[quote="Pavluša":3ozn9sqo]Díky oběma za rady,celkem to zní logicky, vlastně se u mě problémy začaly objevovat až od podzimu, takže to rozhodně stojí za zkoušku. Takže zkusím to otočit, a jíst řekněmě 2/3 vařený a 1/3 syrový, spíše jako příloha. Nějak je mi proti mysli, vynechat syrový úplně, jak je to pak s těmi všude propagovanými enzymy tolik nutnými k trávení?
Bazální metabolismus zkusím spočítat, ale přiznám se, že když jsem např. zkoušela podle kalkulačky Flora vypočítat kolik jím bílkovin, sacharidů, tuků, tak jsem ve výsledku z toho příliš moudrá nebyla a nakonec jsem s tim po prvním dnu sekla. Asi chyba. To vážení všeho bylo na hlavu. Ale fakt je, že po chvilce bych to už snad uměla odhadnout.
Ok, zkusím to, co radíte a uvidim, co to udělá. Mám k tomu ale pár dotazů
1. Céčko ve formě askorbátu sodného? Mám kyselinou askorbovou. Je to rozdíl?
2. Silný B komplex mám od Jardy B-100, ale nevím, co je komplex volných aminokyselin. To je něco jako BCAA?
3. Adrenal Cortex? stačilo by tohle
http://www.swanson.cz/vytazek-hovezi-na ... 0pcs-350mg4. Rybí tuk jsem zrovna před pár dny objednala od Nutraceutika Je ok? Otázku tuků řeším už celkem dlouho a navíc jsem teď podle testů zjistila nízký HDL Cholesterol, jinak Cholesterol 4,13. Což si vysvětluji snad jen vyšší konzumací různých semínek, trocha ořechů, jiank patlanici jsem jedla celkem pravidelně, takže teď vynechávám většinu semen,kromě chia a lněného a děnně jím patlanici (2 lžíce lněného), zařadím 1 lžíci rybího plus na vaření a do jídla dávám buď ghí, máslo nebo oliváč, tak nějak přiměřeně. Je to ok?
5. Co sacharidy? Dle Jardy jsem se snažila co nejméně a pokud, tak spíše jáhly, pohanka, prostě bezlepek, ale podle Vaty je to zas špatně. Tak tady si moc jistá nejsem.
6.Dávám si 1 malý kafe picolo denně. I to je na nadledvinky moc? Tohle se mi moc opouštět nechce ..... Z jakýho důvodu vlastně kafe vadí, nějaký jiný, než jen, že okyseluje organizmus. Proč vadí silné stimulanty.
Každopádně moc díky, rozhodně to vyzkouším, zas mě to otočilo trochu jiným směrem, ale už jsem se smířila s tím, že ideální návod ke zdraví neexistuji nebo spíše nejde použít na každého, takže budu muset víc zkoušet, co mi sedne a více se pozorovat.
Ráda bych ještě položila otázku na Pavla. Snad si to dobře vybavuji, pokud si to pletu, tak se omlouvám, ale četla jsem od tebe příspěvek a názor na potréninkový jídlo a vůbec stravování při tréninku. Teď se mi to nedaří najít, tak nevím. 2x - 3x týdně trénuji na úmělých stěnách lezení, od jara do podzinu na skalách a právě proto jsem taky psala o úbytku svalové hmoty, nebo aspoň ten pocit tu byl, úbytek výkonnosti. Zmiňoval jsi ideální trénink do 1hodiny a po tréninku banán a pak bílkoviny. Zajímalo by mě, co by jsi konkrétně doporučil při tomhle druhu sportu, pokud na to nějaký názor máš. Pokud teď trénuji, tak 1 - 2 hodiny s kratšími přestávkami, většinou večer a po té někdy banán pak patlanice(0,5 l kefíru), přidávám kokos, kustovnici, další banán, collagen, chci přidávat 1g taurinu (?), ...
Co by jsi poradil třeba i před tréninkem, nevim, zda zařadit nějaký doplňky, proteiny, nikdy jsem to neužívala a výkonnost šla celkem nahoru, teď nic moc.
Mějte se.
Díky Pavluša[/quote:3ozn9sqo]
Ten poměr syrové stravy může být OK, zaměřil bych se především na dobře stravitelnou listovou zeleninu - baby špenát, polníček, rukola a saláty obecně. Košťály apod bych vařil.
Pokud chcete řešit nadledvinky a máte je oslabené či zcela vyčerpané anebo jsou ve fázi přílišné aktivity a přetíženosti a do fáze vyčerpanosti se brzy dostanou tak musíte říci kávě a kofeinu obecně jasné ne. Kofein poměrně drsně stimuluje nadledvinky k produkci adrenalinu, což je časem vyčerpává. U oslabených nadledvinek se člověk chvílí cítí skvěle, cítí nával energie, nicméně postupně se situace zhoršuje. U zcela vyčerpaných si může dát tři kafe před spaním a nic to s ním nedělá, protože nadledvinky už nemají sílu něco pumpovat.
Vždycky jsem si myslel jaký jsem hrdina že do sebe můžu luonout várnici kafe nebo 5 semtexů aniž by mě to jakkoli rozhodilo. Myslel jsem si jak skvěle se s tím můj organismus vyrovnává. Jaký jsem idiot jsem zjistil až časem ...
Kromě kávy může být dobré se vyhnout i kakau, černému čaji, čaji maté, guaraně a dalším agresivnějším stimulantům. To samé platí pro stimuly ve formě stresu, adrenalinových aktivit apod.
U těch sacharidů ve vašem případě čím méně tím lépe. Pokud chcete pseudobiloviny, zaměřil bych se na pohanku. Kromě rutinu obsahuje rozpustnou vlákninu kterou se živí laktobacily ve střevech. A pokud máte oslabené nadledvinky budete mít zřejmě i dysbiozu ve střevech. Většinou jsou problémy střevo (a trávení obecně včetně tvorby HCL) - nadledvinky -štítná žláza a případně