Peto píše:
Je možné mať psoriázu aj kandidu zároveň? Kým som neprišiel na toto fórum o kandide som ani nevedel. Mám niektoré príznaky ako únava slabšie kosti štípanie konečníka no na 100% si niesom istý. Posledných 10 rokov v mojom jedálničku prevládal chlieb a rohlíky, pizza, fast foody, alkohol, kopu mäsa a pomerne málo zeleniny a ovocia. Vždy som bol nefajčiar. Pľuvacie testy mi vždy vyšly pozitívne = voda bola zakalená, biela a na spodku pohára usadeniny. Ph tester digitálny je na ceste. Na psoriazu sa odporúča jedlo nemastné neslané nie štipľavé - na kandidu tu píšete chili, cesnak cibuľa a zázvor, ktoré mi prídu šťipľavé dosť. Čo si z toho vybrať? Z tabuľky jedál na kandidu z ovocia v prvej fáze je iba citrón, limetka a avocado. Žiadne iné ovocie? Test intolerantnosti jedál mi tu anglickí"mudrci" spraviť nechcú a neviem či to nebude podobné aj na EAV test. O 3 mesiace idem domov, tak si testy spravím doma pokiaľ to nebude možné tu.
Vaše uvažování jde správným směrem. Kožní projevy různého charakteru jsou významném projevem kandidozy. Candida albicans produkuje několik poměrně dost toxických látek, které nesmírně zatěžují játra a ty nestačí filtrovat její metabolity. Náhradním vylučovacím orgánem je kůže a tudy se dostává ven, co orgány nezvládnou.
Další souvislost najdete u vstřebávání živin - velmi úzce řečeno vitamínů a minerálů. Při systémové kandidoze je velmi častá porucha vstřebávání živin, do těla se tedy dostává pouze část přijmutých nutrientů. Na druhou stranu kůže lupenkáře spotřebovává obrovské množství prvků (se zinkem v čele) na obnovu poškozené kůže, hojení ran, boj s infekcemi a hodně se jich spálí i při stresu, který je sekundárně spouštěn při nedobrém stavu kůže.
Tady se tedy tvoří uzavřený kruh. Do těla se dostává nedostatečné množství látek, které tělo naopak potřebuje vzhledem k nadměrné zátěži v množství velmi velkém. Stav kůže se proto horší a mohou se dostavit i následné problémy v jiných oblastech (zpravidla to začne poruchou imunity). Vystoupit z tohoto kruhu je možné jedině v rámci dvou opatření - jednak likvidace přemnožení kvasinky a zároveň masivní doplňování deficitních látek v potravě a pomocí suplementů (na základě vlasové a krevní analýzy)
V případě, že se kandidoza potvrdí nedoporučuji najet hned na nejtvrdší fázi, vzhledem k nebezpečí zamoření těla odpadem v podobě mrtvých kvasinek a rapidního zhoršení stavu kůže. Začal bych pár týdnů s potravinami z kategorie 0-3 a přitom udělal několik očistných procedur (klystýry, krátké půsty, očista jater, kloubů, zásadité koupele apod). Poté bych zužoval na 0-2 a nakonec ne dříve jak po měsíci na 0-1. Teprve zde bych začal přidávat silné fungicidy jako kys. kaprylovou, grepové kapky, oregánový olej apod. Ne všechny naráz, je účinnější je cyklit.
V této nejtvrdší fázi je třeba počkat než se kůže zcela vyčistí, což může být mnoho měsíců, často i půl rok či rok. Poté se obezřetně vracet z 0-1 na 0-3. U kožních problémů bych nedával při návratovce ovoce, ale opatrně bych začleňoval pohanku, jáhly, batáty, topinambury, basmati rýži apod.