inzenyr píše:
Nedavno jsem lisoval olej PITEBOU, tak jsem si take chtel overit tu informaci ohledne zhorknuti cerstve vylisovaneho oleje. Overoval jsem to na zbytku oleje po filtrovani, abych nekazil cisty olej. Olej jsem po vylisovani na 4 dny umistil do chladnicky, ne do mrazaku, pak jsem otestoval jeho chut, chut se nijak nezmenila, byla velice prijemna. Pak jsem ho z lednice vyndal a na 4 dny jsem ho nechal na teple mimo lednici. Ani po teto dobe jsem nezaznamenal zadnou zmenu chuti smerem k horke. I po tech 4 dnech v tom horku, ktere ted panovalo, mel olej podstatne lepsi chut nez olej, ktery jsem mel v zime koupeny z AgroEL. Tak nevim, jestli je ta horka chut opravdu dana kazenim oleje nebo spis spatne vycistenym lisovacim zarizenim. Tomu bych asi daval vetsi vinu na horke chuti oleje.
Ted uz je olej zase druhy den v chladnicce a pro jistotu jsem ho dnes dal jeste ochutnat dceri a olej ji take chutnal. Olej ma stale stejnou chut, jako kdyz vytekl z PITEBY. Pokud mam chut olejem k necemu prirovnat, tak mozna k chuti velice kvalitniho masla.
Jindro, co ty na to, nezkousel jsi to take?
Inzenyr
Obdobný test jsem nezkoušel, protože oleje skladuji zásadně v mrazáku či lednici, ale rozhodně jsi provedl zajímavý test a "schválně" zkusím totéž testnout také s olejem lisovaným za použití oil extractoru, jenž je příslušenstvím o odšťavovači Omega (však ho znáš). Lisuji s ním oleje doma a ta chuť čerstvě lisovaného oleje je úžasná.
Každopádně moje dosavadní zkušenosti s chutí doma lisovaného lněného oleje jsou stejné, jaké popisuješ Ty - chuť se nemění, v mrazáku jej lze uchovat bez kvalitativních změn skutečně dlouho.
Tvůj test rád zkusím také, ale teď nemohu ochutnávat, držím několikadenní půst (po dobu dovolené je to optimální, člověk ušetří spoustu času), takže až za pár dní. Zdravím Tě :)