pv33 píše:
Sakule, to, ze se neco nejak bezne provadi, casto neznamena, ze to neni blbe
.
Nejsem expert, takze radeji cituji dr Budwigovou, u nas vydana kniha Lneny olej, ucinna pomoc proti arterioskleroze, infarktu a rakovine, strana 23:
Ještě několik slov ke lněnému semínku, protože je s ním
spojené určité riziko. Nejprospěšnější jsou samozřejmě tuky,
které nejaktivněji reagují s kyslíkem. Pokud semínko nameleme,
potom se tyto mastné kyseliny během 10 až 15
minut zkazí. Takže pokud si lněné semínko necháte namlít
v obchodě se zdravou výživou, než s ním dojedete domů,
jeho užitečné vlastnosti se zničí a produkty oxidace budou
dokonce škodlivé - tím více, čím budou starší. Na to je třeba
dávat pozor.Je to jak píšeš, Budwigová opravdu doporučuje okamžitou konzumaci, která je určitě lepší a bezpečnější. Já jsem musel zkoumat možnost uchovat SP aspoň přes noc, jleikož brzy ráno nemohu mixovat a stále se domnívám, že po okamžitém zakonzervování prodkutku - tedy zalití směsi vrstvou oleje nebo vody, zaděláním folií a umístěním do ledničky se s drtivou většinou semínek nemůže nic stát.
Jednak pokud jsou semínka mixována rovnou v tvarouhu, téměř se vzduchem nepříchází do styku, případně jenom minimálně a na velmi velmi krátkou dobu. Směs je mixována jen pár minut, a ihned poté je zamezeno přístupu dalšího kyslíku olejem a směs je zchlazena. Jsem přesvědčený, že takto nemůže dostát velké újmy.
I Břetislav Nový alias dědek kořenář připouští možnost zalít rozemleté semínko lněným olejem a krátkodobě uchovávat podobně jako ostropes. kašičku.
Nicméně je ještě jedna možnost, jak se problémům vyhnout zcela a to je udělat SP pouze s olejem a tvarohem a vmíchat namočené semínka až do hotové směsi. Tímto se využije slizu, který se u rozmixovaných semínek nevytváří a celkově je směs méně kalorická, což může být pro někoho výhoda (ne ale pro mne při mých 54 kg:))
Nic to ale nemění na tom, že pokud je možno udělat čerstvou, tak rozhodně zvolit tu. Dělat zbytečně tento unikátní produkt na dva dny dopředu jak guláš je kravina.