Dobrý den.
Ja by som rád rozvinul tému mydla, ako prostriedku na očistu tela včetne vlasov na hlave kto ich ešte má.
Obchodné mydla obsahujú chemické látky, ktoré môžu byť škodlivé v dlhodobom horizonte (niektorí ľudia sú citliví viac iný menej) obsahuju syntetické detergenty (napr. sodík laureth / lauryl sulfát amónny alebo lauryl-sulfát), ktoré čistia veľmi dobre, zanechávajú pleť suchú a svrbivú. Ako sa tu už popísalo vieme, že komerčna výrábané mydlá obsahuju menej glycerínu (sú menej hydratačné). Prečo ? Vysvetlenie:
Preto, lebo je-e to cenná surovina používaná v potravinárstve, kozmetike a farmaceutickom priemysle, sa u mydla, ktoré sa vyrába priemyselne, glycerín z mydlovej hmoty
odstraňuje.
Na druhú stranu glycerínu nemôže byť veľa, pretože mydlo s príliš vysokým obsahom glycerínu je silne hygroskopické - teda priťahuje vzdušnú vlhkosť - a preto to vyzerá, že mydlo sa "potí" - sú na ňom kvapôčky vody.
Ak si vyrábate mydlo doma sami, glycerín v ňom ostáva. Z tohoto pohľadu sú glycerínové mydla všetky, ktoré sú vyrobené doma.Prírodné mydlá sú všeobecne menej dráždivé (mydlo má pH 7), zatiaľ čo komerčné mydlá sú všeobecne viac zásadité (pH 10), s výnimkou Dove (pH 7) ale za cenu vyššiu.
Tak som sa rozhodol že tu dám do fora recept, snád sa najde vyrobca.
Mydlá vyrabane toutou metodou maju krásnu penu aj v tvrdšej vode, nepália oči, keď si umývate tvár.
Existuje niekoľko spôsobov ako to zistiť PH:
1. Použitím Ph papierika, ktorý udáva hodnoty až do 14
2. Použitím roztoku fenoftaleínu - na odobranú vzorku mydla kvapneme roztok fenoftaleínu.
Test zásaditosti mydla fenoftaleínom - toto mydlo jeveľmi alkalické!!! :
Ak sa sfarbí do fialova, hmota je príliš zásaditá. Veľmi jemná ružová farba, prípadne žiadne sfarbenie značí hodnoty pod 9.5.
3. Rozpustením vzorky mydla v destilovanej vode - zneutralizované mydlo sa bez problémov vo vode rozpustí. Príliš alkalické mydlo aj po dlhšom čase vo vode nejaví známky rozpúšťania.
4. Test jazykom (anglicky zap test) - vezmite malú vzorku mydla potom sa jej dotknite jazykom. Ak pocítite slabý elektrický šok, mydlo je príliš zásadité.
Nekupujme mydlá komerčne vyrábané.