[quote="Jarda":2kify68v][quote="Xion":2kify68v]Napadlo ma, pridat roztok MMS do rozprasovaca a poprasit tym uskladnene citrusove plody, napriklad pomarance, citrony, grepy. Ked sa to bude robit kazdy druhy den, zabrani to plesniveniu a predlzi trvanlivost? Casto totiz v akcii nakupim vela citrusovych plodov, a potom ma vzdy mrzi, ked mi nejake poplesniveju.[/quote:2kify68v]
Tak toto vyzkoušené nemám, to budete muset prubnout, ale asi by to mohlo fungovat. Docela dobrá varianta je také postříkat je koloidním stříbrem, které se i částečně vstřebá a máte pak velice zdravé potraviny s nepatrným obsahem stříbra.[/quote:2kify68v]
Z fora UPramene
[i:2kify68v][quote="Jayo":2kify68v][quote="Jayo":2kify68v]Skusal niekto osetrovat citrusove plody rozprasovacom s MMS, napr. kazde 2 dni, ci vydrzia dlhsie, kym zacnu plesniviet? Mohlo by to fungovat?
[color=blue:2kify68v]Nemusí to být MMS (aktivovaný), stačí 3% roztok chloritanu sodného - úplně běžně se tím postřikuje nejen ovoce a zelenina, ale hlavně maso.
Je to také [u:2kify68v]jediná účinná[/u:2kify68v] a nezávadná složka ústních vod - těch, ve kterých není zhoubný fluorid.
Kolega tak ošetřil i víno z loňské sklizně - vsunul do demižonu trubičku s aktivovaným chloritanem, a místo smradlavé síry tedy použil ClO2. Víno je naprosto perfektní![/color:2kify68v][/quote:2kify68v]
Predpokladam, ze rozdiel je hlavne v tom, ze aktivovane MMS vyprcha za 2 hodiny, zatialco ten chloritan tam ostane dlhsie. Avsak, bude dostatocne ucinny?
[color=blue:2kify68v]Ano, a na rozdíl od aktivovaného, který působí okamžitě, a pak se rozpadne, to drží dlouhodobě. Využívá to slabou kyselost na povrchu plodů a reaguje velmi pomalu a v dostatečné míře. Vyzkoušeno s jablky uskladněnými na zimu. Z takto ošetřených nezplesnivělo ani jedno.[/color:2kify68v][/quote:2kify68v][/i:2kify68v]
Radsej keby tie pomarance osetrovali takto, to by sa aj ta kora dala pouzit.