Vševěd píše:
Držel jsem teď ketogenní dietu a nějaká brutálnější aerobní aktivita je v podstatě nemožná, totéž při půstu, to sis určitě vyzkoušel sám...
sotva pleteš nohama, když začneš třeba rychle běžet, začne se ti točit hlava...
Jde to tak rychle, jak rychle dokáže tělo získat energii z tuků. Maximální tukový metabolismus je prý cca 1200kJ/h což stačí tak na rychlou chůzi. Asi se dá ale hodně vytrénovat, protože během maratonu člověk spotřebuje asi 6000kJ/h a z toho minimálně 2000kJ musí být z tuků a během druhé hodiny ještě o dost víc. A co teprv ultramaratonci... Taky jsou zajímaví ti Keňané, kteří na maraton spotřebují mnohem míň energie, což bude asi tou low-calorie dietou a tréninkem nalačno. Lidský organismus je hodně přizpůsobivý...
Takže podle mě schopnost běžet v čisté ketóze bude záležet spíš na trénovanosti, než na dietě. Našel jsem sice nějakou studii na netrénovaných lidech, kde adaptace na high-fat dietu cosi zvýšila, ale pořádně jsem to nečetl, stejně se jednalo o dietu z pouze 60% energie z tuků, 20% sacharidů a 20% bílkovin. Takže to je o ničem.
Vševěd píše:
Nezajímal ses o Warrior diet nebo Renegade diet? Je to teď hodně modní, člověk prý funguje tak, že jakožto lovec celý den lovil a večer jedl,
tzn. měl bys hladovět až do pozdních odpoledních hodin a potom se najíst... lidi co s tím experimentujou shazujou tuk a zároveň přibírají svaly
(pokud tedy cvičí) a uvádějí zlepšené trávení...
Warrior diet znám a považuju to za velmi slušné. Ale musí to být nutně spojeno s tou velkou fyzickou aktivitou, ne jenom jako samotná dieta. Renegade neznám, ale existuje spousta diet založených na intermittent fasting. Nejvíc se mi líbí ta warrior - má i docela dobře vymyšlenou skladbu jídla.