Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je sob lis 23, 2024 10:56 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 58  Další
Autor Zpráva
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv kvě 03, 2012 7:07 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 279
Host píše:
Na lněný bacha protože ředí krev. Můžeš si ho dát tak čajovou lžičku/den jinak ti shodí tlak a může se ti zamotat hlava. Proto je lepší v sirné patlanině, kde už zreagoval a problém nevyvolá.
Do salátů zkus za studena lisovaný kokosový, řepkový, slunečnicový, olivový, carotino atd. Běžně míchám 2-3 druhy, ale s Mírou...

\":)\" Děkuji. Se lněným jsem opatrná právě z těchto důvodů a nejvíc ho jím v SP, ale dost mi chutná, tak ho občas trochu vrznu i do jiných jídel. Jenže ho právě nechci dávat moc, tak proto ho nastavuji oliváčem - jen jsem nevěděla, jestli to nebude dělat nějakou neplechu \":oops:\" ....Takže se toho nemám bát \":wink:\" ...Díky!


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: čtv kvě 03, 2012 9:53 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
prokera píše:
:) Děkuji. Se lněným jsem opatrná právě z těchto důvodů a nejvíc ho jím v SP, ale dost mi chutná, tak ho občas trochu vrznu i do jiných jídel. Jenže ho právě nechci dávat moc, tak proto ho nastavuji oliváčem - jen jsem nevěděla, jestli to nebude dělat nějakou neplechu \":oops:\" ....Takže se toho nemám bát \":wink:\" ...Díky!

Já si dělávám ostropestřecovou kašičku právě s lněným olejem asi lžíce a zbytek oliváč, mám to na dva dny.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát kvě 04, 2012 7:53 am 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
Host píše:
Na lněný bacha protože ředí krev. Můžeš si ho dát tak čajovou lžičku/den jinak ti shodí tlak a může se ti zamotat hlava. Proto je lepší v sirné patlanině, kde už zreagoval a problém nevyvolá.
Do salátů zkus za studena lisovaný kokosový, řepkový, slunečnicový, olivový, carotino atd. Běžně míchám 2-3 druhy, ale s Mírou...

Hoste, mas nejaky osobni negativni zkusenosti nebo jsi nekde neco seriozniho cetl? Redeni krve je pro mnoho lidi uzitecny a nekde pisi, ze lneny olej slabe redi krev a nehrozi nebezpeci, aby nastalo vnitrni krvaceni jako pri varfarinu (nebo jak se ten jed na krysy jmenuje).

A Budwigova, presneji stranky ktere ji vetsinou doslova cituji, pise:
Syrový zeleninový salát s různými domácími salátovými zálivkami, může zahrnovat jednu nebo více lžic lněného oleje s 1 nebo 2 lžícemi bio tvarohu nebo cottage cheese s nízkým obsahem tuku plus jednu lžíci Braggova bio jablečného octa nebo citronovou šťávu a ochucení. Nebo jako sladký dresing zkuste lněný olej a pomerančovou, jablečnou nebo jinou šťávu a jablečný ocet. Můžete měnit salátové zálivky na základě receptů ve výše uvedené kuchařce. Několik receptů vůbec nezahrnuje tvaroh. Tělo může využít 1 nebo 2 lžíce oleje bez tvarohu. Vyhnout se komerčním salátovým dresingům. Může být také použit olej z dýňových semínek. Experimentujte s ochucováním nebo medem aby byla změna. Pokud máte stále hlad, udělejte si napařenou nebo vařenou zeleninu nebo obilí., viz muj preklad na http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic.php?f=18&t=415&start=1020

Budwigova nikde nemela starost z toho redeni, jen ze vetsi mnozstvi samotneho oleje vede k prujmu.
Muzes napsat sve zdroje? Nebo snizovani tlaku a motani citis na sobe?

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát kvě 04, 2012 11:38 am 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 279
jani píše:
Já si dělávám ostropestřecovou kašičku právě s lněným olejem asi lžíce a zbytek oliváč, mám to na dva dny.

Děkuji \":)\" - takže budu dál mixovat oleje bez obav:)...

_________________
Příroda má vždy pravdu.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pát kvě 04, 2012 2:06 pm 
Offline

Registrován: ned říj 02, 2011 6:10 pm
Příspěvky: 1085
Bydliště: Praha
prokera píše:
jani píše:
Já si dělávám ostropestřecovou kašičku právě s lněným olejem asi lžíce a zbytek oliváč, mám to na dva dny.

Děkuji \":)\" - takže budu dál mixovat oleje bez obav:)...

Nooo, nemelo by to byt na dva dny. Lneny olej se rychle kazi \":(\" .

_________________
Oliver Wendel Holmes, Harvard University: pevne verim, ze kdyby cela medicina, tak jak je nyni aplikovana, mohla byt potopena na dno more, bylo by to lepsi pro lidstvo a to nejhorsi pro ryby.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: sob kvě 05, 2012 12:55 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: pon črc 06, 2009 6:56 pm
Příspěvky: 445
pv33 píše:
Hoste, mas nejaky osobni negativni zkusenosti nebo jsi nekde neco seriozniho cetl?

Jde o zkušenosti známých, kteří si v obecně-vzdělávacích článcích od nejrůznějších výživových expertů přečetli, jak je olej zdravý a lze ho denně konzumovat prakticky bez omezení a rizika. V dobré víře pak do sebe vlomili těch polévkových lžic několik a málem to s nima seklo aniž by věděli proč. Od používání samostatně jsem neodrazoval, pouze považoval za rozumné na to upozornit. Asi by byla "velká sranda" kopnout panáka lněného oleje a sednout třeba za volant...


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: ned kvě 06, 2012 3:46 am 
Offline

Registrován: čtv kvě 03, 2012 7:28 pm
Příspěvky: 81
Po zjedení sirnej patlanice zvyknem mať plyny. Je to bežné? Zvyknem jesť 3 lyžičky denne.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: ned kvě 06, 2012 10:31 am 
Offline

Registrován: pát kvě 14, 2010 4:04 pm
Příspěvky: 445
Bydliště: Hodonínsko
pv33 píše:
Nooo, nemelo by to byt na dva dny. Lneny olej se rychle kazi \":(\" .

Dle mě je docela jedno, jestli mám lněný olej v lednici jako jednodruhový nebo smíchaný s mletým ostropestřecem a olivovým olejem, opět skladované v ledničce. Při té příležitosti mě napadlo položit otázku: při louhování ostropestřece v alkoholu se toto děje několik dní, pokud udělám ostropestřecovou kaši s olejem, mám ji tedy dělat vždy čerstvou nebo je zapotřebí, aby se mleté semínko také v oleji louhovalo - jak dlouho \":?:\" \":?:\" \":?:\"
Za odpověd děkuji předem.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: ned kvě 06, 2012 10:03 pm 
Offline

Registrován: pát dub 06, 2012 12:38 pm
Příspěvky: 76
Bydliště: Košice SR
Mne to tak vychádza: Z toho liehu tie semienka už neješ, len ich vyluhuješ-preto ten čas. V kašičke je olej len koli oxidacii rozomleteho semienka ktore ješ-nevyjedaš z toho len ten olej, ješ celú kašičku- papaš hneď. Vo vlakne ostr.kašička p.Jarda píše skladovť v mrazáku. Myslím, že v chladnička tak max. 3dni.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 12:47 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
prokera píše:
Chtěla bych se zeptat pana Jardy zda mohu míchat do jednoho salátu 2 druhy oleje - konkrétně olivový a lněný? Jestli se to nějak netluče \":oops:\" ?
Děkuji velmi za odpověď \":)\".

Tak jak vám správně píše člen Host, míchání olejů není problém, ale třeba samotný lněný je ve větším množství, tak nad tři polévkové lžíce, dokonce i nebezpečný a pak jako vhodný uvádí i řepkový a tam bych byl opatrný kvůli štítné žláze.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 12:51 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
jani píše:
Já si dělávám ostropestřecovou kašičku právě s lněným olejem asi lžíce a zbytek oliváč, mám to na dva dny.

Na ty dva dny asi dobrý, ale jinak o moc vhodný postup nejde, lněný olej velice snadno žlukne, jak vám správně píše člen pv33.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 1:00 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
jani píše:
Dle mě je docela jedno, jestli mám lněný olej v lednici jako jednodruhový nebo smíchaný s mletým ostropestřecem a olivovým olejem, opět skladované v ledničce. Při té příležitosti mě napadlo položit otázku: při louhování ostropestřece v alkoholu se toto děje několik dní, pokud udělám ostropestřecovou kaši s olejem, mám ji tedy dělat vždy čerstvou nebo je zapotřebí, aby se mleté semínko také v oleji louhovalo - jak dlouho \":?:\" \":?:\" \":?:\"
Za odpověd děkuji předem.

Teoreticky to sice jedno je, ale prakticky vždy dochází k nějakým reakcím, jde přeci jenom o kyseliny a to je třeba si uvědomit. Jinak kašička by se měla právě vyrábět z dost stabilních olejů a skladovat delší dobu pro lepší uvolnění účinných látek.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 1:01 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Peto píše:
Po zjedení sirnej patlanice zvyknem mať plyny. Je to bežné? Zvyknem jesť 3 lyžičky denne.

To je dost divné, většinou tyto problémy nejsou, nejíte nějaké sacharidy, nebo moc bílkovin?


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 1:04 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28398
Bydliště: Poděbrady
Renka píše:
Mne to tak vychádza: Z toho liehu tie semienka už neješ, len ich vyluhuješ-preto ten čas. V kašičke je olej len koli oxidacii rozomleteho semienka ktore ješ-nevyjedaš z toho len ten olej, ješ celú kašičku- papaš hneď. Vo vlakne ostr.kašička p.Jarda píše skladovť v mrazáku. Myslím, že v chladnička tak max. 3dni.

Zde jde o omyl, ostropestřec obsahuje v té tvrdé slupce silymarin a ten se rozpouští v oleji, nebo v lihu, čili určitě tam ten olej má zásadní význam a také je důležité co nejemnější rozemletí.


Nahoru
 Profil  
 
 Předmět příspěvku: Re: Lněný olej
PříspěvekNapsal: pon kvě 07, 2012 2:12 pm 
Offline
Uživatelský avatar

Registrován: stř led 18, 2012 2:56 pm
Příspěvky: 279
Jarda píše:
Tak jak vám správně píše člen Host, míchání olejů není problém, ale třeba samotný lněný je ve větším množství, tak nad tři polévkové lžíce, dokonce i nebezpečný a pak jako vhodný uvádí i řepkový a tam bych byl opatrný kvůli štítné žláze.

Děkuji:). Lněný samotný používám maximálně v množství třech lžic a to ještě do sir. patlanice. Do salátu si troufám max. na 1 lžíci + další olej, většinou olivový k tomu. Jsem ráda, že jsou kombinace možné:).


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 861 ]  Přejít na stránku Předchozí  1 ... 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23 ... 58  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Bing [Bot] a 11 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz