Ja nesledujem koľko mám v strave presne tukov a sacharidov, jednoducho sa snažím jesť čo najzdravšie - hlavne veľa zeleného, klíčkov, z toho si robievam často tie "green smoothies", ovocia skôr menej, tuky - kokosový, ľanový, konopný, beriem v doplnkoch olej z rias, robievam si zeleninové šťavy, orechové mlieka, z obilnín skôr bezlepkové - pšeno, pohánka, quinoa, canihua, jedávam aj varené - ja pravdupovediac moc necítim na sebe rozdiel, keď idem na 100% surovej strave a keď dajme tomu na nejakých 70-80%. Mám dokonca pocit, že niektoré varené potraviny sú stráviteľnejšie než v surovom stave, napr. naklíčený cícer, pšeno, pohánka naklíčená surová je ok a tá mi aj chutí, niektorú zeleninu varím ako baklažán, fazuľové strúčky, namiesto zemiakov si dám občas sladké zemiaky alebo hokaido, používam aj superfoody ako spirulinu, chlorelu - aj kvôli detoxu, maca, surové kakao, goji, mesquite, lucuma, včelia kašička, peľ, ale ja ani po tých superfoodoch necítim nejakú zvlášť energiu. V podstate cítim zo stravy najintezívnejšie, keď si odšťavím čerstvé klíčky a úplná bomba je, keď si rozmixujem púpavu, žihľavu, to musí byť fakt silné, lebo mi to spúšťa aj chelačné príznaky.
Čo sa týka vlasovej analýzy, mne nebola zistená ortuť. Veľmi málo ľudí s otravou majú ortuť aj vo vlasoch, je to spôsobené práve tým, že oni majú veľmi oslabenú vylučovaciu schopnosť ortute - to je aj dôvod toho, prečo sú otrávení a tým pádom sa ani ortuť nevylučuje do vlasov. Vo vlasoch sa ukáže ortuť z rýb, ale nie ortuť z amalgámov. Cutler používa ako test práve vlasovú analýzu, ale nie kvôli určovaniu ťažkých kovov a ortute, to s tým nemá nič spoločné, ide o analýzu minerálov. Ortuť ako jediný kov je schopná rozvrátiť minerálne hospodárenie v organizme a takmer každý, kto má otravu ortuťou má poškodený transport minerálov. Z vlasovej analýzy sa dá vyčítať stav nadobličiek, štítnej žľazy, metabolizmu. Napr. pri poruche nadobličiek býva narušená rovnováha sodíka a draslíka a vlasový test toto ukáže ešte predtým, než sa vôbec objaví niečo v bežných krvných testoch. Ja som mala práve veľmi nízky sodík a draslík.
Jesť mäso a vajcia na to, aby sa mi dali do poriadku hormóny, je samozrejme totálna blbosť. Ak Tvojim problémom je naozaj ortuť, nedáš do poriadku hormóny, pokiaľ ju nevylúčíš z tela von.
Nesmieš začať ale s Cutlerovým protokolom, pokiaľ máš v ústach ešte amalgámy, chelátory by mohli z nich ťahať ortuť. Ale na diagnostiku kľudne môžeš zobrať zopár kapsulí DMSA a ALA, aj keď máš ešte nejaké amalgámy v ústach.
Ľudia si myslia, že ich sa ortuť netýka, ale dnes je to veľmi aktuálny problém, ortuť dokáže poškodiť toľko systémov v organizme a prejavuje sa tak rôznorodo, že je to niekedy ťažko diagnostikovateľné, človek lieči nejaký problém lokálne a ani mu nenapdne, že by za tým mohla byť ortuť. Prečo napr. niekto sa nemôže zbaviť celé roky candidy napriek všetkým možným diétam? Ortuť. Prečo sa ľudia nemôžu zbaviť chronických chlamýdií a boreliózy? Ortuť. Treba premýšľať v širokých súvislostiach, čo s čím súvisí, čítať, čítať, čítať...svetové fóra, články. Diagnózy ako chronická únava, fibromyalgia, poruchy imunity, skleróza multiplex, hormonálne poruchy, chronické dlhodobé infekcie... tu treba takmer vždy riešiť problémy na viacerých úrovniach, pretože keď neporieším jednu vec, nepohnem sa ďalej. Od nás jeden z fóra išiel na jednu kliniku do UK, je to klinika, ktorá sa zameriava na liečbu ochorení zo životného prostredia, lieči sa tam aj elektrosenzitivita, otravy ortuťou, chronická únava atď., dal za diagnostiku asi 6000 Eur, zistili mu tam ale všetko možné, ATP produkciu, obsah omega 3 mastných kyselín, antioxidantov, zistili mu poruchu metabolizmu fruktózy, babéziu, dysbakteriózu v čreve, zaťaženie olovom, ortuťou.... Ale kto má dnes na toto peniaze? Takže ja sa snažím väčšinu z tých vecí poriešiť vo vlastnej réžii a čo sa dá, vylúčiť - aspoň také veci ako parazity, poriešiť si stravu, robila som aj silné antivirálne protokoly, či tam nebude herxheimerova reakcia, nadobličky, štítnu žľazu, prečistiť vylučovacie orgány, trávenie - enzýmy, hcl.
|