Zdraví-AZ Vaše fórum o zdraví

Právě je ned lis 24, 2024 11:08 pm

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]




Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Další
Autor Zpráva
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 9:39 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
A co se týká chlorelly , tak Kontraindikace:
http://www.nutraceutica.sk/sk/nutaceuti ... rellu.aspx
....CGF chlorelly na jednej strane pôsobí imunostimulačne, ale zároveň voľné železo môže zvýšiť virulenciu = uľahčiť patogénnym mikróbom získať prevahu nad vašou obranyschopnosťou.

Nadbytok železa

Chlorella sa nesmie užívať pri zvýšených sérových hladinách železa. Opatrnosť je nutná u všetkých ľudí, kde nedochádza k pravidelným stratám železa, u žien po menopauze.
Citace:
Muži by nemali Chlorellu užívať dlhodobo vo vysokých dávkach. Hrozí kumulácia železa a vyčerpanie mechanizmov ukladania železa. Navonok sa prejavuje kumulácia vysokých dlhodobých dávok železa typickým tmavohnedým sfarbením pokožky (pripomínajúcim opálenú pokožku) so zvláštnym sivastým akoby nazelenalým nádychom.


(??? to se mi nějak nezdá....konzumuju chlorellu i spirulinu obden cca 3 mocca lžičky už hodně dlouho, a přestože si musim hlídat kvasinkovou infekci, tak žádné takové tmavohnědé zabarvení pokožky není...., navíc té chlorelly se podle mne nedá ani sníst příliš když má čistící a projímavé účinky...)


Naposledy upravil muflon dne úte kvě 07, 2013 7:13 am, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 2:51 pm 
Offline

Registrován: čtv dub 11, 2013 12:46 pm
Příspěvky: 17
nedavno sem se snazil najit pricinu srdecnich palpitaci, ktery se u me zacaly objevovat asi 4-5 mesicu zpatky.. jak uz sem psal do topicu o parazitech, vysledoval sem jasnou spojitost s kreatinem, nutno podotknout, ze neslo o cisty monohydrat, ale kreatinovou smes s "inovativnima" formama kreatinu, nejaky cas po vysazeni se ale zacaly problemy navracet, zkousel sem zvysovat prijem horciku, cimz se to dalo do jisty miry ovlivnit, ale nejak mi to cely porad ndavalo smysl.. nedavno sem rozsiril suplementaci o novy protein a BCAA a do druheho dne doslo k velkemu zhorseni problemu, nejdriv zazivaci problemy, silne nadymani a potom noc a den, kdy byly palpitace snad ob 10-30 min., zaclo mi dochazet, ze problemy nezpusobuje vyhradne kreatin, ale i ostatni doplnky stravy..
zacal sem hledat dalsi podobne zkusenosti a nejspis se mi podarilo identifikovat pricinu, resp. se nabizeji dve moznosti 1) MSG a 2) sukraloza, k obojimu pridavam
odkazy a treba tim pomuzu vyresit tento problem i nekomu dalsimu, protoze dva dny po vysazeni vsech doplnku se palpitace jiz neobjevily, btw dneska sem absolvoval
vysetreni u kardiologa a srdce se zda byt naprosto v poradku:)

http://www.eatingdisorderpro.com/2012/0 ... in-powder/

http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html



Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 3:57 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Floater píše:
nedavno sem se snazil najit pricinu srdecnich palpitaci, ktery se u me zacaly objevovat asi 4-5 mesicu zpatky.. jak uz sem psal do topicu o parazitech, vysledoval sem jasnou spojitost s kreatinem, nutno podotknout, ze neslo o cisty monohydrat, ale kreatinovou smes s "inovativnima" formama kreatinu, nejaky cas po vysazeni se ale zacaly problemy navracet, zkousel sem zvysovat prijem horciku, cimz se to dalo do jisty miry ovlivnit, ale nejak mi to cely porad nedavalo smysl.. nedavno sem rozsiril suplementaci o novy protein a BCAA a do druheho dne doslo k velkemu zhorseni problemu, nejdriv zazivaci problemy, silne nadymani a potom noc a den, kdy byly palpitace snad ob 10-30 min., zaclo mi dochazet, ze problemy nezpusobuje vyhradne kreatin, ale i ostatni doplnky stravy..
zacal sem hledat dalsi podobne zkusenosti a nejspis se mi podarilo identifikovat pricinu, resp. se nabizeji dve moznosti 1) MSG (Monosodium glutamate) a 2) sukraloza, k obojimu pridavam
odkazy a treba tim pomuzu vyresit tento problem i nekomu dalsimu, protoze dva dny po vysazeni vsech doplnku se palpitace jiz neobjevily, btw dneska sem absolvoval
vysetreni u kardiologa a srdce se zda byt naprosto v poradku:)
...


Našel sem tady něco: http://www.truthinlabeling.org/hiddensources.html (hidden sources - SKRYTÉ zdroje...něčeho...v tomto případě MSG (E621)...)

Citace:
....Names of ingredients that always contain processed free glutamic acid:

Glutamic acid (E 620)2, Glutamate (E 620)
Monosodium glutamate (E 621) =MSG
Monopotassium glutamate (E 622)
Calcium glutamate (E 623)
Monoammonium glutamate (E 624)
Magnesium glutamate (E 625)
Natrium glutamate
Anything “hydrolyzed” (COKOLIV hydrolyzovaného...hydrolýza= naštěpení - předtrávení...)
Calcium caseinate, Sodium caseinate (kasein)
Gelatin
Whey protein, whey protein concentrate \":!:\"
Whey protein isolate \":!:\"
Any “hydrolyzed protein” (jakýkoli hydrolyzovaný protein) \":!:\"

(např.: proteinový produkt Hydro 77 je enzymaticky hydrolyzovany syrovatkovy protein.... \":mrgreen:\",
nebo Long 80 je zase směs proteinů co má postupné uvolňování 7 hodin-obsahuje ALE...: Micelární kasein + syrovátkový CFM koncentrát + Egg + Hydro + syrovátkový CFM izolát + syrovátkový ultrafiltrát )

\":arrow:\" ...JENŽE...on je rozdíl synteticky vyrobený glutamát přidávaný jako Éčko" někam, a mezi glutamátem který je PŘIROZENĚ obsažen v některých NERAFINOVANÝCH přirozených potravinách jako kyselina glutamová kterou naše tělo taky potřebuje... \":!:\" ,
....je to trochu podobné se situací kolem kyseliny listové nebo beta karotenu...taky jsou názory že pokud se něco "vypreparuje", nemá to pak takové účinky jako kompletní potravina ze které je to vzato...a je větší riziko že spíš než pomáhat to bude některým lidem spíše škodit \":mrgreen:\"

... je dobré zjistit co každému dělá či jinému nedělá dobře - jako u potravin....nejlépe tak že jak jsi udělal, se VŠECHNY doplňky na nějaký čas úplně vyřadí a postupně se třeba dají přidávat, aby se zjistilo kvůli jakému šmejdu v tom kterém doplňku naše tělo stávkuje \":mrgreen:\" \":twisted:\"

- ten obsah MSG je pokud sem to pochopil pak VĚTŠÍ než v normální syrovátce právě tím, že se to průmyslově upravuje jako koncentrát HYDROLÝZOU, A JDE O TO KOLIK PROCENT HYDROLÝZY (nebo jiného postupu při výrobě např.isolátu nebo koncentr.proteinu) bylo při výrobě použito tím kterým výrobcem......třeba bych asi NEKUPOVAL na 4fitness ani ten jejich "Hydrolyzovaný protein 80 DH32" - je koukám "enzymaticky štěpený syrovátkový koncentrát 80% se stupněm hydrolýzy 32 %" :
http://www.4fitness.cz/produkty/hydroly ... 2kg-p-789/

--------

Proto když už nějaké doplňky tak nejlépe zcela čisté bez jakýchkoli příměsí (jako třeba lze sehnat na http://www.4fitness.cz nebo možná i jinde (kdyžtak dejte odkaz nebo svou zkušenost či názor \":wink:\" ...)


Naposledy upravil muflon dne pát kvě 03, 2013 6:16 pm, celkově upraveno 6

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 6:36 pm 
Offline

Registrován: čtv dub 11, 2013 12:46 pm
Příspěvky: 17
muflon píše:
no jo tak to je potřeba dobře číst etikety složení, než člověk něco koupí \":-)\"

jenze vtip je v tom, ze se tam nic takovyho nedoctes, proto hidden sources \":wink:\"

na prvni pohled se jevi jako vhodna alternativa http://www.foractiv.cz/natural-whey-nat ... a/d-70447/ slazeno stevii, v hlavni roli nativni syr. izolat, atd. jenze i tak je ve slozeni zastoupenej hydrol. protein a k tomu smes enzymu, coz by zase podle toho odkazu na skryte zdroje mohlo vadit..

zvlastni je, ze ty moje projevy (je lepsi napsat ZREJME srdecni palpitace, protoze v odkazu na bb.com nekdo celkem trefne pise: you MAY be experiencing indigestion from the whey protein which DOES mimmick heart palpitations as well as chest pain. obviously this will not cuase any cardiac enzyme changes nor any ecg changes. but im no doctor....talk to your doc about it.) se projevily az ted, pred tim sem nekolik let pil bezne proteiny, pomerne casto bral i ruzny stimulanty apod. a uplne bez problemu.. a to ostatni stravu mam ted oproti drivejsku o 100% kvalitnejsi, je fakt, ze i castecne z duvodu podezreni na candidu - dost typickejch projevu, ale na druhou stranu plivaci test mi pokazdy vysel negativni, kazdopadne nejaky problem s travenim bude, takze mozna to vsechno celkove souvisi a proto je ted pro moje telo vetsi problem tyhle latky likvidovat, ale to uz je lehce OT \":)\"


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 6:53 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Floater píše:
jenze vtip je v tom, ze se tam nic takovyho nedoctes, proto hidden sources \":wink:\"

na prvni pohled se jevi jako vhodna alternativa http://www.foractiv.cz/natural-whey-nat ... a/d-70447/ slazeno stevii, v hlavni roli nativni syr. izolat, atd. jenze i tak je ve slozeni zastoupenej hydrol. protein a k tomu smes enzymu, coz by zase podle toho odkazu na skryte zdroje mohlo vadit..

Na tom tvym odkaze, je cena dvojnásobná \":mrgreen:\" oproti 4fitness, a je otázka zda i kvalita je dvojnásobná... \":?:\"

http://www.4fitness.cz/obecny_navod_na_ ... clanek-48/

Nadbytečné aminokyseliny tělo nedovede skladovat, a jsou složitě vylučovány z těla (deaminovány a vylučovány jako močovina), což je zatěžující proces.
To, že aminokyseliny nemohou být skladovány také znamená, že se jimi nelze předzásobit.

----------------
...Pro získání 90% koncentrátu syrovátkového proteinu Syrovátka musí procházet filtry několikrát a tím se získává různý stupeň koncentrace bílkoviny. Bohužel nutnost takto opakovat filtraci výrazně zvyšuje náklady na každý vyšší stupeň koncentrace a snižuje kvalitu (poškozují se peptidy a aminokyseliny). Rozdíl 10% bílkovin mezi 80% proteinem a 90% proteinem znamená zvýšení ceny o 50% a bohužel také zhoršení kvality z hlediska zastoupení aminokyselin.
Citace:
Porovnáním zastoupení aminokyselin u 80% a 90% syrovátkového proteinu od stejného výrobce vždy vychází 90% protein hůře.

http://www.ikulturistika.cz/clanek_223.html

Důležitý je postup zpracování

Nikde se ale příliš nemluví o tom, v jakém stádiu zpracování mléka se syrovátkový protein dá získávat. A to je pro kvalitu významné. Totiž zpracovatelé mléka potřebují získat tvaroh a laktózu a je jim teoreticky jedno, jestli přes filtry proženou „celé“ mléko a nebo až potom odpadní syrovátku. Jenže z hlediska kvality syrovátkové bílkoviny to jedno není. Pokud se mléko napřed zpracuje na tvaroh, tak spousta cenných složek přejde do tvarohu, kde nikoho nezajímají a často se znehodnotí. Takže zbývající syrovátka, která jde na CFM zpracování je už „přebraná“ a je to opravdu jen o zpracování odpadu. Naopak pokud se syrovátkový protein získává CFM zpracováním „celého“ mléka, tak obsahuje nejvíce biologicky aktivních peptidů atd., které přecházejí do takto separované syrovátkové bílkoviny.

Velký význam pro kvalitu produktu je stupeň denaturace bílkoviny. Pokud bílkovina není denaturovaná, tak zde zůstávají biologicky aktivní peptidy.

--------------------
Dále sem ještě našel ohledně toho jak vybírat proteiny (internetový překlad kdo umí angl. si najde original) : http://proteinpowder.mercolashop.com/Mi ... otein.html

9 ZÁSAD PŘI VÝBĚRU PROTEINŮ: (co je potřeba hledat ve vašem syrovátkovým proteinu)

5. Lépe Syrovátkový proteinový koncentrát, než izoláty bílkovin
Izoláty bílkovin jsou proteiny, odstraněný z jejich výživovou kofaktory. Jsou tu tři problémy:
Všechny izoláty jsou vystaveny zpracování kyselinou.
Vaše tělo nemůže vstřebat bílkoviny v izolované formě.
Vzhledem k více než zpracování, izoláty jsou nedostatečné v klíčových aminokyselin a doplňků kofaktorů.
-----------

....bych to viděl nebrat v mega dávkách ale opravdu jen velmi rozumně když není v dosahu kvalitní jídlo z bílkovin... \":!:\"


Naposledy upravil muflon dne pát kvě 03, 2013 8:33 pm, celkově upraveno 5

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: úte dub 23, 2013 10:27 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Minerály jsou možná někdy i důležitější než vitamíny....:

internetový překlad odkazu pavla veselého: (riginal text: http://biomedx.com/microscopes/rrintro/rr4.html )


Naposledy upravil muflon dne pát kvě 03, 2013 8:35 pm, celkově upraveno 2

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: stř dub 24, 2013 1:09 am 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Malý přehled obsahu rostlinných proteinů a sacharidů na 100g:

OBSAH BÍLKOVIN:
Hrách 24g, čočka 22g, fazole 21,5g , cizrna 17,5g , (pro srovnání: jáhly i pohanka mají 10g bílkovin)

OBSAH SACHARIDŮ:
jáhly a pohanka 68g, fazole 61,5g , hrách 60,5g , čočka 58,5g , cizrna 54g

------------
Co se týká soji...soja v sobě má riziko že obsahuje pro estrogeny neboli progesterony (negativni vliv na hladinu testosteronu) a vyskytuji se v ni plisne..., nehledě na téměř "jistotu"
že se bude jednat nejspíš o GMO...
__________________

Inspirace k domácí výrobě MALÉHO množství mletého lněného semínka s rybím olejem...:
("bezpečnější" je sirná patlanina....nebo pokud budete míchat lň.semínko (mleté) s rybím olejem, tak raději ne moc do zásoby, spíš těsně před užitím a hlavně nepředávkovat rybí olej...( vit.D)

K této směsi lnu a rybího oleje na 4fitness mě z jejich popisků zaujalo:
...Směs Omega3 je tvořena jemnou hmotou lněného semínka s patentově vpraveným rybím olejem. Výsledek: chuť bez jakýchkoliv pachuti po rybině. Kanadský patent.

Použití Omega3 : Maximální denní dávka našeho Omega3 pro dospělého činí 10g. Omega3 je možno konzumovat přímo nebo vmíchat do pokrmů, do těst apod. Vrchovatá čajová lžička = 6g. (..."unikátní" kombinace lněného a rybího oleje, Spojením lněného semínka a rybího oleje Omega3 bylo dosaženo chuti bez rybiny ...Potřeba dospělého člověka byla stanovena na 8g Omega3 esenciálních mastných kyselin denně. Hlavní z Omega-3 je kyselina linolová.
Nutriční hodnoty a složení: http://www.4fitness.cz/omega_3_a_lnene_ ... clanek-32/

Kvalitní rybí olej s Omega 3 slouží jako koncentrovaná energie pro vytrvalostní sport. Rybí Omega 3 je vhodná výživa pro osoby s rychlými úbytky hmotnosti - pro regeneraci, antikatabolické. Máte-li extrémní energetický výdej během dne ( tzn. vyšší než příjem ) neporostete a regenerace bude pomalejší. Ze sacharidů nelze extrémní výdej pokrýt úplně - kvůli přetížení slinivky. Omega 3 mastné kyseliny ze zdravého rybího oleje obsahují dvakrát více energie než sacharidy ( 1g = 8 kalorií ). Konzumace tuků také ovlivňuje růst síly a výkonnost ( hormonální vazba ). Jedinci s odtučněnou dietou se po čase potkají se stagnací a ztrátou síly. Když už tedy tuky – tak kvalitní, které neohrozí vaše zdraví.


Naposledy upravil muflon dne pát kvě 03, 2013 8:38 pm, celkově upraveno 3

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: čtv dub 25, 2013 12:32 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Jako dobrou prevenci (i pro nesportovce, ale pro ně obzvlášť), bych viděl jak radí pan Jarda:

Citace:
denně 1-2x pol.lžíci směsi MSM(2g) - C(3g) - Collagen (4g)

(vhodné je zároveň si vzít kvůli železu (pokud jej ale máte opravdu nedostatek!!!) trochu spiruliny a případně i něco co obsahuje zinek (buď dýň.semínko, nebo vhodnou formu zinku doplňkem alr nikoli chelát zinku, ten je vhodný nalačno..)

\":?:\" ...já do této směsi ještě přidával bílý jíl kvůli křemíku, ale asi to nebyl dobrý nápad - nejspíš všechny druhy jílů (nejen zelený nebo bentonit) odvádějí z těla nejen škodliviny, ale i minerály a vitamíny POKUD se berou současně....lépe tedy jakýkoli jíl brát S ODSTUPEM....
---------

Jako prebiotikum, prodávají na 4fitness.cz také INULIN, poměrně levně (kilo za necelo stovku)
- V potravinářství se Inulínu používá jako nízkokalorické náhražky: cukru, tuku v krémových výrobcích, či mouky v zákuscích. Výhodami Inulínu jsou: nízký obsah kalorií ( pouze 25% kalorií řepného cukru ), mírná sladivost, pozitivní vliv na trávení a zažívání, pocit sytosti při požití i příjemná chuť. Inulín má význam i jako ochranný faktor před znečišťujícími vlivy. Za přítomnosti dostatečného množství vlákniny v potravě nedochází k takovému vstřebání jedovatého olova do organismu, které se bohužel vyskytuje jak v potravě tak ve vzduchu.
- bílý ,nasládlý, zcela rozpustný prášek je velmi oblíbenou složkou dietních koktejlů a zdravé výživy. Nejenže konzumace Inulínu zvyšuje vstřebatelnost kalcia, ale má i prebiotické účinky ( pomáhá obnovovat střevní mikroflóru ). Pro člověka jsou oligosacharidy Inulínu složité - nestravitelné, avšak pro střevní kultury ( střevní mikroflóru ) představují životně důležitý zdroj energie. Inulínové oligosacharidy jsou palivem střevní mikroflóry, díky tomu Inulín velmi příznivě utváří střevní prostředí. Jako plně rozpustná vláknina rostlinného původu hraje Inulín svoji roli též v nízkokalorické dietě a ve stravě diabetiků.
- Inulín pomáhá vyrovnat a udržovat stálý krevní cukr.
(i když nepřehánět - hlavně opatrně asi u těch s kandidozou...)

(dá se pít také jako koupená pražená "cikorka"...ale v Meltě už tam cpou i pražený ječmen a žito.... \":mrgreen:\" , ale NEJLÉPE ASI v ČISTÉ PODOBĚ JAKO BÍLÝ PRÁŠEK je čistý inulin k dostání jako potravní doplňěk na: http://www.4fitness.cz/produkty/inulin-400g-95kc-p-247/
obsah sušiny 99,0 %
z toho Inulín 90,0 %
z toho Sacharóza 3,4 %
z toho Fruktóza 2,2%
z toho Glukóza 0,6 %
sodík 40mg / 100g
vápník 11,5mg / 100g
draslík 7,5mg / 100g

V neposlední řadě dostatek vlákniny znamená zdravé zažívání a snížení rizika rakoviny střeva! Což je v současnosti aktuální problém ČR. Zdravý člověk by měl denně přijmout minimálně 30g vlákniny v potravě. Vrchovatá polévková lžíce Inulínu = 14g rozpustné vlákniny

\":idea:\" Tip:
probiotikum INULIN lze použít i jako DOCHUCOVAČ některých méně chutných DOPLŃKŮ Z 4FITNESS, které jsou bez příchutí, k vylepšení chuťových vlastností...(stačí ale bohatě ochutit karobem, kakaem, skořicí..., v nejhorším stevii nebo xylitol) \":-)\"

(pokud někdo chce po různých očistách doplnit opravdu mnoho Laktobacilů, tak na fóru najde návod na výrobu domácího kefíru, nebo může ještě přidat podle pana Jardy zatím nejúčinnější VALOSUN LAKTOBACILY FORTE.)


Naposledy upravil muflon dne stř kvě 15, 2013 5:21 pm, celkově upraveno 5

Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pát dub 26, 2013 12:21 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
Jak běhat (a chodit...) co nejefektivněji s šetřením sil, svalů a šlach, s možností běhat až do vysokého věku nebo do hrobu...BEZ (přílišného) NÁSILÍ SÁM NA SOBĚ A HLAVNĚ BEZ ZRANĚNÍ:

- doporučuju k tomu knihu, o které již delší dobu vím a nyní nově vyšla i česky,...kupte dokud je, tušim že bude brzo pryč a je otázka kdy pak zas dají reedici...:
(lecos je odvozeno z taiči a podobné józe a Pilates, a práci s gravitací (podobně jako fyzioterapeutická metoda Rolfing), lze si i víc odpočinout mentálně - cvičí se lepší koncentrace na došlap na střed chodidla a celkově je běh UVOLNĚNĚJŠÍ A RADOSTNĚJŠÍ, blízký dokonce meditaci v pohybu, lépe se člověk NAUČÍ NASLOUCHAT SVÉMU TĚLU A NEPŘEPÍNAT ZBYTEČNĚ SVÉ SÍLY, roste i kondice, TRIATLONOSTI I REKREAČNÍ HOBÍCI časem běhají rychleji, uvolněněji a bez tolika zranění jako běhali dřív...)

D.Dryer: Chi running (revoluční přístup k běhání bez námahy a zranění)
http://knihy.heureka.cz/chirunning/

Někde v rozhovoru s Michalem Dobiášem byla zmínka, že:

[quote:3d1i11pc]"V málokteré literatuře se uvádí, jak důležité je pro běh pánevní svalstvo. Silná lýtka jsou fajn, namakaná stehna cool, ale pokud nemáš dostatečně silné svaly v pánevní oblasti, je to jako stavět dům na hliněných základech… dřív nebo později se rozsype..."
[/quote:3d1i11pc]
ÚZCE TO SOUVISÍ S CHŮZÍ \":!:\" (sr.M.3korpil jak se naučit běhat pomocí chůze: http://www.nutrend.cz/endurodrive/porad ... zacit.aspx)
\":!:\" Podle autora chi running D.Dryera, se správné rotaci pánve naučí člověk nejlépe právě při vhodné chůzi (chi walking)...logicky - nemůžete dobře běhat pokud se nenaučíte nejprve dobře chodit... \":-)\" , jakákoli dysbalance v těle a tu má téměř každý nějakou, ať už od chodidel, přes kyčle až po páteř a hlavu...) nebo nesprávná postura - držení těla, se o to víc projeví oři běhu než při chůzi, proto je "bezpečnější" pro některé lidi zůstat u svižné chůze, jak radí Jarda Zajíček.

Na youtube videa o chi running:


Naposledy upravil Anonymous dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 65535
3d1i11pc


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 2:48 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...kopíruju z vlákna Příklad denního jídelníčku...:

Jak by jste kdo (nejlépe podle zásad co nejblíže tohoto fóra), upravili týdenní jídelníček pro FYZICKY AKTIVNÍ lidi, s převahou VYTRVALOSTNÍHO SPORTU (nikoli sedavé zaměstnání) ?

D.Dryer ve své knize chi running uvádí, že cca 20 let se stravuje podobně jak dále popíšu, a dosáhl díky tomu značného zlepšení zdraví, výkonnosti i těl.pohody:

ZÁSADY:
- už před jídlem se připravit duševně na přijímání stravy (pak dokážem k jídlu přistupovat uvolněně a soustředěně, dokážem zpomalit a jídlo si plněji užít a nepřecpávat se...)
- jíst v klidu a pěkně upraveném prostředí bez rušivých vlivů (klidně si zapalovat čajovou svíčku nebo dekorace jíd.stolu a toho co je na něm -třeba květiny ap)
- začít jíst po malých soustech (samozřejmě co nejvíc kousat \":-)\") a hlavně pomalu (aby člověk nesklouzl do spěchu, začátek jídla určuje i další !tempo" konzumace...)
- soustředit se TADY A TEĎ na to co máme před sebou na talíři, a na to že chceme získat bz jídla maximum...(pokud bysme jedli ve spěchu je lépe většinou takové jídlo oželet, neboť by tělu víc energie vzalo než dalo...tedy vynechat jej a najíst se až večer v klidu...)
- jen 2 hlavní jídla za den (ajurvéda sice říká že nejsilnější agni trávicí oheň je v poledne a tam by mělo být "nejtěžší" jídlo, ...ale D.Dryer z hlediska AKTIVNĚ ŽIJÍCÍHO člověka má 20let dobrou zkušenost jíst hlavně ráno a pak nejdříve po 12hodinách od snídaně až večer...a případně oběd jen něco opravdu lehkého - banán těsně před fyzickým výkonem, nebo 3h před fyz.výkonem něco opravdu malého pojíst, stačí i ovoce...)
- zásada že PŘED fyz.výkonem jíst uhlovodany, a po fyz.výkonu bílkoviny,.... a pokud např.někdo hned brzo ráno fyzicky aktivní - čerpá (i bez snídaně) z toho co doplnil večer předtím...
- jíst jen zásadně vždy čerstvá jídla, nic předem hotového (ani restaurace...)
- jíst s rovnou páteří (v sedě) a dobře dýchat i při jídle...
- DODRŽOVAT cca 12 HODINOVÝ ODSTUP OD DVOU HLAVNÍCH JÍDEL BĚHEM DNE (okolo poledne leda tak něco lehkého jako banán apod.).... \":idea:\"
(i pan Jarda na to jede už skoro rok, a nyní zvažuje jíst i 1x denně...aby se vše dokonale strávilo a nevznikaly ve střevě hnilobné procesy...)

\":idea:\" + ptát se (to je individuální) : JAK se cítím ihned po daném typu jídla (v této denní hodině, a s tímto množství snědeného...), dále jak se cítím po cca 6h po tom jídle, a nakonec - jak se cítím druhý den...(lze se naučit pečlivě naslouchat tělu, ať nám řekne po čem se cítí lépe a po čem hůře, a tak postupně lze něco vyřadit a něco zařadit častěji...

\":?:\" CO BY JSTE KDO ZMĚNIL ČI DOPLNIL (pro aktivně žijícího člověka!!) na následující "pyramidě" D.Dryera pro fyzicky aktivní:
60-75% sacharidy (ovšem míněno včetně ovozelu)
20-25% tuky
15-20% bílkoviny
- kolik čeho a kde přidat či ubrat, bude do značné míry závislé na míře tělesné aktivity, ale i ohledně metabolismu (nebo dóši) toho
kterého fyzicky aktivního člověka...a záleží hodně na stavu v jakém má trávení...

Tedy konkrétněji:
- až 60% by jako základ mělo být ovozel (případně některé obilniny pokud je občas kdo jí)
(...to jsou potraviny které se jako "vysoce oktanové" palivo v autě) nejčistším způsobem spaluje... poskytnou nejvíce energie a nejméně jí seberou)
- cca 30% by mělo být na tuky,ořechy,semena,luštěniny a na mléčné produkty (myšleno farmářsky čerstvé, nejlépe kozí, pokud kdo jí)
(...už jsou těžší na trávení...spotřebují tedy nějakou část naší energie těla...)
- cca 7% by mělo býtvejce, nebo maso (pokud je kdo jí)
(...nelze stavět jídelníček pouze nebo hlavně na těchto potravinách které nejvíce vyčerpávají enrgii organismu na trávení...)
- cca 3% lze jak říká dalajláma "správně porušovat pravidla"...tedy dle rady pana Jardy - občas si "zahřešit" nebo si více než obvykle jednou za čas nadlábnout....
\":arrow:\" - tedy převedeno do praxe konkrétněji:
- DENNĚ ovozel (případně sem tam nějaká celozrnná obilovina pokud kdo jí, ale snažit se je omezit a bílé mouce se úplně vyhnout...)
- max.cca 4x týdně mléčné produkty (k snídani jen 1x týdně, k večeři až 3x týdně)
- 1x až 2x týdně vejce
- 1x týdně (nejlépe večer) luštěniny, případně rýže... (pokud jsou ale luštěniny naklíčené, berou se už jako zelenina která lze denně)
- 1x měsíčně (nebo max.1x týdně maso, případně tofu či seitan, pokud kdo jí)
- často zařazovat k jídlům 1 hrst ořechů a semen (předem namočených a poté pomletých), případně rozinek (důkladně omytých a důkladně rozkousaných)

\":mrgreen:\" znovu připomínám - výše uvedené nemůže být vhodné pro sedavě žijícího člověka (což je dnes většina lidí... \":roll:\" ), ale je tento hrubý nástin - rozvrh jídelníčku, určen pro AKTIVNĚ ŽIJÍCÍ LIDI..., samozřejmě pokud je někdo vegetarián, nebo nejí vejce či mléčné výrobky, nebo někdo oboloviny, tak si samozřejmě jídelníček přizpůsobí podle sebe...ale V ZÁSADĚ mi jde o to co změnit či doplnit podle zásad tohoto fóra (NEBO PODLE AJURVÉDY, jsem typ váta-pita... \":-)\" ), s přihlédnutím právě k tomu fyzickému výdeji pravidelnému..., kdo poradí nebo řekne svůj názor:?: (pan Jarda nebo Pavel Veselý, tom kořenek...a další aktivně žijící...??


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 2:57 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...(pokračování debaty)

Floater píše:
neumim si predstavit, ze by nekomu mohl takovej jidelnicek ke sportu stacit, pokud teda nepocitam za sport prochazeni se kolem baraku \":lol:\" v tomhle ohledu, tj. zdrava strava pro sportovce, se mi jevi jako idealni paleo diet

Jarda Zajíček se obejde bez masa a paleo stravu rozhodně nejí, a přesto je schopen se aktivně hýbat po dlouhé hodiny a necítí se unaven ani když štípe dříví a dělá věci okolo baráku (jak tu někde psal...).

...že si někdo něco neumí představit, neznamená že podle toho už mnozí úspěšně nejedou (ten D.Dryer se tak stravuje přes 20 let, a běhá maratóny i v padesáti a to v takových časech o kterých by se většině mnohem mnohem mladších mohlo jen zdát..., navíc píše že každý si musí sám doupravit ten jeho obecný nástřel, podle svých konkrétních podmínek).

Hodně je potíž v tom, že spousta lidí "si nedokáže představit" že by měly zvýšit spotřebu (prospěšného druhu!) tuků oproti zastoupení bílkovin...
(samozřejmě ty tuky je lépe jíst vždy s něčím, nejlépe kopou zaleniny \":-)\" )
\":idea:\" D.Dryer doporučuje u fyzicky aktivních 20-25% tuky a o cca5%méně (15-20%) bílkoviny...takže kdo jí denně maso, tak mu leží ve střevě i v žaludku moc dlouho, a tělu nezbyde prostor a prostředky nato, aby RADĚJI dobře vytrávilo kvalitní druhy tuků....
(není potřeba jíst tak často maso nebo jiné druhy bílkovin se kterými do těla nejde NIC ŽIVÉHO a raději o to víc zvýšit podíl čerstvého ovozelu a klíčených luštěnin..., a živého kefíru (z farmář.mléka a smetany) a sirné patlaniny...).

Je to hodně taky o (ne)dostatečné schopnosti toho kterého člověka trávit to či ono.., podle toho si člověk sám musí vysledovat (aby se stále po jídle ještě dobře cítil a nebyl "z jídla unaven.."!!! \":-)\" ), kolik má u něj být podíl syrové stravy, kolik je schopen jíst (a v jaké formě) mléčné potraviny nebo rostlinné bílkoviny, a to samé platí i pro maso (jsou lidi co ryby vůbec nemusej, nebo podle ajurvédy třeba typ váta-pita, je schopen bez mnoha vedlejších produktů (-ajurv.termín "ama") strávit pouze maso krůtí a bílé (pitta), případně navíc mořské ryby (váta) ....a právě u takových lidí je o to víc vhodné místo nekvalitně strávených bílkovin, doplňovat potřebné proteiny a aminokyseliny pomocí doplňků (jak píše i pan Jarda v nabídce zboží třeba u BCAA i u Protein CFM...)

CELKOVĚ by se dalo říct, že je to spíše než o přesném stanovení procent čeho, o snaze dosáhnout a udržet (!) rovnováhu v těle, kterou může rozhodit jakýkoli dlouhodobější přebytek čehokoli (sacharidů,tuků,proteinů...a hlavně stresů, které jak píše Jarda jsou spolu se (ne)schopností toho kterého člověka dokonale strávit to či ono, a v interakci s prostředím(přírodou či průmyslově zdevastovaným, leckdy daleko víc směrodatné k dosažení či narušení potřebné rovnováhy (homeostázy) organismu, než tabulkově "vycizelovaná" "ideální" skladba jídelníčku... \":mrgreen:\"
...a když už o stravě uvažovat, tak každý extrém a každý druh "diety" se časem vymstí, lépe je prostě soustředit se na NASLOUCHÁNÍ tělu, vytipování potravin co komu nedělají dobře, občas si zajít nechat zkontrolovat krev, a hlavně široká PESTROST stravy...(i jed je v malém množství lékem, a naopak příliš mnoho "zdravého" se převrátí takže se pak "lék" stane jedem... :idea:
...jak píše Jarda..."nedržet se konkrétních diet, ale držet se zdravého rozumu."


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 2:58 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...(pokračování debaty)

[quote="Tom Kořenek":1qyxcbam]Je to hezky souhrn, ale teda mi nekdo povezte jak z tohodle jidelnicku ziskam cca 1g bilkoviny na kg hmotnosti, kdyz se zivim fyzicky narocnou praci. Tu logiku chapu, ze traveni oslabuje organismus, ale zaroven musim brat v potaz ty bilkoviny. ...jeste by me zajimalo proc je to tolik nevhodne pro sedave zamestnani? Prijde mi to jako docela vhodny souhrn pro vetsinovou cast populace...\":(\"[/quote:1qyxcbam]
Jo...v podstatě s tebou souhlasim, že by to mohl být normální týdenní rozpis pro běžného člověka, který nesedí jen u TV a co se hejbe např. aspoň 3x týdně 45minut (nad 30minut pohybu teprve začíná u vytrvalostního sportu spalování nikoli přes sacharidy ale přes tuky...!!!)

Problematiku nejen proteinů, stravy ale i doplňků co nabízí pan Jarda (třeba aminokyseliny BCAA, protein CFM), s ohledem fyzicky aktivních lidí jsem se pokusil shrnout to podstatné z tohoto fóra , ve vlákně:


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 3:12 pm 
Offline

Registrován: úte kvě 04, 2010 10:08 am
Příspěvky: 1472
...(pokračování debaty z vlákna Příklad denního jídelníčku)
[quote="Floater":3qjsotto][quote="Vševěd":3qjsotto]
To je velmi mylný názor.
Paleo dieta může být vhodná pro silové sporty, při kterých nedochází k vytrvalostnímu výkonu. Cyklista, běžec, tenista, fotbalista, prostě skoro každý sportovec by při takové stravě měl problémy podat
kvalitní výkon. Strava těchhle sportovců prostě musí být založená na velkém množství uhlohydrátů.[/quote:3qjsotto]
je fakt, ze se urcite hodi vic na silovy sporty, pripadne intenzivni vykony v kratkym cas. useku (CF, apod.), na druhou stranu ale nebyla rec o vykonech na vysoky urovni a pokud slo teda napr. o behani, tak si nemyslim, ze by byl problem si jit 3-4x do tydne zabehat trasu v rozmezi 5-10km i pri sacharidech relativne dost nizko, osobne mi nedela sebemensi problem sportovne fungovat se sacharidama do 70g (bilkoviny cca 150g, tuky cca 200g) pri vaze 90kg[/quote:3qjsotto]
běh nebo jiná fyzická námaha do 30minut se nepovažuje za vytrvalostní..., a třeba silniční cyklista potřebuje cca 2hodiny (a více) svižnější jízdy aby "svaly trochu zahřál" a mělo smysl mluvit trochu o vytrvalosti....\":-)\" ...běžec vytrvalostního charakteru začíná někde kolem 45minut běhu pokud vím, a já aktuálně běhám od 1 do 2 hodin, někdy i více...stejně tak D.Dryer, autor knihy chi running, ze které byl ten jeho Příklad (!) jídelníčku, který by si měl každý ještě podle sebe doupravit....

Možná že pokud někdo už naučil své tělo po stoupání kondice, aby trávilo hlavně tuky, tak se jakoby obejde bez sacharidů...ALE....otázka je spíš než množství, načasování kdy je brát (nejlépe je tělo využije do 1h po vytrvalostní fyz.námaze či tréninku.
Je otázka zda glykogen v játrech který po takové vytrvalostní námaze ubyde, se doplní i ze stravy s převahou tuků či proteinů, když nejlépe obnova glykogenu do zásobárny pro příští výkon, funguje právě ze sacharidů...(pokud vim)

[u:3qjsotto][b:3qjsotto]
GLYKOGEN, Glukóza v krvi (výkonné palivo těla) - O základním METABOLISMU:[/b:3qjsotto][/u:3qjsotto]

[b:3qjsotto]tzv. "Živočišným škrobem“ je glykogen[/b:3qjsotto]. [b:3qjsotto]Vyskytuje se v našich svalech a játrech a slouží jako pomaleji uvolnitelný zdroj energie pro aktuálně zvýšenou potřebu při zvýšené fyzické námaze. [/b:3qjsotto]Při poklesu koncentrace glukózy v krvi se jaterní glykogen štěpí na glukózu - vzniklá glukóza je pak uvolňována do krve. Svalový glykogen se štěpí jen pro potřeby daného svalu a vzniklá glukóza se do krve nedostává, ale je metabolizována jako zdroj energie pro svalovou práci. Tělo je samozřejmě schopné naopak glykogen vyrábět (z glukózy).

Průměrný člověk má v zásobě cca 250-400 g glykogenu (1/3 v játrech, 2/3 ve svalech). Sportovci mohou dosáhnout zásobu glykogenu až 800 g. Velký vliv na velikosti glykogenových zásob má strava (hlavně strava obsahující sacharidy). Jeho zásoba je vyčerpána po 30–90 minutách cvičení v závislosti na intenzitě cvičení. Jaterní glykogen udržuje stabilní hladinu krevního cukru zvláště při hladovění, svalový glykogen je okamžitě využitelný ke svalové práci jako bezprostřední zdroj energie. Jestliže jsou zásoby glykogenu nízké nebo zcela vyčerpané, jsou jako nový zdroj energie použity bílkoviny (=proteiny, to docela vadí - úbytek svalů...) a lipidy (=tuky, to by už mnohým nevadilo...).

- při větší sportovní námaze se může zásoba glykogenu v játrech vyčerpat, a je nutné jeho doplnění vhodnou stravou, s přídáním regenerace, relaxace, menší svalové námahy atd.
...je určitý rozdíl v silové a ve vytrvalostní zátěži pro tělo, a v její kompenzaci
....mnozí (hlavně kulturisté) to řeší používáním nápojů zvaných Gainer (označení pro sacharidové nápoje, s převahou jednoduchých cukrů, ale mohou obsahovat i bílkoviny...), což je sice na první pohled rychlé a efektní , ale jako každá civilizační zkratka má i tato nejen líc ale i rub. Tvrdí se, že pokud byste chtěli vyčerpanou energii doplnit pevnou stravou, tak by strávení jídla a doplnění glykogenu trvalo příliš dlouho...přesto existují také dokonce i ultramaratonci kteří energ.gely,tyčinky,nebo gainery nepoužívají...a snaží se dělat vše přírodně přirozeněji...viz třeba známá kniha o běhání Born to run - Zrozeni k běhu (vyšlo česky). To už ale vyžaduje něco o tom načíst a vědět dobře co a kdy jíst aby tělo nezkolabovalo, zvláště při horku či nenadálém větším výdeji energie ...

Když už sacharidy, tak pokud možno (jako PREVENCE kandidozy... \":mrgreen:\" ) se vyhnout doplňkům s vysokým glyk.indexem...(maltodextrin, jednoduché cukry jako fruktóza,glukóza, hroznový cukr ap)...
---------

U těch sacharidů těsně před , v průběhu, nebo hned po vytrv.výkonu jde o to aby se všechny rychle spálily nebo metabolizovaly, což se většinou beze zbytku (??) děje POKUD JSOU LEHCE STRAVITELNÉ...(v závislosti na množství sacharidů a podaném výkonu \":-)\" ). Ideální je lehce stravitelný banán...u ostatního ovoce a zeleniny bývá problém u některých lidí s obtížemi stravitelnosti blízko po výkonu...)

K modifikovaným škrobům bakalářská práce...:

Naposledy upravil muflon dne čtv led 01, 1970 2:00 am, celkově upraveno 0
c706844225cd4c997613b9ab843069c5


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 7:24 pm 
Offline

Registrován: pon říj 04, 2010 4:38 pm
Příspěvky: 1493
Palatinoza je super. Ovšem od určitého množství projímá, tuším, že víc než 50-100 g denně by se jí nemělo konzumovat.
Ovšem, tekutá strava s tak nízkým glykemickým indexem - to je pecka.

_________________
Fešák som, to je pravda, ale nie som narcis


Nahoru
 Profil  
 
PříspěvekNapsal: pon dub 29, 2013 9:19 pm 
Offline
Administrátor
Administrátor

Registrován: sob kvě 17, 2008 1:53 pm
Příspěvky: 28400
Bydliště: Poděbrady
[quote="muflon":30e1gejm]Koukám že jste pane Jardo přidal kromě collagenu i protein CFM, Lysin a BCAA - do Vaší nabídky zboží (Potravní doplňky, proteiny, aminokyseliny

Naposledy upravil Jarda dne čtv led 01, 1970 2:05 am, celkově upraveno 0
1


Nahoru
 Profil  
 
Zobrazit příspěvky za předchozí:  Seřadit podle  
Odeslat nové téma Odpovědět na téma  [ Příspěvků: 203 ]  Přejít na stránku Předchozí  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 14  Další

Všechny časy jsou v UTC + 1 hodina [ Letní čas ]


Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků


Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru
Nemůžete odpovídat v tomto fóru
Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru
Nemůžete přikládat soubory v tomto fóru

Hledat:
Přejít na:  
Založeno na phpBB® Forum Software © phpBB Group
Český překlad – phpBB.cz