Mikard píše:
Dobrý den,
Vyzkousel jsem stravu dr. normana tedy pití šťáv a syrové zeleniny. Tento způsob stravy mi vcelku vyhovoval a cítil jsem se imunitně odolnejsi ale po psychicke strance uz tomu tak nebylo, neb jsem moc zhubnul. Delam kulturistiku a cítím se báječně když mám vypracované tělo které ale nelze stavět bez (pro Vás) nezdravé stravy (maso,vajička,testoviny,tvaroh). Vim ze tento sport urcite zavrhnete, ze je to niceni tela ale myslim si ze psychika je na prvnim miste neb kdyz je spatna psychika je spatne cele telo a tedy traveni i (pro Vás) dobrého jídla. Chtěl bych se Vás zeptat jak bych mel upravit jídelníček aby nebyl tak skodlivy pro telo ale prece jenom z tech potravin rostlo. Prece kdyz sou tak ty potraviny lehce stravitelne a plne vyuzitelne jako jsou ovoce,zelenina,orechy semínka tak telu nemuze k rustu nic chybet a melo by rust ze? Tedy mám jenom zvysit objem dobré stravy ale zaklad vyberu potravin zustane stejny?
Nebo jíst čistou kulturistikou stravu a pro detoxikaci delat jen jogínské očisťovací metody které by mohly stacit.
Děkuji za odpověď
Stravovat se téměř vitariánsky jako Dr.Norman W.Walker, vyžaduje alespoň celkem slušné znalosti vlastností potravin, jinak to představuje problém a většina lidí si tím, že celý systém zjednoduší, dokáže velice škodit, hlavně v oblasti psychiky. Naprostá většina lidí nedokáže naslouchat svému tělu a koná různé chyby, aniž by je vnímali. Jde hlavně o nedostatek některých prvků, minerálů, vitamínů, zvláště skupiny B, které jsou za stav naší psychiky zodpovědné. Tato strava, vždy optimalizuje váhu na fyziologické hodnoty zdravého těla, což zpravidla představuje váhu z cca 18 let a je otázkou, zda kulturista může být optimálně osvalený na této váze. Nicméně kulturistika, pokud není vrcholová, sleduje vyrýsování svaloviny a tady je tento stravovací režim určitě naprosto bez problémů. Já sám, ve svém věku, jsem jak z anatomického atlasu a není na mě deko tuku. Maso, vajíčka, těstoviny, tvaroh a další problematické potraviny samozřejmě běžně nejím, natož abych je jedl v dávkách ve kterých je jedí kulturisté. Kulturistickou stravu detailně neznám, ale co jsem pochytil, tak hlavně v obdobích před závody se cpou pouze proteiny a ničím jiným. Proteinů můžete sníst maximálně 1,6g/kg/den a překročení této hranice, je již velice škodlivé, ale projeví se to až za několik let. To je samozřejmě velice nebezpečné a je tedy nezbytný i mimořádně dobře vypilovaný zátěžový a pitný režim, jinak tělo snadno dostanete do stavu toxemie a velice si škodíte. Proteiny ovšem není naprosto žádný problém takto heroicky pojídat i v rostlinné podobě a škodilo by to nepochybně mnohem méně. Například kulturisty velice sledovaných bílkovin obsahuje na 100g váhy, sója 50g, hrách 23g, čočka 25g a proti tomu kuřecí prsa 20g a tvaroh 18g, čili jak vidíte, rostliny jsou na tom dokonce lépe a navíc v syrovém naklíčeném stavu se hrách i čočka dobře vstřebávají a sója se dá emulgovat na velice kvalitní energetický nápoj, já z namočené sóji dělám třeba kakao. Jinak tělo jede jednoznačně na cukry a těch v zelenině mnoho není, je potřeba jíst poměrně hodně sladkého ovoce a pít ovocné šťávy, hlavně ráno. Zvýšit objem stravy nic neřeší, důležitá je hlavně skladba stravy, osobně se domnívám, že 3x denně 400 - 500g ovocného, nebo zeleninového salátu, bohatě stačí a pak musíte jít do větších dávek luštěnin, ořechů a avokáda, kterých bych v takovémto případě přidal, případně syrová jahelná kaše se seznamem, doplněná ovocem, je také docela kalorická bomba. Poměrně dobrá jsou i čerstvá syrová vejce rozmixovaná v mrkvové šťávě. Průběžně se zamořovat a poté zase čistit mi připadá poněkud nelogické a určitě to nejde ideálně vybalancovat, aby se Vám nakonec něco nerozsypalo, byl bych raději velice opatrný.