Filip08 píše:
Citace z knihy Hladovění- Malachov
Ukončení 7-10denního hladovění
Během 7-10denního hladovění se náš žaludek a zažívací trakt dostávají postupně do klidu.
Ustává sekrece žaludeční kyseliny, žaludek se zmenšuje a ustává jeho peristaltika. Totéž, co
probíhá ve střevech a v zažívání, probíhá i na buněčné úrovni. Změny v organismu jsou
vyvolány postupujícím okyselením vnitřního prostředí. Pokud v tomto stadiu hladovění
ukončíme, je potřebné organismus převést na normální stravu.
Názory na stravování v přechodném období po 7-10denní hladovce jsou různé. Je
samozřejmé, že při takto krátkém hladovění se dostavila první acidotická krize a přechod
nemusí být tak striktní jako u hladovění delšího, ale na normální stravu přecházíme i v tomto
případě s hojným pitím přírodních šťáv, prodloužíme tím očistu organismu. Není to již čistá
hladovka, je to speciální šťávová dieta, při níž se nadále šetří energie, která se může ještě
využít k očistě organismu.
Dobrý recept na přechodné období uvádí Malachov: Poslední, tj. 7.-10. den hladovění
doporučuje potřít si v 16 hodin odpoledne kousek chlebové kůrky česnekem, rozkousat ji
a vyplivnout. Touto procedurou se vydezinfikuje a pročistí dutina ústní. Potom za 15-
20 minut je možné zahájit přechodné období jednou ze tří variant:
Varianty pro první den přechodného období po 7-10denním hladovění:
1. varianta:
Vypijeme po doušcích 200 ml kefíru, každý doušek pořádně v ústech koušeme jako sousto,
dbáme, aby se silně proslinil, a potom spolkneme. Jeho kyselá chuť totiž stimuluje utlumený
zažívací trakt. Kyselé mléko a mikroorganismy vytvoří odpovídající prostředí
v gastrointestinálním traktu.
2. varianta:
Druhá varianta je nejvíce doporučována různými specialisty. Připravíme si 200 ml čerstvě
odstředěné mrkvové šťávy a také ji po doušcích pořádně rozkousáme, aby se silně proslinila,
a potom spolkneme. Mrkvová šťáva má silné fytocidní vlastnosti, obsahuje množství
přírodních cukrů, rychle se tráví. Její důležitou vlastnosti je, že také očišťuje játra.
3. varianta:
Vezmeme 4-5 středně velkých rajčat. Na 10 vteřin je ponoříme do vařící vody a vytáhneme.
Ochladíme je, oloupeme, rozkrojíme na půlky a pomalu sníme. Kyselá chuť rajčat a také
jejich červená barva stimuluje zažívání.
Kterou
Třetí. Rajčata musí být uzrálá, nikoli nazelenalá. Šťávu se semínkama bez dužniny lze podle mého názoru jíst jako startovací jídlo bez jakýchkoli tepelných úprav.
Velkou roli hraje trénovanost (vyčištěnost), dnes bych dal asi všechny tři varianty (do toho kefíru by se mi ale vůbec nechtělo) bez následků. Ale pamatuju se na svojí první trojku. Pro první jídlo jsem se rozhodl navařit zeleninu. V kredenci jsem objevil nějaké fazole, to je přece taky zelenina, nebo něco podobnýho, říkal jsem si, šuptam s nimi.
Blil jsem asi hodinu.
Ale každý jsme trochu jiný, a taky "nešahej na kamínka, pálí" bez vlastní zkušenosti je sdělení bezvýznamné. Tak ať to moc nepálí.