lucinda21 píše:
Dobrý den všem,
píšu zde o mém problému, jsem už nešťastná a vyčerpaná, protože mě rodina považuje za strůjce problémů.
mám často nemocné děti (např. v zimě nebyly ve školce 2 měsíce, protože měly angínu, zánět středního ucha, chřipku,teploty...). Navíc já mám nález na cervixu, a otec měl rakovinu prostaty.
Snažím se tedy změnit stravu podle zdejších rad (jednoduché cukry ne, bílá mouka ne, mléčné výrobky ne, ani mléko přímo od krávy, protože i to nám řekla statkářka že máme sterilizovat).
Rodina mě má za "špatnou matku", vyčítají mi, že ochuzuji děti prožitky z chuti, že přeci nemohu nutit děti nejíst housky a pečivo, které babička upeče z lásky. Na návštěvě jsou předkládány jídla s bílou moukou a sladkosti. případně hranolky se sýrem a kečupem.
Když argumentuji, že mi pití sody s citronem a homeopatika pomohly, tak mi řeknou, že nemám žádnou jistotu, že je to právě ono co mi pomohlo. Případně "víra tvá tě uzdravila". A dětem přede mnou říkají: " já bych ti dala uherák, hned bys pěkně vyrostla. Jsme všezravci, tak máme jíst všechno". Dostávám ponaučení, že děti trpí.
Ve školce dávají dětem chleba s nutelou, cpou je bonbonama (jako pochvala při hrách), maso 4x týdně, uzeniny minimálně 1x týdně, sladký čaj, na svačinu rohlík se sýrem (taveným).
Byli jsme na dovolené, kde byli vědci, doktoři, tudíž lidé, kteří se živí "hlavou". I ti podávají dětem smažené záležitosti, bílou mouku horem dolem.
Já jsem za blba, který jde proti proudu, a mučí děti tím, že jim namísto chleba podá hrášek s rýží natural. Rýže natural je hnusná a basta. Bezlepkové těstoviny jsou hnusné, a to že odmítám dávat dětem mléko...to už se setkávám s opovržením.
Kdybych doma maso nepředkládala, mám problémy s manželem.
Chci jen, aby byly děti i já zdraví, schopní chodit do školky. Já nepracuji, protože jsou děti stále nemocní....tudíž jsem s nimi doma, pokud svítí sluníčko, strkám je na 15 minut ven aby se jim vytvořil vitamín D.
Prosím o radu, protože nevím, jak vydržet tlak rodiny. Každá návštěva babiček je stres, dohadování a upozorňování, že dětem škodím.
Neargumetujte, prostě pokračujte, děti jsou velmi vnímavé a pochopí pravděpodobně vaši snahu....kdyže ne teď tak později
Nakonec, neděláte to přece pro názor ostatních, ale pro jejich zdraví, pokračujte, nevysvětlujte ( nevšímejte si otázek : a je to dokázaný
Jděte příkladem, v klidu a s láskou, když jim předloží na návštěvě to, co nevaříte doma, nechte je ať to sní...pokračujte ve vašm přesvědčení, vymýšlejte zdravá jídla, domácí sladkosti třeba z jablek, uvidíte, že to půjde...
Má zkušenost : před zhruba 22 lety jsem také slýchávala poznámky typu : chudák dítě, musí pít obyčejnou vodu a jíst hořký grepy bez cukru, případně neloupanou rýži, oves atd....v tehdější školce na můj návrh ( zapsala jsem se do jakési rodičovské komise pro stravovaní těsně po revoluci
zařadit zkusmo karbanátky z ovesných vloček ( dodala jsem vyzkoušený, celkem chutný recept ) se mi dostalo uštěpačné odpovědi : nikdo to nechtěl jíst
.....
syn tedy rostl, mně se občas pošklebovali blízcí i ostatní...dnes je z něj nádherný dospělý, odvážný člověk a má v hlavě jasno, zdravé zuby a tělo i myšlení
a ostatní je na něm, základy jsou položeny
V současné době je zdravá výživa a strava více diskutovaná, kdo chce jíst zdravě ( někdy sice rádoby zdravě )...není už považován za asketu anebo šílence...pokračuji u 11 leté dcery a nepřipadá mi to již jako průkopnictví..
Přestala jsem vysvětlovat, vnucovat, prostě to tak je, cukr není bílý a mouka taky ne atd...na talíři tvoří základ zelenina..
Držím vám palce!