Xeelee píše:
To mi zní v souvislosti s předurčením osudu poněkud fatalisticky. Kdyby bylo všechno daný, jakej by pak mělo smysl se o něco snažit? To by vedlo akorát k úpadku lidskýho ducha. Člověk nemůže svůj život ovládat, ale může ho někam nasměrovat. Možná ne někde v izolovaný hladovějící vesnici v Africe, ale u nás určitě.
Odmítání předurčení osudu není snahou všechno ovládat. Tvoje reakce je dost zavádějící. Když se ale člověk nemůže svobodně rozhodnout, tak to znamená, že je jeho karma předurčena na všechny jeho předchozí i minulý životy. To je poněkud demotivující pro práci s karmou, duchovní rozvoj apod., nemyslíš?
Já narazil na tolik interpretací co je a jak funguje karma... Není to nic co by se dalo pozorovat nebo měřit. Je to součást východních náboženství a nechápu co má zákon akce a reakce společnýho s předurčením osudu. S ničím ve tvém příspěvku to nijak nesouvisí. V karmu člověk buď věří nebo nevěří. V alternativní medicínu nebo principy zdravý výživy taky člověk věří nebo nevěří, ale když něco dělá špatně, tak bez ohledu na jeho víru to bude mít negativní důsledky. Když se někdo bude k lidem chovat špatně, tak se oni budou chovat špatně k němu i kdyby žádná karma neexistovala. Záleží i na chování člověka a jeho postojích. Každej na vědomý i nevědomý úrovni svým chováním, mimikou, držením těla apod. vysílá do okolí informaci, kterou ostatní podvědomě přijímaj a reagujou na ni. Racionálnější výklady právě tohle a nic dalšího považujou za karmu.
No bude to tím, že jsi hledal výklad v náboženstvích. Ty nemají žijícího Mistra, je to jen prázdné učení. Taková škola bez učitele. Život není o tom se narodit, užít si co to dá a umřít do nějakého zapomění. Karma, jak tomu někteří říkají, je reálný účet, který má každá bytost v astrálu, ale o tom se tady nechci rozepisovat. Je to jako kdybych řekl, že nevěřím na smrt a tudíž se mě smrt nedotýká.
Vždy je tu cesta, kterou se dá jít a vše si ověřit ještě v tomto životě, pomocí meditace. S nějakou vírou to nemá nic společného, víra se mění s věkem, mají na ní vliv znalosti a spousta dalších věcí. Dnes věříš něčemu jinému, než tomu bylo v dětství atd. Duchovní cesta je naopak pořád stejná a je to cesta praxe ještě v tomto životě a ne až po jeho konci.
Pokud je duše připravena, Mistr se vždy objeví, to je zákon. Vše co učí tento Mistr, si žák ověřuje pomocí meditace pod jeho vedením, žádné slibování a kázání, ale cesta praxe. Nechi se tady přít a něco dokazovat, ostatně to není ani možné, duchovní cesta přichází od Mistra a nedá se naučit, protože to je cesta praxe každého žáka. Vše má svůj přesný účel a cíl. Je dobře, že jsou i taková to fóra, kde lidé materiálního světa hledají i jinou cestu, než jakou jim prezentuje TV a pod.
Základní je nedělat ze sebe hřbitov bytostí, které jíte pouze pro své uspokojení. Nikdo, opravdu nikdo, nebude v životě štastný, pokud bere život jiným tvorům, to je zákon a jedno zda to nazveme karmou a nebo jinak, tento zákon platí na každého v tomto hmotném plánu. V Indii, v oblasti kde jsem nějakou dobu žil, byl člověk co jí maso opravdu exot a indové nevěřícně kroutili hlavou, když jsem jim říkal, že u nás je to "normální". Sice se jejich majetek vešel do jedné tašky,ale tihle lidé byli štastní, otevření, přítelští, žádný stres ani neštěstí, vše brali s nadhledema jako karmu. Pro nás to jsou chudáci, nic nemají,ale já si říkal, kdo je tady větší chudák, když se tady u nás koukám na lidi kolem sebe, lidi plné nemocí, stresu, závisti, menávisti atd. ?
No tím bych svůj duchovní "šlech" ukončil a pokud má někdo nějaké otázky, prosím v poště, nejsem příznivcem spamu a "flejmu".
Hezký den