resp celková koncentrácia 0.003 gHCl/gH2O (1promile je 0,1%, 1% je 0,01 z celku, teda 1 promile je 0.001 z celku to je predpokladám bez diskusie)
Ináč našiel som aj údaj o molárnej koncentrácii vylučovanej HCl v žalúdku - je to 160mmol/L teda 0,16mol/L a tomu odpovedá cca 0,55%-ná HCl, teda 5,5promile koncentrácia HCl, samozrejme že následne je tento výlučok zrieďovaný žalúdočným obsahom.
Takže zarobiť koncentráciu HCl = 3,5 promile z pripravenej 3,5% kyseliny znamená zriediť ju v pomere 1:10 a nie 1:1000 ako to robíte vy. (prípadne ak vychádzate 1,75% tak ju zrieďujete 1:500, lebo dáte 1ml do 500ml vody) Vy vašim riedením vyrábate tak ako píšete 0,0035promilovú koncentráciu, a nie 3,5promilovú koncentráciu, čo by bola 0,35%ná HCl. Je teda údaj o koncentrácii 3,5promile v žalúdku nesprávny alebo je nesprávne riedenie tu vo vlákne viac krát popisované? Naše voda z kohoutku je tvrdá a má vysoké pH, tedy přesně 7,8 -7,9 pH. Tu ovšem nepoužívám a nepoužívám ani destilku, ale osmotickou vodu, která má základní hodnotu kyselosti 6,5 - 6,6 pH a po nakapání 10 kapek 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové na 0,5 litru vody má 4,9 - 5 pH. Dost to ovšem bude záviset na opravdové koncentraci té základní kyseliny, protože výchozí koncentrace před ředěním se může dost lišit a pokud vím tak rozpětí je od 32% do 37%, což dost ovlivní konečné pH připraveného roztoku. Žaludeční kyseliny člověka mají opravdu koncentraci 0,3 % a 0,5 - 0,6%tní koncentraci má v žaludku pes, na člověka je to nesmysl. Upozornění na chybu. Bohužel vám musím dát za pravdu a uznat, že jsem se seknul při tom popisu ředění. Jak zde často píšu, jsem také jenom člověk a tedy jsem omylný. Správně je to opravdu deset kapek 3,5 %tní kyseliny na 0,5 dcl vody, nikoliv 0,5 litru, jinak vše ostatní je v pořádku a dá se toho vypít naráz vždy tak 1-2 dcl cca 20-30 minut před jídlem a 1-2 dcl cca 20-30 minut po jídle. Celá chyba nastala tak, že já sám to takto přesně pochopitelně nedělám a většinou objem použité kyseliny ani nijak neměřím, prostě namíchám odhadem roztok zhruba o kyselosti vody s citrónem, ale lidem jsem to takto podávat nechtěl. Sám pracuji běžně s plnou koncentrací tedy 35% a dávám si odhadem těch 10 kapek na 0,5 litru vody, což se mě pro běžné uživatele nezdálo vhodné, vzhledem k možnosti poleptání při manipulaci. Pak při pokusu o přesné vyjádření, té mnou používané náhodné koncentrace, jsem se do toho trochu zamotal. Pokusím se chybu v textech odstranit, ale je otázka, zda to všude najdu, no snad se mě to povede.
Pokud někde zapomenu a někdo na to přijde, tak vás poprosím o upozornění, abych to odstranil všude a nemátlo to další uživatele fóra.
Za chybu se všem uživatelům fóra omlouvám, ale nikomu uškodit nemohla, pouze případně zpomalila rychlost reakce organizmu, pokud šlo o jediný používaný léčebný postup. Někoho toto sdělení mohlo vystrašit, zda si neuškodil, vysvětlím to tedy srozumitelně a pro ty vylekané popíšu celou věc co nejpřesněji.
Žaludek zdravého člověka si za normálních okolností produkuje cca 1,5-3 litry žaludečních šťáv, kde se vyskytuje kyselina chlorovodíková v koncentraci zhruba 0,3%, tedy 3‰. Pokud se z důvodu stresu, nebo nemoci kyselina chlorovodíková netvoří, tak se musí dodávat a staří lékárníci pamatují vhodnou náhražku, tedy 10% roztok kyseliny chlorovodíkové s pepsinem. Zde je potřeba upozornit, že v případě těch 10% jde o lékárnickou koncentraci, která odpovídá 3,5%tní koncentraci technické o které se zde bavíme, tedy zředění plné koncentrace 35%tní základní kyseliny v poměru 1:9. Tohoto 10%tního pepsinového roztoku se užívalo dle potřeby, celkem empiricky, tak lžička do sklenice vody, vždy před jídlem, případně i po jídle, podle toho jak pacient reagoval. Za celý den tedy spotřeboval celkem náhodné množství roztoku, nicméně zhruba šlo o 1,5-3ccm 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové v náhodném množství vody. Důležité je, že dle mých doporučení je napsán použitý objem 3,5%tní kyseliny chlorovodíkové správně, pouze ji člověk pije ve větším zředění, což ničemu určitě neškodí a reakce organizmu je zhruba stejná. Jde tedy pouze o matematickou chybu, která z hlediska zdraví uživatele nijak nevadí, ale opravdu mate uživatele tohoto fóra, za což se znovu všem uživatelům fóra omlouvám. Každopádně tato chyba není nijak podstatná a opravdu nikomu uškodit nemohla.Jarda píše: Beladona píše: Sehnala jsem HCl 37% (kvalita: čistá HCl 36,46%) 1 litr za 100,- v obchůdku Alchema, kde prodává skutečný alchymista . Úplně se té koncentrované kyseliny bojím Už jsem zapomněla i takové základy, jestli se nesmí lít kyselina do vody nebo naopak. Můžete mi prosím poradit, jak nejlépe ji zředit a s jakou dávkou začít? Díky. Do nějaké prázdné lahve nalijete devět dílů vody a do ní pomalu přiléváte jeden díl kyseliny. Počítejte s tím, že směs se celkem dost ohřívá a na vlastní manipulaci je vhodné si vzít brýle, plastové rukavice, případně dýchací roušku, ale zase taková hrůza to není. Namíchejte si tak 0,5 l, na což vám stačí 0,5 dcl kyseliny a budete jí lít do 4,5 dcl vody. Odměřit se dá kyselina klidně do té kuchyňské plastové odměrky, která se běžně používá, nebo se za pár korun koupí. Dělejte to ideálně ve vaně, nebo sprchovém koutě, kde případný úkap snadno opláchnete vodou. Nerezový dřez k tomuto účelu není vhodný a i malé potřísnění je na nerezu obtížně odstranitelné. Zbytek koncentrované kyseliny důkladně uzavřete a bezpečně uložte mimo dosah dětí. Jarda píše: AIM_FREEMAN píše: Dobrý den, mám tu jednak HCl v koncentraci, kterou se aktivuje MMS v poměru 1:1. Poraďte mi prosím kolik jí užívat pro podporu trávení. Děkuji.
Dále tu mám koncentrovanou. Pokud někdo umíte spočítat kolik 31% kyseliny chlorovodíkové (syntetická, technická drogerie teta) je třeba na vytvoření třeba 0,5l roztoku o správné koncentraci (jako je ta první zmíněná), tak mi prosím poraďte. Vybavuji si, že je nějaké dvojí označování konecentrace a nerad bych se spletl.
A ještě dotaz - rozleptá ta koncentrovaná (31%) stříkačku, nebo plastovou pipetku? To záleží na tom kolik má vlastně procent, protože je tolik variant aktivace, že na takto položenou otázku nelze odpovědět. Nicméně pokud má 3,5 %, tak se dává deset kapek do 0,5 dcl vody. Jeden díl ostré kyseliny se lije do devíti dílů vody, ne obráceně!!! Plasty neleptá, toho se bát nemusíte. Dobrý večer Jardo, dneska jsem si chtěl namíchat HCl k pití, ale jelikož jsem tradičně někam zašantročil papírek, jak to mám namíchat, zadal jsem si to na stránkách s křížovým pravidlem ( http://web.quick.cz/kitten/page/crossrule.html) a zjistil jsem, že pokud chci namíchat 0,35 % roztok HCL z 3,5 % HCL tak mi nevychází ten poměr 10 kapek na 0,5 dcl vody. Pokud počítám a chápu správně příspěvky výše, tak 10 kapek je přibližně 0,5 ml, takže poměr ředění, který uvádíte je 1:100 a ne 1:10. Můžete mi to potvrdit nebo vyvrátit? Jelikož si to míchám do 0,5 litrové lahve, tak mi vychází cca na 4,5 dcl vody 0,5 dcl 3,5% HCL.
|
|