Zdravím,
mám doma 14 dní novej vertikální Hurom HU 500 a musím říct, že je to povedená mašinka. Se šťávama to nějak nepřeháním, tak si myslím, že by měl i něco vydržet. Je určen především na ovoce a v tom je velice dobrý. Šťavím jednou denně sklenku z ovoce + tak 2x-3x do týdne 0,5 kilo mrkve a pod., občas budu dělat i ořechové mléko.
Klady:
- je hezký, zabírá málo místa (velká přednost, protože by s nim přítelkyně jinak nedělala
)
- umytý je tak za 3 min
- velmi rychlý (hlavně na to ovoce, na zeleninu se nesmí spěchat)
- bez námahy (všechno si sám stáhne dovnitř)
- žádné složité ovládání či rozebírání
- uzavíratelná nádoba s ústrojím (toto velmi využívám na dokonalé promíchání směsi, super věc)
- objemová ryska na uzavíratelné nádobě (vim kolik toho tam od každého druhu ovoce/zeleniny je)
- rychlý výplach (zavřít "špunt" - nalít vodu - nechat míchat - vypustit) na další odšťavování (především když přecházím okamžitě z ovoce na zeleninu, další super věc)
Zápory:
- více vlákniny (je k tomu i druhé tvarované sítko na plastovou nádobu, které by to mělo eliminovat, ale ovocné šťávy jsou výborné i tak, u mrkve mi to už trochu vadí, ale ještě mě to nenaštvalo natolik, abych ho používal, stáčím totiž přímo do sklenice)
- na zeleninu se nesmí spěchat (jinak více vlákniny)
- jelikož je nádoba na odšťavňování volně nasazena na motor, tak se při zátěži lehce natáčí na strany (asi uděláno kvůli odlehčení konstrukce, ale nevím, jestli se to časem nevyžvejká)
- menší výtěžnost u mrkve z 1 kg lehce přez 0,5 l šťávy
Šťávy mám jako doplňek stravy a na to mi tato mašina bohatě stačí. Pro běžné odšťavování jednoznačně doporučuji (ale nedokážu si představit, kolik by toho vydržela při každodenním odšťavování litrů šťáv, především zeleniny a bylinek , ale na to tady máme přeci Angela
).