sakul píše:
Mám jeden zajímavý poznatek ohledně Ph.
Jsem již více jak rok na silně zásadotvorné stravě doplněné zásaditými minerály. Cca rok měřím ph. Po celou dobu se ph drží v intencích 5-6,8, vyjímečně se dostane nad 7 po pár jídlech, které na mne působí extrazásaditě, nicméně poté klesá opět na hodnoty kolem 6 a to i po snězení okurky nebo vypití okurkové šťávy. Věc jsem dosud přičítal aktivní kvasince, která zakyseluje tělo nebo nedostatku HCL, které brzdí trávení.
Nyní jsem ale strávil 8 dní na horách.
První tři dny pouze grepové a zeleninové šťávy, žádné jídlo. Hodně chození po horách, klidné prostředí, meditace. Ph v rozmezí 7,2 - 7,7 po celý den. Ani ráno nešlo pod sedm
Další dva dny už jídlo ale relativně zdravá zásadotvorná strava. Stále docela dost pohybu a poklidný pobyt. Ph 7,5 - 8.
Poslední dva dny novoroční obžerství a alkohol. Dopřál jsem si vše, co jsem si většinu roku odpíral včetně dosti sladkostí. Ph bez ohledu na jídlo 7,5 - 8, ráno pokles mírně po sedm.
Během těchto osmi dní jsem překonal všechny své rekordy. Dosud jsem měl za celý rok nejvyšší ph 7,7, udržet jej celý den nad 7 se nepodařilo nikdy. Další dva kteří se mnou ph měřili měli velmi podobný průběh, přestože se jeden z nich výživou téměř nezaobírá. Ph se drželo vysoko i bez ohledu na množství alkoholu a kyslinotvorných jídel v příšerných kombinacích k závěru pobytu.
A nyní návrat do městského prostředí a pracovní reality. Přichází klasický stres všedního dne, pracovní tempo a bežné povinnosti všedního dne. Na rozdíl od hor ale opět přísný nájezd na protikvasinkovou a zásadotvornou stravu. Ráno ještě ph 7, odpoledne pokles na 6, poté až na 5,5 a to ihned po salátovém obědě.
Tedy návrat k tomu, co zažívám celý rok.
Závěr této zkušenosti pro mne tedy zatím je, že problém ph a kvasinky je velmi těžko řešitelný při pracovním vytížení jakém mám, při sedavém zaměstnání, které si dopřávám, při dýchání městského smogu a psychickém vypětí, které přináší množství denních povinností. Zdá se, že to mohu pít litry bio okurkové šťávy a všechno co jsem vyjmenoval stejně hodnoty ph srazí dolů a vytvoří prostředí pro růst kvasinky.
Zřejmě také proto se mi kvasinka neustále vrací. Po týdnech přísných diet a razantních opatření na čas mizí, poté při sebemenším dietním provinění se vrací v plné síle zpět.
Řešení? Asi odstěhovat se do hor nebo k moři, chovat stádo koz a nosit si dříví z lesa. Což zní jako ironická nadsázka, na druhou stranu tak žili celé generace před námi a můžu se právem domnívat, že problémy s ph nebo kvasinkou neřešily.
Nemyslim si, ze by existovala len tato jedina cesta riesenia, navyse by to pri 7 miliardovej populacii ludstva ani nebolo technicky mozne, ak by sa malo "clovecenstvo" ozdravit. Clovek v meste ma tiez svoje "nastroje" na upokojenie mysle a stisenie ukricaneho ega. Na mna ucinkuje cvicenie jogy, k tomu by bolo vhodne pridat dychove cvicenia a trocha meditacie. Po urcitom case a cviku by malo dojst k lepsiemu poznaniu sameho seba a dobremu zvladaniu vlastnych emocii. Takto pripraveneho cloveka hned len tak nejaky stres nerozhodi, kedze sa na veci pozera z nadhladu.
Nechcem tu vsak poucat, sam najlepsie viem, ze mi v uplatnovani tychto technik este chyba vytrvalost, na com chcem v tomto roku popracovat.