Čím viac vidím do celého doplnkového priemyslu a čítam štúdie aké sú niektoré tie formy málo efektívne a tu nepíšem o nejakých syntetických, ale aj prírodných, ako sa získavajú rastlinné výťažky v doplnkoch pomocou rôznych rozpúšťadiel a chemikálií, tým menej mám chuť ich kupovať.
Som tu uviedla napr. ten selén, ktorý je veľmi dôležitý, tu je napr. jeden výborný článok o vitamíne E, ak sa užíva aj jeho prírodná forma vo forme alpha tokoferol je minimálne účinná v organizme, pretože vitamín E v prírode, to je synergický komplex všetkých jeho foriem - všetky skupiny tokoferolov a tocotrienolov (alpha, beta, delta, gamma) :
http://www.allaboutnutritionalhealing.com/vitamineAle ak nemám závažnejší dôvod na branie vitamínu E, tak by som sa spoľahla na jeho prírodné zdroje ako mandle, klíčky, zelenolistovú zeleninu, ako to presne aj píšu v tom článku:
Nejde už len o to syntetický vs. prírodný, ale izolovaná jedna časť vs. komplexný súbor. Po mnoho rokov, alpha tocoferol bol považovaný za "vitamin E. V jedle, alpha tocoferol sa nikdy nevyskytuje sám. Toto je dobre známe, ale alfa tocoferol bol vybraný ako "vitamín E", pretože sa zdal, že je najviac aktívny a najviac dôležitý (pre koho?). Väčšina suplementov obsahuje len alfa tocoferol.
The distinction here is natural versus synthetic, part versus the entire package. For many years, alpha-tocopherol was considered to be "vitamin E". In food, alpha-tocopherol never appears alone. This is well known, but alpha-tocopherol was chosen to be "vitamin E" because it appeared to be the most active and most important part (to whom?). Most all supplements contain just alpha-tocopherol (produced by the drug industry).
Štúdie ukazujú, že ostatné časti vitamínu E sú rovnako dôležité a mali by byť zahrnuté v tom, čo sa považuje za "vitamín E". Iné tokoferoly - beta, delta a gama sem boli zahrnuté. V skutočnosti, výskum gamma tocoferolu ukazuje, že je nielen sám o sebe prospešný, ale že užívanie alfa tocoferolu samotného znižuje gamma tocoferol koncentrácie o 30-50%. Koncept synergie a vyváženosti začal prenikať do vedeckých štúdií. Veľa výskumníkov teraz zahŕňa tiež tocotrienoly do definície vitamínu E. Studies have been showing that other parts are also important and should be included in what is considered "vitamin E." Other tocopherols - beta, delta, and gamma - have now been welcomed into the family. In fact, research on gamma-tocopherol shows that, not only is it beneficial in its own right, but that taking alpha-tocopherol by itself decreases gamma-tocopherol concentrations by 30% to 50%. The concept of synergy and balance are creeping into scientific studies! Many researchers are now also including tocotrienols (alpha, beta, delta, and gamma) in the definition of vitamin E.
Účastníci dostávali najmenej 10 IU vitamínu e denne prostredníctvom stravy - to je asi 30 g mandlí alebo slnečnicových jadierok každý deň. Účinná látka! Nepotrebujú dostávať obrovské množstvá vitamínu, pretože potravinové komplexy sú vždy účinnejšie a viac efektívnejšie, než syntetický vitamín E. Podobne, jedlá bohaté na vitamín E, ale NIE izlovaný alpha tokoferol doplnky, redukujú rizilko Alzheimerovej choroby. Niekoľko štúdií ukázalo rovnaké výsledky pre Parkinson a Alzheimer.
Jednou z príčin je, že ostatné časti vitamínu E v jedle, najmä gamma tokoferol sa zdajú, že fungujú odlišne v organizme ako alpha tocopherol. Tocotrienoly nielenže zvýšujú efekt alpha tocopherolu, ale majú aj nezávislé ochranné účinky takisto."The participants got at least 10 IU of vitamin E a day through food - that's about an ounce of almonds or sunflower seeds every day. Powerful stuff! They did not have to get huge amounts of the vitamin because food complexes are always more potent and more effective than the fake (synthetic) "vitamin E". Similarly, foods rich in vitamin E, but NOT isolated alpha-tocopherol supplements, reduce the risk of Alzheimer's disease. Several studies have had the same results for Parkinson's and Alzheimer's. One reason is that "other" parts of vitamin E in foods such as gamma-tocopherol appear "to function differently in the body than alpha tocopherol." Tocotrienols not only magnify the effects of alpha-tocopherol, but they have "independent protective actions as well."
Výrobcovia doplnkov sa stále snažia vylepšovať formy a približovať sa k prírodným verziám, takže je už dostať aj vitamín E s obsahom všetkých tokoferolov a tocotrienolov:
http://www.iherb.com/Yasoo-Health-Vitam ... gels/29397Ale nikto presne nevie, koľko ďalších synergických látok daná potravina obsahuje na to, aby ten ktorý minerál, vitamín fungoval v tele optimálne.
Nerozumiem tomu, načo by som sa mala zaoberať piatimi druhmi napr. horčíka vo výživových doplnkoch a riešiť, ktorý je pre moje telo najoptimálnejší - magnesium aspartate, chelate, oxide, malate, chloride, citrate....všetky vyrobené umelo v laboratóriu aj keď "prírodne identické". Viem, že anorganická forma, bude asi menej účinná ako organická. Ale keď si odšťavím žihľavu, púpavu, zelenolisté zeleniny a pre tých, čo nemajú na to čas, vypijem spirulinu, mám ľahko vstrebateľného prírodného horčíka habadej.