NOWOCAYN píše:
Veci ti nesedia preto, lebo si sa s nimi nestretol v médiách, ani v knihách.
Orechy nejem - zbytočnosť v mojom prípade.
Slinivku zaťažujú sacharidy.
Pečeň nezaťažujú nasýtené tuky, ale všetky ostatné ÁNO, resp. pravdepodobne všetky okrem olivového... Preto aj vegáni, vitariáni, atď zaraďujú len trochu tukov - A TO HLAVNE Z DôVODU že fungujú na sacharidoch (sacharidy ako energia v tomto prípade) ALE keby náhodou chceli fungovať na tukoch a ostať na vegánskej strave, a teda aj tuk mať z rastlín, tak...TAK MAJÚ SMOLU a preťažujú pečeň (ak by konzumovali iné oleje vo veľkom, olivový je výnimka, ale aj tak nie je ideálny).
NASÝTENÉ TUKY (slanina a Ghí .... masť nie je celá nasýtená, údajne len polovica obsahu tvorí nasýtené tuky - takže masti už budem konzumovať menej, je to pre mňa nová informácia...) SA NESPRACÚVAJÚ v pečeni, ale vstrebávajú sa priamo do lymfatických uzlín - šetria pečeň, SÚ PRIRODZENÉ PRE ČLOVEKA a jeho tráviacu sústavu.
Takže toľko - niečo nové si sa naučil. Ahoj.
To se mýlíte. Pokud bych se spoléhal jen na informace v médiích a "chytrých" knihách, tak bych asi nebyl na tomto fóru, ale nejspíše jednou nohou v hrobě.
Obávám se že metabolismus tuků je složitější, než si možná myslíte. Pokud snížíte příjem sacharidů, musí tělo vyrábět glukózu z tuku - to umí jenom játra a ledviny (ať se vám to líbí nebo ne) a dost je to zatěžuje. Játra vůbec zatěžuje prakticky všechno, zejména vymírání kvasinek a podobných neřádů, živočišné bílkoviny atd. Všechno co sníte a vypijete se dříve či později v nějaké formě nakonec dostane do jater. Proto je důležité si je hýčkat a zbytečně nehuntovat.
Nemám nic proti nasyceným tukům, kvalitní nasycený tuk je jistě lepší než žluklý nenasycený, ale na rozdíl od vás se domnívám, že klíčem ke správnému metabolismu tuků je vyvážený poměr omega3, omega6 a ostatních mastných kyselin. Proto zdůrazňuji, že je důležité složení, kvalita a nastavení vašeho metabolismu.
Nenasyceným tukům se bohužel nevyhnete, jsou i v živočišných produktech (ryby, kachna, vejce). esenciální mastné kyseliny jsou pro metabolismus tuků totiž nezbytné a proto jsou i např. v mateřském mléce.
stendas píše:
JirkaV
ako dlho vlastne funguješ na nizkosacharidovej diete?
na jednom blogu som sa stretol s článkamy, kde autor presadzuje a konzumuje takúto stravu niekoľko rokov, len tuky a tuky, samozrejme aj bielkoviny...nevzniká z toho prekyslenie organizmu a nezaťažuje to organizmus? byť permanentne v ketóze sa mi nezdá najzdravšie.
a včera sa mi podarila prvá chyba, zjedol som kukuricu, v ktorej ako som sa dozvedel neskôr je škrob, opäť moje črevá prežili ťažké chvíle nafukovania
aký veľký dopad ma v diete takýto prehrešok? ako veľmi dokáže candida túto chybu využiť vo svoj prospech an rozmoženie?
Na nízkosacharidové dietě se opravdu dá vydržet a normálně fungovat a to dost dlouho, ale přechod na ni není jednoduchý a doporučuji se na to připravit. Při správně nastartovaném metabolismu, poměru živin a dostatku zeleniny by acidóza neměla hrozit. Vzhledem k tomu že jste patrně překyselený už tak dost, doporučuju nejprve tyto věci dát do latě.
Kvasinka sama o sobě dokáže žrát jen některé jednoduché cukry, ale některé sacharidy se snadno rozkládají na cukry a z toho ona žije. Pokud ji máte už rozlezlou po těle, tak žere i glukózu z krve. Proto se doporučuje vše celozrnné, nerafinované a s nízkým glykemickým indexem. Jako dobrý příklad slouží kvasnice - droždí: představte si jak dlouho vydrží živé a jak nakynou po jediné lžičce cukru. a něco podobného se děje s candidou ve vašem těle.
Omlouvám se za příliš dlouhý příspěvek a opožděnou reakci, ale moc se k dopisování nedostanu.
Mám za sebou první dovolenou na protikvasinkové dietě (ano jde to!:) a první dva vandry na nízkosacharidové dietě (ano jde to! když místo tatranek zabalíte hodnotné potraviny, je batoh dokonce o něco menší:-)), kromě již zavedené manufaktury na domácí jogurty jsem si založil rychlokvasírnu zeleniny a pěstírnu fungicidních kytiček, takže práce i zábavy mám až nad hlavu.
Mějte se a buďte zdrávi