Cameron píše:
Dobrý den,
Dobrý den,
velice mne zaujala očista šankaprakšalána. Hned příští víkend ji vyzkouším a už teď se moc těším. Jelikož mám ale alergii na lepek, tudíž má střeva pravděpodobně nejsou o.k. chtěla jsem se zeptat, jestli je to možné bez problémů absolvovat. Netrpím celiakií, ale mám Duhring, tudíž projevy kožní a to již 29 let. Bezlepkovou dietu nedodržuji striktně, jelikož mám k užívání lék Disulone, který mi vždy odpomůže od nepříjemné svědící vyrážky, ale samozřejmě vím, že se stravuji špatně, huntuji své tělo moukou, včetně dlouhodobého užívání léků.....
Dle mého děláte zásadní chybu, že se spoléháte na Disulone, který vás však neléčí. Lékaři o této nemoci zpravidla mnoho nevědí (je to pro ně vzácná choroba) a většinou si ani neumí/nechtějí dát dohromady souvislosti s dalšími zdravotními problémy. Nicméně na internetu je již poměrně dost informací - namátkově:
Alergie vs. intolerance k lepku:alergie na lepek - = potravinová alergie,
- lze vyléčit,
- léčba: vysazení lepku z potravy, pokud způsobuje reakci,
- diagnostika: krevními testy a negativní reakcí na lepek
intolerance k lepku - = autoimunitní onemocnění,
- (prý) nelze vyléčit,
- léčba: striktní přísná celoživotní bezlepková dieta; Disulone může potlačovat příznaky, ale neléčí,
- diagnostika: pomocí krevních testů a následnou biopsií kůže a střev
Dermatitis herpetiformis Duhring (DHD)Dlouho bylo toto onemocnění považováno pouze za kožní, ale v roce 1967 bylo zjištěno, že až tři čtvrtiny nemocných s DHD vykazují změny na sliznici tenkého střeva jako u celiakie. U pacientů dodržujících přísnou bezlepkovou dietu byl zaznamenán příznivý efekt na kožní i střevní změny. V součansoti je DHD považována za druh celiakie.
Pacient má rovněž zvýšenou citlivost na jód (zhoršení vyrážky, střevní problémy). Potíže se mohou projevovat ve větší míře i po požití pouze některého druhu jídla, např. mořských ryb nebo aplikaci některých jodových preparátů. Tato souvislost nebyla dosud vědecky vysvětlena.
DHD může být v současné době potvrzena vyšetřením vzorku kůže, kde jsou pod mikroskopem nacházena charakteristická ložiska protilátek. Dále pak pozitivním průkazem protilátek proti gliadinu (AGA), endomysiu (EMA) a
tkáňové transglutamináze (tTG) v séru. Každý pacient (i bez gastrointestinálních obtíží) s potvrzenou diagnózou DHD je odeslán do gastroenterologické poradny k posouzení možných změn na sliznici tenkého střeva.
DHD, jakožto autoimunitní onemocnění, je doprovázeno dalšími zdravotními problémy včetně dalších autoimunitních onemocnění:
- zvýšené riziko cukrovky
- poruchy štítné žlázy
- zvýšená pravděpodobnost karcinomu trávicího traktu a štítné žlázy
- snížení obsahu vápníku v kostech (kvůli omezenému vstřebávání vápníku), záněty kloubů, defekty zubní skloviny
- anémie (omezená resorpce železa)
- atd.
Pozn.: POZOR! Testy na alergii na lepek neprokazují intoleranci k lepku (pro intoleranci je nutný krevní test na tTG)