Na specializované diskuzi o candidě jsem narazil na návod na domácí transplantaci střevní mikroflóry, pomocí kterého se nějaká pacientka vyléčila ze 12 let trvající kandidózy, tak ho sem pro zajímavost kopíruji:
Návod na domácí transplanatci střevní mikroflóry:
Pokusím se popsat co nejlépe a nejsrozumitelněji, jak umím, tak doufám, že tomu budete rozumět. Doporučuji důkladně si prohlédnout odkzay, na jakém principu funguje sada na domácí hydrocolon. Pokud nepochopíte princip této pomůcky, tak zmůj návod bude pro vás nesrozumitelný. Takže koupili jsme jednu kompletní sadu na domácí hydrocolon:
http://www.klinikshop.cz/klinikshop/esh ... ocolon-v-1a k tomu ještě jeden nástavec:
http://www.klinikshop.cz/klinikshop/esh ... ch-systemuDále jsme koupili dvě 3 litrové pet lahve:
http://www.rajvina.cz/pet-lahve-a-uzave ... ez-uzaveruDárkyně si lehla na lůžko umístěné asi metr na zemí a já přímo na zem, aby byl spád vypuštěné vody od ní do mě. Pak nám oběma asistentka (zdravotní sestřička) zasunula do konečníku tubusy a propojila je výpustnými konci hadicí ze sady ( v prvním odkazu). Tubus dárkyně byl v poloze zavřeného vypouštění, můj v poloze otevřené. Napouštěcí trubička na tubusu dárkyně byla připojena k pet láhvi se dvěma litry vody, které byly dárkyni aplikovány. Dárkyně podržela v sobě tekutinu 3 minuty, aby se její stolice rozmočila. Potom asistentka dala tubus dárkyně do vypouštěcí polohy, takže rozmočený obsah střev natekl hadicí samospádem celý do mých střev. Potom asistentka zavřela ventil na mém tubusu, vyjmula tubus z dárkyně a připojila ho na druhou pet lahev, která sloužila jako odpadní. Já jsem v sobě podržela transplantovanou tekutinu co nejdéle (podařilo se mi vydržet 20 minut) a poté asistentka otevřela na mém tubusu vypouštění. Vypustila jsem přes hadici většinu obsahu do odpadní láhve, potom mi byl vyjmut tubus a vše bylo dokončeno. Vzhledem k tomu, že po určitou dobu bylo moje tlusté střevo kompletně naplněno, tak samozřejmě velká část transplantované rozmočené stolice zůstala nadále ve mně, dokonalé vyprázdnění není možné. V odpadní lahvi bylo asi litr a půl, takže typuju, že minimálně půl litru transplantované hmoty jsem v sobě udržela do druhého dne, kdy jsem pak šla normálně na záchod. Každý druhý den jsme transplantaci opakovali, celkem jsme přenos provedli pětkrát. Během transplantací jsem dodržovala bezcukernou a nízkosacharidovou dietu (maximálně 1 gram sacharidů na kilo hmotnosti). Po páté transplantaci jsem postupně začala přidávat do stravy sacharidy a po týdnu od poslední (páté) transplantace jsem už jedla 3 gramy sacharidů na kilo. Asi za dva týdny od poslední transplantace jsem začala přidávat do stravy i trochu cukru. Nyní, skoro dva měsíce od terapie už jím úplně normálně, měla jsem už pár zákusků a nic mi to nedělá. Přitom před tím jsem bojovala s candidou zhruba 12 let (gynekologické výtoky, únavový syndrom, lupy ve vlasech, deprese, nespavost atd.) Všechno problémy zmizely. Podle mě jsou nejdůležitější dvě věci. Naplnit darovanou stolicí co největší část tlustého střeva. A za druhé, vybrat si zdravého dárce, který candidou nikdy netrpěl a nemá k ní žádné sklony., jinak by přenos byl úplně zbytečný. VAROVÁNÍ: pokud by dárce byl napaden parazity nebo jakoukoliv infekční nemocí, přeneslo by se to i na příjemce!!! Buď musíte dárce důkladně znát, nebo ho poslat na parazitologické vyšetření. Moje dárkyně byla sestra, o které vím, že v životě nejdedla žádné maso a nikdy nechovala žádného domácího mazlíčka (kočky a psi často nakazí svého páníčka parazitem). V případě, že si na domácí transplantaci netroufáte, můžete zkusit požádat nemocnici, aby Vám zákrok provedli. Každá fakultní nemocnice V ČR již tranplantaci stolice běžně provádí.
Zdroj:
http://candida.inetcz.com/pokec.phpMyslím, že je to špičková metoda ke srovnání bakteriálních kultur ve střevě, ale asi je potřeba upozornit, že opravdu vhodných dárců zdravé stolice je naprosté minimum a je třeba opravdu důkladně vybírat, aby si tím člověk ještě nepřivodil ke stávajícím problémům nějaké další.