NOWOCAYN píše:
Ja sa chcem opýtať : pri výrobe kefíru - cítiť to ? Lebo moja "skvelá" mať mi chce zadrhnúť výrobu kefíru... O tri týždne budem mať možnosť pravidelne odoberať čerstvé kozie mlieko od kôz ktoré sa pasú ( 30km od môjho bytu, pohoda ) a zadovážiť si kefírové zrná problém nebude... No mama vraví, že to bude smrdieť, a že ona to doma nestrpí, do čoho sa obula aj sestra a ja nechcem použiť hrubú silu
...
Kde to mám "kvasiť" ? Môžem aj v kumbále - v temne ? Nevadí, ak v priestoroch kumbálov ( vo vežiaku ) fajčí sused vonnú fajku ? Pochybujem, no možno to naruší kefír, a bude "jablkovo-škoricový"...
Skořicový kefír - no to možná nebudete rarita. Dá se ochutit všeliajak. Naše děti jej milují se vším ovocem a projímavě nefunguje ani s kombinací třešňovou.
Já mám pocit, že to nesmrdí.
Holky mají přístup ven stabilně. V zimě je to horší, že se sněhem moc nekamarádí, ale v sezóně je to báječné. Mléka celkem dost a mě voní loukou. Já jsem se doma s tímto problémem ,,prala" taky. Jak jsem dovezla jednu kozu po cestě smrděla, že se počůrala a posrandila / jely jsme z Moravy/ , vytírala jsem ji několikrát denně senem a za 2 dny bylo po smradu. Opice je ale vyčůraná, že chce drbat denně a furt. Pak jsme jeli po roce na krytí za kozlem. Opět závany smradu všade a doma mi nadávali, že tuto chci pak pít. Myslela jsem si své a kozu odsmradila. Pak už bylo je čisťoučko a voňavo. Porodila mi jednu kozičku - no jasně, že zvostala doma a byly 2 opice. jak jsem se těšila na mliko, po 3 dnech jsem si začala odstříkávat do malého hrnečku. Měla jsem to jak štamprdli na zdraví. Žádný smrad a teplé bylo báječné. Kefírek jsem začala dělat z Tibetské houby. A musím říct, že záleží na tom, jakým způsobem se koza živí.
Před našima kozama jsem zkusila mliko od vícero chovatelů. Dnes vím, že kvalitní měli jedni. Koza ač vybíravka na baštu musí mít přístup k dobrému žrádlu. Pokud nemá, sežere v podstatě cokoliv.
Jak mají možnost pastvy a větších ploch na proběhnutí, je to fajn. Mliko bude voněl vzduchem a bylinkama. Houbičku si dávám do sklenice a zalévám ji vlažným mlékem. Pak mi stojí v sednici při pokojové teplotě v tmavém koutě do druhého dne. Zakrývám plátýnkem a omotávám provázkem hrdlo. A kefírek je v podstatě ze dne na den. Pokud Vám nevadí čas, můžete dát houbičku i do lednice na dno, ale nesmí tam mrznout. To dělá švíca. Takový prdlouch. Chce tibetku a přitom ji nesmí nikdo vidět, že pije kozinu. Ta ji má v lednici, ale výroba kefíru jí trvá 7-10 dní. Optám se a napíši znova. Já mám doma pocit, že ten kefír nesmrdí. Ve velké láhvi jej dávám do komory, kde je chladněji a dvakrát za den to jdu promíchat. Dělá se tam 3 dny. Je tam tmavo a chladno, ale bez zápachů. To když přijde období, že ho piji jen sama, tak abych to stihla.
Mléko používám čerstvé. Nijak nepřevařuji, nepasterizuji, nic - přírodně. Doma to zvládnete. Já zaujala postoj, že každý tvor má svou charakteristickou vůni a ta k němu patří. Moje mateřské mléko taky kdysi nechtěně ochutnali a vyprskli. Jsou naučeni na kravské od mala, tak jej uznávají. Oproti novinkám se tváří sporadicky. Ale věřte, že budou holky zvědavé a ochutnají Vám také. I třeba po tajmu. Vychlazený z lednice je báječný. Kór v letních měsících ho mívám místo oběda často.