Deane píše:
prokera,
Tak s týmto zase súhlasím ja, zeleninové šťavy áno, ale aj ovocné určite lepšie než tie 100%-né z Lidlu. A bylinky jedine odšťaviť. Ja v podstate neprotestujem proti odšťavovaču, odstredivý som vyhodil do garáže a aj som uvažoval o kúpe šnekového, teraz ale ako som sa už zmienil pracujem na výsadbe, s tým je spojenej kopa práce, okolie bolo zarastené tak som musel kúpiť motorovú pílu a vyrezávať, tŕpnuť či ma niekto nebonzne lebo som prešvihol mimovegetačné obdobie a ani nechodím s metrom aby som meral obvod vyrezávaného 130 cm nad zemou. Tienilo mi to a keby som najskôr sadil a potom vyrezával tak by som si tie posadené hneď polámal a ešte by som nemohol ani ohradiť a to by som nemal úžitok zo stromkov ja ale v zime tie nádherné srnky. A ešte som musel investovať do Vari aby bolo čím obrábať, takže na odšťavovač akosi nezostáva. Tam, kde priamo tento rok nesadím musí pomôcť aj nejaká chémia aj keď sa jej veľmi bránim ale hlavne okolo plota a tam kde by stromky mohli rodiť až za nejaké 3 roky. Doma kde mi už rodia chémiu nepoužívam ani na nektarinky.
Ja som len komentoval to že niektorí ani nezjedia jablko, len šťavu.
Osobně tedy konzumuji ovoce i zeleninu v normálním stavu. Štávami jsem začal nejdříve jako půstem, potom na posílení při přechodu ročních období, také na očistnou kůru jater, kdy se v den očisty jede pouze jablečná štáva. Nyní s novým odšťavňovačem odšťavňuji každý den s tím, že mi stačí méně ovoce a zeleniny v normálním pevném stavu. Je pravdou, že některé ovocné šťávy mohou obsahovat hodně cukrů, což je určitě problém. Dá se to však dobře nakombinovat. Např. několik dnů po sobě, jsem připravoval štávu z hroznu, kiwi, pomerančů a zakončil to několika pampeliškami i s kořenem. Krásně to srazilo sladkost a cítil jsem se velice dobře. Dnes jsem již pampelišku neměl a štáva z hroznu, kiwi, jablek byla hodně sladká. Po sedmi deci, jsem pocítil asi na patnáct minut silnou únavu.
Ideální kombinace je např. jablko, mrkev.
Jarda tu také píše, že stačí tak pět deci štávy naráz. Uvadí, že velké množství štávy najednou může dělat neplechu.
Pokud máte vlastní zahrádku, sad, tak buďte rád. Považuji to za mnohem větší bohatsví než vlastnit luxusní automobil.
Sám bych se rád k sadu a zeleninové zahradě dopracoval také a potom ta šťáva poteče ještě trochu více, protože bude mnoho přebytků. Možná, že vám to jako věřícímu připadá jako plýtvání. Myslím si, že je to dobře využité. Proto tady všichni tak chválí Angela. Má nejlepší výtěžnost šťáv a tudíž je to šetrné.