Ja som mala jednu dobu silnú adrenálnu únavu v dôsledku otravy ortuťou, často sa tu doporučuje koreň sladkého drievka, B5... je to určite fajn podpora. Ale ak má už niekto veľmi vážne problémy s nadobličkami, jednoznačne najlepšia voľba je výťažok z nadobličiek, ktorý sa získava z kráv, ošípaných. Znie to síce asi dosť odpudivo pre niektorých ľudí a vegáni s tým môžu mať problém, ale u mňa to fungovalo doslova ako zázrak. Všetky byliny, adaptogény, vitamíny... zlyhali u mňa na celej čiare, brala som megadávky B5, panthetine, kvalitný b komplex, vitamín C, sladké dreivko, rôzne adaptogény ako schizandra, rodiola, holy basil. Výťažky z nadobličiek bol jediný doplnok, ktorý ma držal nad vodou pár mesiacov, to som cítila prakticky okamžite po zobratí, prílev energie, pocit vyrovnanosti, nebola som tak vnútorne vystresovaná a roztrasená. Ako sa nadobličky dali dokopy a detoxikovala som ortuť, už to nepotrebujem. Inak je to aj veľmi dobrý test pre tých, ktorí majú podozrenie na vážne problémy s nadobličkami. Ak tieto výťažky zoberiete a necítite po nich vôbec nič, tak máte nadobličky ok. Ak cítite nejakú zmenu, prílev energie... je tam pravdepodobne problém. Ľudia s chronickou únavou, fibromyalgiou, sklerózou multiplex, tí, čo majú problémy so štítnou žľazou to často berú.
Niekedy je už na tom organizmus tak zle, že si nedokáže potrebné hormóny vytvoriť z dodávaných stavebných kameňov - vitamíny, minerály, strava, byliny a je potrebné aspoň na nejaký čas mu dodať priamo hotový hormón a pokiaľ možno v čo najviac bioidentickej podobe - tie výťažky zo zvieracích žliaz. Samozrejme pátrať a pracovať na tom, prečo tie žľazy nefungujú, ono to má vždy nejakú príčinu - zamorenie toxínmi, ťažkými kovmi, nadobličky - dlhodobé vypätie stres, zlá výživa, nedostatok vitamínov, minerálov.... Stav čreva veľmi úzko súvisí s funkciou štítnej žľazy, aj keď sa to možno na prvý pohľad nezdá, v čreve sa tvoria takisto hormóny štítnej žľazy a kto má celiaku, kandidu môže mať problém. Takisto ak mám problémy so štítnou žľazou, veľmi pravdepodobne nebudú ani nadobličky ok.
Inak napr. u Gersonovej diéty - veľmi známa protirakovinová diéta, kde sú základ surové šťavy a klystýry, sa používala pokiaľ ešte neboli zvieratá natoľko zamorené, šťava z čerstvo vylisovanej pečene na regeneráciu pečene u chorých ľudí, takisto tam používajú vysoké dávky jódu a výťažky zo štítnej žľazy. Ono totiž funkčná štítna žľaza významne nakopne obrátky metabolizmu a organizmus dokáže omnoho efektívnejšie detoxikovať. Výťažky zo žliaz zvierat majú dlhú históriu, kedysi, keď napr. neboli ešte syntetické hormóny na štítnu žľazu, tak sa sušila štítna žľaza z oviec a to brali ľudia na štítnu žľazu. Kopec ľudí s ochorením štítnej žľazy berie tieto výťažky zo žliaz.
Ak má niekto hypotyreózu a adrenálnu únavu, telo nedokáže efektívne detoxikovať. Pretože všetku energiu kumuluje len na základné prežitie, nefunguje termoregulácia, imunita. Práve preto sa oplatí podpora týchto orgánov u vážnych ochorení.
U tých žľazových výťažkov sú dosť kvalitatívne rozdiely, záleží ako firma tie výťažky získava a spracováva a z akých zvierat. Napr. firma Biotics Research používa tkanivo z novonarodených teliat - čiže je určite zdravšie a vitálnejšie ako z dospelých jedincov a menej zaťažené toxínmi. Brala som od viacerých firiem tieto výťažky a najviac mi fungoval od firmy Thorne Cortex a od Biotics Research Cytozmyme AD, ale ten vzhľadom na cenu som už nekupovala a fungovala som väčšinou na tom od firmy Thorne:
http://www.iherb.com/Thorne-Research-Ad ... Caps/18706