Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je pon lis 25, 2024 9:40 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: čtv bře 08, 2012 1:42 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
zuzis píše:
Já zkouším ten sýr doma. Udělala jsem tvaroh, do něj přisypala sůl a kmín, zamíchala, dala do plastové nádobky, zakryla utěrkou a zadělala gumičkou. Nevím, jak dlouho se má zrát a jestli v teple nebo v chladu. Zatím jsem to dala do špajzu, kde je chladno. Dělá se už pět dní, ale konzistence je pořád stejná. Tak nevím, jestli nedělám něco špatně

Špatně je tam to chladno, to pak zrání moc nechodí, dobře to je zde www.toprecepty.cz/recept/8267-domaci-syr/ .
Tvaroh utřeme v misce, osolíme a přidáme trochu kmínu a papriky. Dáme do hrnce, překryjeme plátýnkem a necháme v teple stát několik dní.
Domácí sýr má několik chuťových variant. Můžeme si ho udělat doostra, když tvaroh zalijeme vínem, nebo doštiplava, když ho zalijeme pivem v tomto případě ho musíme víc hlídat.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv bře 29, 2012 11:23 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 08, 2010 12:01 pm
Příspěvky: 56
Jarda píše:
Můžeme si ho udělat doostra, když tvaroh zalijeme vínem, nebo doštiplava, když ho zalijeme pivem v tomto případě ho musíme víc hlídat.

Co tím máte na mysli "hlídat"? Kolik dní si, tak představujete než to bude hotové? A při jaké teplotě zhruba?


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát bře 30, 2012 9:48 am 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
qup píše:
Co tím máte na mysli "hlídat"? Kolik dní si, tak představujete než to bude hotové? A při jaké teplotě zhruba?

To je odvislé od tolika faktorů, že jediná možná rada je hlídat. Při rozdílu teplot v létě a v zimě se čas může protáhnout i na několikanásobek, tedy se nedá určit ani přibližně.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 03, 2012 11:12 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pát říj 08, 2010 12:01 pm
Příspěvky: 56
Je to, už 10 dní co to takle zraje v obývacím pokoji o stále teplotě cca 23°C. Jak poznám jestli to je v pořádku? Na co si mám dát pozor plísně, smrad? Sýr dělám poprvé, tak si stím nejsem jistý. Je to z kravského mléka z domácího chovu, tvaroh je z kefíru dělaný tibetskou houbou. Je tam nadrcený kmín, sladká červená paprika, epsonská sůl, chlorid draselný, a himalájská sůl a v levé nádobě je cca 1dcl 12° Plzeňského piva.
Dole fotky, ten škraloup nahoře nechat nebo odstranit?

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek


Jdou vidět fotky? U sebe na počitači je vidím, ale když se připojím z jiného, tak ne.


Naposledy upravil qup dne úte dub 03, 2012 11:23 am, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 03, 2012 10:45 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
qup píše:
Je to, už 10 dní co to takle zraje v obývacím pokoji o stále teplotě cca 23°C. Jak poznám jestli to je v pořádku? Na co si mám dát pozor plísně, smrad? Sýr dělám poprvé, tak si stím nejsem jistý. Je to z kravského mléka z domácího chovu, tvaroh je z kefíru dělaný tibetskou houbou. Je tam nadrcený kmín, sladká červená paprika, epsonská sůl, chlorid draselný, a himalájská sůl a v levé nádobě je cca 1dcl 12° Plzeňského piva.
Dole fotky, ten škraloup nahoře nechat nebo odstranit?

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek


Jdou vidět fotky? U sebe na počitači je vidím, ale když se připojím z jiného, tak ne.

V administraci je vidím, ale normálně vidět nejsou, a nejdou mě ani upravit, tak to vyzkoušejte zadat jinak.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte črc 03, 2012 12:28 am 
Offline

Registrován: ned zář 18, 2011 9:52 pm
Příspěvky: 2
Věci pro výrobu sýrů. www.dobrykolonial.cz a www.dobrysyr.cz informace o výrobě sýrů.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř črc 04, 2012 10:05 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
PetrR píše:
Věci pro výrobu sýrů. http://www.dobrykolonial.cz a http://www.dobrysyr.cz informace o výrobě sýrů.

Zajímavé informace, docela se zbíhají sliny.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 01, 2012 1:58 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Ja si doma občas robím kefírový tvaroh, postup je veľmi jednoduchý, výhoda možno oproti klasickým postupom, kedy sa napr. mlieko vyzráža citrónovou šťavou, príp. sa nechá skysnúť a potom sa zahreje, je v tom, že zostáva surový a hlavne je sfermentovaný, ľahko stráviteľný.

Urobím si kefír zo surového kozieho alebo kravského mlieka klasickým postupom, keďže potrebujem aspoň tak 2 l, tak to robím tak, že najskôr si vyrobím 1l kefíru a do tohoto hotového kefíru nalejem zvyšok mlieka a nechám to tam už len pár hodín, na tvaroh je lepšie, keď ten kefír nie je moc kyslý.

Samotná kyslosť kefíru stačí na to, aby sa oddelila srvátka od bielkoviny. Mlieko opatrne zahrejem na teplotu max. 45 stupňov celzia - dá sa tam ešte ponoriť v pohode prst, srvátka sa oddelí a potom len precedím, len tvrá to trochu dlhšie stiecť, asi 2-3 hodiny.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 01, 2012 2:08 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
bludicka píše:
Ja si doma občas robím kefírový tvaroh, postup je veľmi jednoduchý, výhoda možno oproti klasickým postupom, kedy sa napr. mlieko vyzráža citrónovou šťavou, príp. sa nechá skysnúť a potom sa zahreje, je v tom, že zostáva surový a hlavne je sfermentovaný, ľahko stráviteľný.

Urobím si kefír zo surového kozieho alebo kravského mlieka klasickým postupom, keďže potrebujem aspoň tak 2 l, tak to robím tak, že najskôr si vyrobím 1l kefíru a do tohoto hotového kefíru nalejem zvyšok mlieka a nechám to tam už len pár hodín, na tvaroh je lepšie, keď ten kefír nie je moc kyslý.

Samotná kyslosť kefíru stačí na to, aby sa oddelila srvátka od bielkoviny. Mlieko opatrne zahrejem na teplotu max. 45 stupňov celzia - dá sa tam ešte ponoriť v pohode prst, srvátka sa oddelí a potom len precedím, len tvrá to trochu dlhšie stiecť, asi 2-3 hodiny.

A je pak ještě syrovátka použitelná na pickles? A jak dlouho se pro tyhle účely dá skladovat? Já si tvaroh vždycky dělal tak, že sem nechal syrovátku odkapat pár hodin v sítku a pak sem z kefíru vybral zrna tibetský houby.

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 01, 2012 4:11 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Hej, dá sa aj tak ako píšeš, len nechať hotový kefír stiecť, vtedy z toho vznikne taký jemnejší syr, ale keď sa ten kefír zahreje na tých 45 stupňov, tak sa tá srvátka oddelí rýchlejšie a rýchlejšie to stečie, u kravského mlieka je to ca. za pol hodinu, u toho kozieho kefíru je tento postup zahriatia lepší, lebo tomu to trvá strašne dlho stiecť zo srvátky a ani poriadne nestečie.

Na pickles som ja vždy použila srvátku z kefíru, ktorý som nechala stiecť za studena. Neviem nakoľko teplota 45 stupňov je schopná zničiť niektoré tie kultúry, aj keď myslím, že väčšina z nich asi prežije, ale nemám to vyskúšané. Srvátku mávam v chladničke 2-3 dni, rovnako aj ten tvaroh, ja sa to snažím rýchlo skonzumovať už len z chuťového dôvodu. Na pickles dávam čerstvú srvátku, tak ale určite by sa dala v chladničke 3-4 dni skladovať.

Ale napr. tento chlapík z Austrálie, ktorý je asi najväčší odborník na kefírové zrná a robí s nimi rôzne pokusy, tu je jeho návod na kyslú kapustu s kefírovými kultúrami, on používa na to priamo kefírové zrná:

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirkraut.html

On napr. zmixuje byliny, semienka na pečeň ako semená pestrecu, listy púpavy, anýz, kmín, turmeric s kefírom, nechá to fermentovať vo fľaši s kvasným ventilom, je tam strašne veľa nápadov a receptov, čo sa všetko dá robiť s kefírovými zrnami:

http://users.chariot.net.au/~dna/Makeke ... liverblush

Niektorí ale tvrdia, že pickels so srvátkou urobí zeleninu mäkkou, je dávam aj trochu soli a srvátky asi 2 polievkové lyžice na 1,5 l pohár. Treba to len vyskúšať, mám v chladničke asi 3-mesačné kefírové kapustové pickles a zdá sa mi v pohode.

Dobré porovnanie rôznych metód pickles, so soľou, so srvátkou:
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... thods.html


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: sob zář 01, 2012 4:19 pm 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
A ešte tú srvátku na pickles poriadne prefiltrujem, aby tam neboli mliečne časti, napr. cez papierový kávový filter. Som čítala niekde, že je to tak lepšie.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned zář 02, 2012 12:05 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon srp 22, 2011 2:03 pm
Příspěvky: 741
Bydliště: Praha 12 – Kamýk
bludicka píše:
Hej, dá sa aj tak ako píšeš, len nechať hotový kefír stiecť, vtedy z toho vznikne taký jemnejší syr, ale keď sa ten kefír zahreje na tých 45 stupňov, tak sa tá srvátka oddelí rýchlejšie a rýchlejšie to stečie, u kravského mlieka je to ca. za pol hodinu, u toho kozieho kefíru je tento postup zahriatia lepší, lebo tomu to trvá strašne dlho stiecť zo srvátky a ani poriadne nestečie.

Na pickles som ja vždy použila srvátku z kefíru, ktorý som nechala stiecť za studena. Neviem nakoľko teplota 45 stupňov je schopná zničiť niektoré tie kultúry, aj keď myslím, že väčšina z nich asi prežije, ale nemám to vyskúšané. Srvátku mávam v chladničke 2-3 dni, rovnako aj ten tvaroh, ja sa to snažím rýchlo skonzumovať už len z chuťového dôvodu. Na pickles dávam čerstvú srvátku, tak ale určite by sa dala v chladničke 3-4 dni skladovať.

Ale napr. tento chlapík z Austrálie, ktorý je asi najväčší odborník na kefírové zrná a robí s nimi rôzne pokusy, tu je jeho návod na kyslú kapustu s kefírovými kultúrami, on používa na to priamo kefírové zrná:

http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirkraut.html

On napr. zmixuje byliny, semienka na pečeň ako semená pestrecu, listy púpavy, anýz, kmín, turmeric s kefírom, nechá to fermentovať vo fľaši s kvasným ventilom, je tam strašne veľa nápadov a receptov, čo sa všetko dá robiť s kefírovými zrnami:

http://users.chariot.net.au/~dna/Makeke ... liverblush

Niektorí ale tvrdia, že pickels so srvátkou urobí zeleninu mäkkou, je dávam aj trochu soli a srvátky asi 2 polievkové lyžice na 1,5 l pohár. Treba to len vyskúšať, mám v chladničke asi 3-mesačné kefírové kapustové pickles a zdá sa mi v pohode.

Dobré porovnanie rôznych metód pickles, so soľou, so srvátkou:
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... thods.html

A ešte tú srvátku na pickles poriadne prefiltrujem, aby tam neboli mliečne časti, napr. cez papierový kávový filter. Som čítala niekde, že je to tak lepšie.

bludicko, ty seš poklad! \":)\"

Já si houbu nepořizuju primárně kvůli kefíru nebo tvarohu. Chci ji kvůli syrovátce pro pickles a kysaný ořechy/semena a až budu mít na lněnej olej, tak si začnu dělat sirnou patlaninu á la Budwig. Ideálně z kozího nebo ovčího mléka. Zatím potřebuju dostatek syrovátky a zrn na kvašení a kefíru budu dělat minimální potřebný množství, protože ho nepotřebuju a nákup mlíka je další výdaj navíc. Zas to ale mám spojený s aspoň hodinovou projížďkou na kole k automatu, což je fajn. Mlíko je pasterizovaný.

Až budu mít dost kefírků, tak vyzkouším pickles a kvašený ořechy/semena s kefírovými zrny. Bylo by to jednodušší než vyrábět zbytečně moc syrovátkovýho kefíru. http://users.sa.chariot.net.au/~dna/ si budu muset důkladně prostudovat. Dočetla ses tam jak zrna v zelenině rostou?

Papírový kávový filtry už sem si objednal. Hned jak budou k dispozici, tak si pro ně zajedu na kole do centra.
http://www.nipponcec.cz/kavove-filtry-v ... y4003.html

_________________
vše o šankaprakšaláně ● tabulka zdravých potravin: download / online / kompletní sakulova
Používejte MOZEK a nevěřte každý blbosti na Internetu!


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned zář 02, 2012 9:21 am 
Offline

Registrován: pon lis 09, 2009 6:20 pm
Příspěvky: 254
Ja si tiež nerobím stále kefír, len raz čas, to isté vodný kefír a kombucha. Mám ich v chladničke, kde ich len občas dokŕmim cukrom, mliečnym kefírovým zrnám vymením ca. raz za 7-10 dní mlieko a oni takto bez problémov prežijú celé mesiace, ak ich človek zrovna nepoužíva. Veľa ľudí sa týchto kultúr zbavilo, lebo si mysleli, že sa musia stále používať a hlavne sa dá s nimi robiť veľmi veľa vecí a prakticky zadarmo zdroj bifidokultúr. Kdežto napr. čo tu bola spomínaná tá ovčia bryndza ako zdroj probiotík, tak ja mám okolo seba asi 5 salašov a len jeden jediný robí 100% ovčiu nepasterizovanú bryndzu, všetky salaše to dnes už pančujú kravským mliekom a tak isto nemám istotu za akých hygienických podmienok to tam bolo robené. Takže prečo nevyužiť zdroj probiotík, ktorý je prakticky zadarmo, u tej kombuchy a kefírových zrń hrozí riziko len vtedy, keď sa nedodržiavajú hygienické podmienky a vyskytne sa nejaká pleseň, ale to hrozí aj u toho pickles a hocičoho, čo sa po domácky fermentuje. Základ je na začiatku vytvoriť také podmienky, aby nemali šancu sa rozmnožovať škodlivé kultúry - u pickles soľ, kyselina octová, kultúry z kefíru, u kombuchy zvýšiť kyslosť roztoku trochou hotového kombuchového nápoja alebo octom, u vodného detto alebo sa tam používa citrón. V živote sa mi nestalo, aby mi niečo z toho splesnivelo, alebo sa nejak skazilo - kefír, kvások, kombucha, pickles...

Inak tie kefírové zrná - srvátka z nich sa dajú použiť napr. aj na zvýšenie stráviteľnosti strukovín, ja sa chystám dakedy vyskúšať tento recept. fermentovaná fazuľová pasta:
http://just-making-noise.blogspot.sk/20 ... paste.html

A dnes idem vyskúšať mandľové mlieko, zamiešam tam trocha mliečneho kefíru a nechám sfermentovať, či sa to bude dať piť.

Orechové fermentované pasty som ešte neskúšala, som si uložila nejaké recepty, vyzerá to tiež veľmi zaujímavo:

http://www.rawmazing.com/raw-recipe-sim ... nd-cheese/

Inak typ probiotických kultúr veľmi ovplyvňuje výslednú chuť kefíru, jogurtu, kvásku, syru... Niektoré jogurty a kvásky, čo som skúšala s probiotikami chutili dosť príšerne, ale tá srvátka z kefíru vyrobeného pomocou kefírových zrń - ona chutí aj sama o sebe dobre, produkuje veľmi chutný kvások, aj v tom pickles sa mi zdala fajn, tak možno bude fajn aj na tie orechové syry a hlavne vždy funguje nie ako niektoré probiotiká, čo si človek kúpi.

Inak pozor na kvalitu mlieka u kefírových zŕn, najlepšie sa im darí v surovom, nekvalitné kupované pasterizované mlieka im môžu po čase uškodiť a nemnožia sa.

Nemyslím si, že kefírové zrná v pickles rastú, oni sa tam použijú len ako štartovacie médium. Oni dobre nerastú ani v iných mliekach typu orechové, sójové a pod., potrebujú živočíšne. Ale to sa dá obísť jednoducho, stačí trochu hotového kefíru zmiešať dajme tomu s mandľovým mliekom a tie kultúry sa aj tak ďalej množia bez kefírových zrń, podobne funguje srvátka.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: ned zář 09, 2012 10:58 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
bludicka píše:
Ja si doma občas robím kefírový tvaroh, postup je veľmi jednoduchý, výhoda možno oproti klasickým postupom, kedy sa napr. mlieko vyzráža citrónovou šťavou, príp. sa nechá skysnúť a potom sa zahreje, je v tom, že zostáva surový a hlavne je sfermentovaný, ľahko stráviteľný.

Urobím si kefír zo surového kozieho alebo kravského mlieka klasickým postupom, keďže potrebujem aspoň tak 2 l, tak to robím tak, že najskôr si vyrobím 1l kefíru a do tohoto hotového kefíru nalejem zvyšok mlieka a nechám to tam už len pár hodín, na tvaroh je lepšie, keď ten kefír nie je moc kyslý.

Samotná kyslosť kefíru stačí na to, aby sa oddelila srvátka od bielkoviny. Mlieko opatrne zahrejem na teplotu max. 45 stupňov celzia - dá sa tam ešte ponoriť v pohode prst, srvátka sa oddelí a potom len precedím, len tvrá to trochu dlhšie stiecť, asi 2-3 hodiny.

Podobný postup jsem zde již někde psal a já to rozhodně nezahřívám.


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř zář 19, 2012 7:33 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
Ještě jsem nezkoušela, ale ráda se podělím.
http://conovehonakopci.cz/?p=4193

Osobně dělávám kozí tvaroh tak, že do první dávky mléka jsem dala lžičku kupovaného tvarohu, nechám v teple 2-3 dny v titanovém hrnci, popř. lehce zahřívám, udělá se krásná vrstva straženiny, z té uberu lžičku, kterou zase přidám do další dávky mléka. V plátěném pytlíku nechám odkapat přes syrovátku, ráno mám skvělý smetanový tvaroh.


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 33 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 4 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz