cituji z aktualne.cz - výsledky ČSÚ za posledních 60 let
Průměrný obyvatel České republiky vypil za období 1950 až 2010 celkem 87 stolitrových sudů piva a snědl 30 prasat. Vyplývá to z netradiční publikace s názvem "61 let českého strávníka", kterou na svých stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).
Během uvedených 60 let průměrný tuzemec spořádal i 3,8 tuny chleba a 4,7 tuny masa včetně vnitřností. K tomu bylo potřeba porazit 30 prasat, téměř 500 kusů drůbeže a 4,5 krávy.
Spotřeba brambor za období dosáhla v průměru 5879 kilogramů na hlavu a konzumace cukru přesáhla 2,3 tuny na osobu.
Průměrná spotřeba mléka v tekutém stavu i ve formě mléčných výrobků bez másla pak převýšila 13 tun na hlavu. Při současné průměrné roční dojivosti kolem 7100 litrů by tak k naplnění spotřeby každý obyvatel potřeboval průběžně dvě dojnice.
Na spotřebu 16.500 vajec za uvedené období by každý Čech musel postupně chovat celkem 64 slepic.
Kromě údajů o spotřebě jídla a nápojů obsahuje publikace také čísla o spotřebě cigaret v letech 1995 až 2010. Za toto období každý obyvatel ČR vykouřil v průměru přes 105.000 cigaret, což je zhruba 5250 krabiček.
Jak vyplývá ze statistik, lidé pijí méně mléka než v minulosti, na druhou stranu roste spotřeba mléčných výrobků, zejména sýrů. Snižuje se spotřeba chleba, na druhou stranu lidé více jedí rohlíky či housky.
a nejlepší na konec:
Roste i spotřeba ovoce, kterého Češi sní kolem 90 kilogramů ročně, hlavní zásluhu na tom má dříve méně dostupné jižní ovoce.
je to docela úsměvné a nechutné
jsem rád, že jsem začal jíst převážně jako vegan už od svých 20 let, aspoň nemusí moje vnitřnosti trávit tuny sr*ček - díky Jardo za tento web